Hlavní navigace

Můžou za všechno červi v našem těle?

22. 3. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
ROZHOVOR – „Chci naučit český národ odčervovat se pravidelně, stát tak ušetří miliardy,“ plánuje Hana Bláhová. Zabývá se vlivem parazitů na zdraví: „Jejich spektrum se stále rozšiřuje.“

Jsme středoevropská země s vyspělým zdravotním systémem, hygienické návyky většiny obyvatel odpovídají současnosti. A to jsou důvody, proč při zdravotních obtížích ani lékaři často nepomyslí na zátěž, kterou tělu mohou způsobovat paraziti. Vzestup jejich působnosti je z mnoha příčin celosvětový.


Autor: archív autorky

Hana Bláhová s klienty v poradně

V naší republice, konkrétně v Brně, se parazitní zátěži u nemocných klientů věnuje Hana Bláhová. Nedávno na toto téma vydala knihu Deník poradce.

Nutno ovšem předeslat, že – jak sama přiznává -, na její počínání se vědecká medicína dívá spatra a nedůvěřivě. „Oni vědecky nic nenajdou a nechají pacienta s bolestmi, poníženého a nešťastného. My nevědecky najdeme příčinu a odstraníme ji,“ říká Hana Bláhová. „ Raději tedy pracuji nevědecky. Myslím, že míč je dnes na jejich straně hřiště. Jestliže se opravdu považují za vědce, ať přemýšlejí, zda v jejich učebnicích nejsou zásadní chyby.“ O co se tedy jedná?

Vydala jste knížku Deník poradce, v níž probíráte očistu těl klientů od parazitů. U nás se o tomto tématu nemluví. Vzbudila jste značnou pozornost.

Ano, ohlasy mne těší. Většinou někdo zavolá a řekne: ,,Četl jsem ji jedním dechem do tří do rána jako detektivku. Konečně mi někdo vysvětlil, co je příčinou mých letitých potíží. Už věřím, že se z toho dostanu.“ Ti, kterým se obsah knížky nelíbí, pochopitelně nevolají.

Zjišťovali jsme oficiální údaje: Statistik o promořenosti parazity je málo

Jak jste se k detoxikaci dostala?

Moje maminka se šla podívat na demonstrační měření mé kolegyně. Přes mou nedůvěru mne přemluvila a dovedla k ní. Výsledky mne nadchly a ještě ten měsíc jsem seděla na kurzu, kde přednášeli J. Jonáš a V. Jelínek.

Jaký impulz vás vedl k tomu, že jste se zaměřila na parazitologii?

Když se klienti subjektivně nelepšili, přestože jsem je zbavila virů a bakterií, napadlo mne, že zakopaný pes musí být v té části mikrobiologie, kterou dosud záměrně přeskakuji. Pak jsem na sobě rok zkoušela různé postupy a léky. Pomohly mi. Teprve potom jsem je nabídla prvním dobrovolníkům. Výsledky předčily očekávání.

Jak jste na tom vy sama s parazity?

Nemluvila bych jen o parazitech, ale o celkové očistě těla. Dnes, téměř v šedesáti, se cítím daleko lépe než ve čtyřiceti. Ještě si dobře pamatuji, jak mi bylo. Výčet mých drobných potíží by zabral půl strany.

Parazitologům se kniha nelíbí. Proč?

Představte si, že šest let studujete, děláte atestace, dostáváte granty na výzkum, přednášíte a sbíráte tituly, a pak vám nějaká inženýrka mimo obor řekne, že je všechno jinak! Také bych nebyla nadšená. Ale jen praxe je průkazná. Můžeme si pinkat teorie a protiteorie, ale jedině zlepšení zdravotního stavu klienta má váhu. A těch nejsou desítky, ale za ty roky už stovky. Někomu se uleví víc, jinému méně, ale užitek z antihelmintik (protiparazitál­ních prostředků, pozn. red.) má téměř každý. Dokonce se dá postavit kúra na dálku jen podle symptomů! Postup je opakovatelný a rámcově platný pro stejné diagnózy, takže i kolega na druhé straně republiky dojde se svým klientem k podobným výsledkům.

