Hlavní navigace

Hera má méně tuku. Výrobce ho v tichosti nahradil vodou

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz/Karel Choc
Za pár let Hera oslaví sté narozeniny a už teď má pro své zákazníky „dárek“. Obsahuje méně tuku, a to v obou svých variantách.

Ještě když jsme si vloni na velikonočního beránka kupovali rostlinný tuk s názvem Hera Classic, obsahoval 72 % rostlinných tuků a olejů. V případě, že jste si dopřáli Heru Máslová příchuť, měli jste dokonce 79 % rostlinných tuků a olejů.

Jenže Hera nám přes loňské Vánoce zhubla, pěkně v tichosti, bez upozornění, a dokonce bez změny fotografií a popisků na webu výrobce, společnosti Upfield. Ani řada prodejců, kteří ji nabízejí v online obchodech, si změny ve složení nevšimla, a dál na svých stránkách i začátkem května uvádí výše uvedené údaje o množství tuku, potažmo energie (kJ).

Ptali jsme se výrobce, společnosti Upfield, proč v Heře ubylo tuku a zda i další její produkty, jako jsou Rama či Flora, projdou „odtučňovací kúrou“.

Nenápadná proměna složení a obalu

Hera je směs rostlinných tuků, které se v různém poměru smíchají a pomocí emulgace propojí s vodou. Přidá se sůl, syrovátka, barvivo, aroma, vitamíny A a D, vytvaruje se ve čtvrtkilovou kostku, zabalí a míří do obchodu. Stejně jako loni i dnes. Jen s tím rozdílem, že před rokem obsahovala Hera Classic 72 % tuků a letos už má jen 70 %. A zatímco Hera Máslová příchuť se skládala ze 79 % z tuků, dnes jde rovněž o pouhých 70 %.

Výrobce změny provedl v tichosti, stejně tak se informace o množství tuku nenápadně vytratily z předních částí obalů:

Zvýrazněná informace o množství tuku z přední strany obalu zmizela

Autor: Vitalia.cz / Karel Choc

Přestože byl ještě ve třetím čtvrtletí roku 2021 údaj o množství tuku uveden v pravém horním rohu obalu, dnes ve stejném rámečku najdeme údaje: „Bez umělých barviv“ a „Bez konzervantů“. Množství tuku je uvedeno až na zadní straně ve složení a v tabulce výživových údajů.

Informace o tuku se vytratila i u Hery Máslová příchuť, rozdíl v podílu tuku činí celých 9 %

Autor: Vitalia.cz / Karel Choc

Minus 2 a 9 % procent tuku. Co je místo něj?

A tak jsme se ptali, čím například u Hery Classic nahradil výrobce ona 2 % tuku, zda například nějakou jinou složkou. Nejdříve se dozvídáme, že ničím…

Posléze nám otevřenou odpověď zašle z Varšavy brand manžerka Hery Paulina Spratek: „Ponížený obsah tuku byl nahrazen zvýšeným obsahem vody,“ uvádí.
Možná si řeknete, že dvě nebo devět procent tuku není tak moc, ale když si procenta přepočítáme na gramy, tak už to tak bezvýznamně nevypadá.

Hera Classic obsahovala 72 % tuku a olejů čili 180 g. Teď má 70 % tuků, tedy 175 g. Na jedné kostce to znamená o 5 g čistého tuku méně.

Hera Máslová příchuť obsahovala 79 % tuku, tedy 197,5 g. Nyní má 70 % čili 175 g. Má tedy na jedné kostce o 22,5 g tuku méně.

Proč jsme přišli o tuk v Heře

Hera není méně tučná proto, že by společnost Upfield své produkty reformulovala, tedy upravovala podle zásad zdravé výživy. Nic takového, důvod je mnohem prostější – peníze:

„Naše ingredience pocházejí z přírody. Obecně jsou takové ingredience dražší než ty umělé, a navíc jsme v poslední době svědky výrazného zdražování čerstvých ingrediencí po celém světě. Vždy se tyto náklady snažíme vyvážit tím, že zajistíme, že jsou naše výrobní a operační procesy co nejefektivnější bez nutnosti dělat kompromisy na chuti či výkonu našich produktů. I přesto jsme však ve třetím čtvrtletí roku 2021 museli vynahradit zvýšení nákladů snížením podílu tuku v produktu Hera, abychom našim zákazníkům, kteří pravidelně a rádi používají produkty, které obsahují suroviny z přírody, mohli stále dodávat tu nejlepší možnou kvalitu,“ uvedl zástupce společnosti Upfield pro server Vitalia.cz. 

A protože Upfield v červenci roku 2018 koupil od potravinářského a drogistického giganta společnosti Unilever s Herou i další značky, například Ramu, Floru nebo Perlu, zajímalo nás, zda podobný osud čeká i tyto produkty. „Momentálně žádné takové plány nemáme,“ tvrdí výrobce.

Věděli jste, že mají Hera Classic a Máslová příchuť méně tuku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).