Hlavní navigace

Hamaka: Zavěste se v síti na aerojóze

5. 6. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Milujete jógu a chcete si ji užít zase trochu jinak? Nebo vás bolí krční páteř a hledáte aktivní alternativu masáží? Zkuste aerojógu.

Návrat ke kořenům a k prenatálnímu vývoji – které miminko by nemilovalo pohupování, zklidní se tím zaručeně i nespokojený křikloun. Aerojóga se v posledních dvaceti letech usadila v celé západní civilizaci. Přesto zůstává spíš na okraji zájmu jógových lekcí a podle instruktorky Věry Vojtěchové je to škoda.

Kde se vzala

Aero, flying, antigravity, létající… tenhle druh jógy vymyslel americký gymnasta a tanečník Christopher Harrison v devadesátých letech minulého století. Šlo mu o to zachovat jógové cvičení, které nebude klást řádnou tíhu na náš kosterní systém. A bude přístupné pro každého.

„Pocitu cvičení ‚bez tíže‘ se dosahuje pomocí speciálního závěsného systému tzv. hamaky nebo houpačky,“ popisuje Věra Vojtěchová. „Původně byla aerojóga určena zejména lidem s problémem s krční páteří a se zády. Dnes ji cvičí klienti všech generací, protože uvolnit a protáhnout záda potřebujeme téměř všichni.“

S čím nám pomůže

Stav našich páteří je vlivem civilizačních zlozvyků v alarmujícím stavu. Závěsný systém a možnost posouvat síť nahoru i dolů umožňuje celou řadu cvičení, od jednoduchých protahovacích a relaxačních technik až po vyloženě posilovací cviky.

„Nestabilní podložka nutí hluboký systém posturálních svalů k intenzivnější práci a neustálému vyrovnávání drobných dysbalancí, a tak dojde k mnohem náročnější svalové stimulaci,“ slibuje instruktorka. „Na druhou stranu nám zavěšení a vytažení ze sítí pomůže k ještě lepšímu a dokonalejšímu protažení a plynulé, pomalé kývání krásně uvolní klouby a vyživí jejich chrupavky. Vyplaví také endorfiny a dochází ke stavu komplexního zklidnění.“

Aerojóga pomáhá uvolnit celý kosterní a kloubní systém, zejména pak páteř. Síť je i výborným vylepšením dalších pozic, které možná znáte z klasických lekcí jógy. Jóga v prostoru navíc rozvíjí vaši pozornost, ale i svalovou strukturu.

„Někteří klienti si aerojógu zamilovali a v podstatě na jinou lekci ani nepřijdou,“ popisuje Věra Vojtěchová. „Zejména ji oceňují lidé s bolestmi zad a krční páteře, kterým trakce (vyvěšení páteře) dělá velmi dobře a často tvrdí, že je jediná lekce aera postaví na nohy na celý týden.“

A perlička navíc: prokrvení hlavy v obrácených pozicích má při pravidelném cvičení také skvělý vliv na stav pokožky. Je totiž prý nejlepší prevencí proti vráskám i šedivění vlasů, napomáhá zlepšení paměti a celkové svěžesti.

Překonat ostych

Jít se třeba ve čtyřiceti houpat v síti hlavou dolů? Pro mnohé z nás podivná představa. Když ale přijdete s otevřenou myslí, jde ostych stranou. Užijete si totiž neopakovatelné fyzické i psychické zážitky, které přináší jen pocit „bez tíže“.

„Opravdu zbytečné jsou úvahy typu ‚já to nezvládnu, nejsem dost šikovný, pro mne toto cvičení není vhodné‘. Pokud nemáte zdravotní omezení, cvičení téměř jistě absolvujete bez větších problémů. Doporučila bych vzít si na sebe oblečení, které by se v obrácených polohách neshrnulo a jako u každého cvičení je samozřejmě vhodné se krátce před lekcí ničím nepřecpat,“ doporučuje Věra Vojtěchová.

Síť domů? Neubližte si

Hamaku seženete za tři až šest tisíc korun ve specializovaných e-shopech – vypadá jako síť na houpání, jen je kratší a má možnosti úchytů pro ruce a nohy. Velmi silné padákové hedvábí unese až tři sta kilo. A co je lákavou představou? Hamaku si pověsím na strom ve své zahradě a můžu se houpat podle libosti. Instruktorka ale jednoznačně doporučuje „osahat“ si cvičení na lekcích:

„Jakékoliv neodborné, nebo spíš špatné cvičení totiž může uškodit více než prospět, a u cvičení s pomůckami to platí dvojnásob,“ varuje Věra Vojtěchová. „S novou hamakou, pokud jste si ji pořídili domů, je vhodné se nejprve trochu sžít a naučit se, jak ji používat. Pokud nemáte vhodné studio v dosahu svého bydliště, zkuste speciální jednodenní či dvoudenní workshopy, na kterých se seznámíte s konceptem aerojógy i se zásadami správného cvičení v hamace.“

Galerie: Jóga do kanceláře pro každý den

Odborná spolupráce:

Věra Vojtěchová

Instruktorka aerojógy, jógy a hot jógy v Domě jógy v Praze, www.dum-jogy.cz

Certifikovaná cvičitelka jógy na FTVS, absolventka kurzu pro cvičitele jógy třetí i druhé třídy (s mezinárodní akreditací MŠMT).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).