Pokud v nás paraziti nejsou, proč lidem ulevují antihelmintika? Na to žádný parazitolog nedokáže odpovědět. Jediná jejich zbraň je tvrzení, že naše měřicí přístroje nejsou schváleny Ministerstvem zdravotnictví. Jedině jejich postupy jsou vědecké.

Doporučovala bych úzký kontakt s veterináři, kteří své učebnice mají postaveny na skutečné, nepřikrášlené realitě. Infekce parazity je mnohem jednodušší a přímější, než se přednáší na humánní medicíně. Spektrum parazitů, kteří nás mohou napadnout, je také mnohem rozmanitější. S cestováním se ještě rozšiřuje. Navíc věda dnes zkoumá a potvrzuje teorie, které by před několika lety byly nemyslitelné. Například probíhá výzkum, který prověřuje přítomnost schistosom (Schistosoma,  krevnička, blood flukes – motolice parazitující v cévní soustavě obratlovců, včetně člověka, pozn. red.) na našem území.


Autor: archív autorky

Deník poradce vyvolal rozporuplné reakce

Zájem o parazitologii založený jen na mediální kampani by neměl dlouhé trvání. Lidi by ze zvědavosti přišli, zjistili by, že jim to nepomohlo, a brzy bych hleděla do prázdné čekárny. Klienti však vodí své příbuzné, posílají kolegy a sousedy, protože se jim ulevilo alespoň v nějakém ohledu.

Jaký byl důvod k napsání knihy?

Knihu jsem psala pro své kolegy, abych jim usnadnila práci. Antihelmintika rozšiřují naše detoxikační možnosti. Pro lidi, abych jim dala naději. Chtěla jsem také pozvednout renomé firmy Joalis, protože její výrobky považuji za nejkvalitnější na trhu alternativní medicíny. Rovněž jsem chtěla usnadnit život sama sobě. Zájem o parazitologii je obrovský. Mám jen dvě ruce a den má jen 24 hodin. Pevně doufám, že přibude kolegů, kteří mi s náporem zájemců pomohou. A pomalu se daří. Kolegové volají, že podle knížky pracují, nebo že mají první výsledky s odčervováním klientů. Konzultují své případy, ptají se na dávkování léků, studují parazitologii na internetu, čtou učebnice. Těší mne to.

Proč vám zástupci klasické medicíny nedůvěřují? 

Museli by popřít vše, co dosud dělali, čemu věřili. Jde to až tak daleko, že z mysli ,,vytěsňují“ i objektivní zlepšení, která zjistili sami! Pak se stávají i pikantní historky. Klientka docházela patnáct let na plicní s těžkým astmatem. Brala několikero léků včetně kortikoidů a její zdravotní stav byl stále stejný, ne-li horší. Začaly jsme s detoxikací, zapperem, doporučila jsem antihelminitika. Plicní lékař poté na kontrole konstatoval takové zlepšení, že klientce vysadil většinu léků včetně kortikoidů. Při následující kontrole jí oznámil další zlepšení. Klientka si svého lékaře váží, proto se nakonec odhodlala mu prozradit, co jí pomohlo. V tu chvíli nebyl schopen takovou informaci zpracovat a řekl, že tomu prostě nevěří. Jak si to vysvětlil sám pro sebe, ale nevíme.

A co vaše plány do budoucna?

Pokud budu zdravá, hodlám pracovat ještě takových deset let. Za tu dobu chci naučit český národ odčervovat se pravidelně. Lidé budou užívat antihelmintika jako profylaxi (ochranu před nemocí, preventivní opatření, pozn. red.), poznají dávkování správných léků na svůj problém a váhu. Kdybychom odčervovali již děti ve školkách, ubudou stovky alergiků, astmatiků, dětí s atopickým ekzémem, které propláčou a proškrabou noc. Alergologie jako obor oslabí, alergologové se budou moci věnovat jiným problémům. Méně práce zaznamenají kožní a plicní lékaři, internisté, psychiatři a onkologové. Stát ušetří miliardy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Drahně let píši o medicíně klasické i alternativní, o životním stylu a lidských (převážně ženských) problémech. Opravdu lituji, že naše média netisknou fejetony. Zvláštní znamení: klobouk.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).