Hlavní navigace

Gynekoložka o sexu v těhotenství a po porodu: Nenutit se a nespěchat

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Obavy těhotné ženy, aby sexem neublížila svému dítěti, jsou zcela přirozené. „Pokud gravidita probíhá normálně, je i sex v těhotenství bezpečný,“ říká Andrea Pašková. Když se však vyskytnou určité komplikace, je nutné sex vynechat.

O sexu v těhotenství kolují různá tvrzení, například, že pohlavní styk může ke konci těhotenství přispět k vyvolání porodu a doporučuje se při přenášení. Pokoušet se o to můžete, nicméně prokázáno to není: „Ejakulát muže sice obsahuje 0,1 miligramů látky, která je spoluzodpovědná za zprostředkování kontrakcí v děloze, nicméně dávka potřebná k nastartování děložní činnosti je zhruba pěti až desetinásobná. To znamená, že jeden styk nic nezmůže,“ říká gynekoložka Andrea Pašková, se kterou jsme si nedávno povídali také o spánku v těhotenství. Vedoucí lékařka gynekologie GYN MEDICO vyvrací i některé další tradované domněnky o sexu v těhotenství a poradí ohledně intimního života již po narození miminka.

Jak je to s chutí na sex v těhotenství?

V těle ženy probíhá v těhotenství mnoho změn, které ovlivňují potřebu sexu. Potřeba sexu v těhotenství je u žen hodně individuální, může a nemusí se změnit oproti stavu před otěhotněním. Některé ženy popisují zlepšení sexuálního prožitku v těhotenství, jiné hovoří o naprosté ztrátě chuti na sex.

V prvním trimestru může dojít k největším změnám v sexuálním životě. Libido kvůli nechutenství klesá, prsa mohou být přecitlivělá na sebemenší partnerův dotyk. Proto je dobré, aby partner byl na začátku těhotenství tolerantní a respektoval změny, které těhotná prožívá. Pokud ale nejsou žádná zdravotní omezení, tak nic v první fázi gravidity v milování nebrání a dovoleny jsou všechny polohy.

Ve druhém trimestru, zhruba od čtvrtého do šestého měsíce těhotenství, bývají ženy často sexuálně náruživější. Zvýšené libido ženy se stává pro muže přitažlivější. Může se stát, že těhotná bude mít i větší chuť experimentovat a vyzkoušet praktiky i polohy, které byly doposud tabu. Pro některé těhotné však při sexu ve druhém trimestru může být už omezující větší bříško, citlivější děloha a prsa.

Ve třetím trimestru je plod již velký a dává o sobě vědět. Některé ženy už ke konci těhotenství navíc trápí různé problémy, jako jsou například bolesti zad, otékající nohy či pálení žáhy, a proto jejich libido opět klesá. Žena si může připadat nepřitažlivá, navíc už se chystá na porod a řeší jiné starosti. Bříško je při různých polohách na obtíž a různé sexuální praktiky bez modifikací přestávají být možné a příjemné. I tak si ale může žena milování hodně užívat, třeba v poloze zezadu nebo zboku.

Do jaké míry je sex v těhotenství bezpečný? Kdy jako lékařka doporučujete sex vynechat? 

Pokud těhotenství probíhá bezproblémově, je sex v těhotenství bezpečný. Dítě je v děloze chráněno plodovou vodou a plodovými obaly a děložní hrdlo je uzavřeno hlenovou zátkou, která chrání dělohu před průnikem infekce z pochvy.

Doporučuji vynechat sex, pokud se ženy týkají některé z následujících komplikací v těhotenství:

Kdy vynechat sex v těhotenství

Pokud se vás týká:

  • vcestná placenta (placenta praevia) – stav, kdy placenta překrývá vnitřní branku dělohy a hrozí odloučení placenty,
  • jakékoliv vaginální krvácení, včetně případů, kdy není známa příčina krvácení,
  • předčasné děložní kontrakce nebo tvrdnutí dělohy,
  • hrozící předčasný porod nebo zvýšené riziko při předčasném porodu v předchozím těhotenství,
  • předčasné otevírání děložního čípku,
  • předčasný odtok plodové vody,
  • zánětlivé onemocnění pochvy nebo zevních rodidel,
  • psychický blok z toho, že ublížíte miminku.

Může se stát, že vám bude milování nepříjemné a prostě se vám do sexu nebude chtít. Není dobré se za každou cenu nutit.

Jaké sexuální polohy jsou v těhotenství nejvhodnější a jaké polohy a praktiky naopak zapovězené? 

Není-li vám velikost bříška na obtíž, zvolte si polohy vámi oblíbené. Obecně se ale nedoporučuje klasická poloha misionářská, kdy partner leží nahoře, kvůli velkému tlaku na břicho. Velké břicho ke konci těhotenství rozhodně nedovolí všechny polohy. Experimentovat naopak můžete s polohami, při kterých muž přistupuje k ženě zezadu nebo zboku, můžete vyzkoušet například pozici na koníčka, kdy žena sedí na muži, na hraně postele či stolu, kdy partner jen přiráží vestoje nebo vkleče. Soulož ani jiné nekoitální formy sexu nejsou nikterak limitovány – až na anální sex, ten se v těhotenství nedoporučuje, protože při něm může dojít k přenosu škodlivých bakterií z konečníku do pochvy.

Může sex nějak miminko poškodit, či dokonce způsobit potrat nebo předčasný porod? 

Pokud těhotenství probíhá bezproblémově, je sex v těhotenství bezpečný. Při orgasmu se děloha stahuje podobně jako při běžných těhotenských kontrakcích. Pokud máte bezproblémové těhotenství, sex ani orgasmus nezvyšují riziko předčasného porodu. Jiné je to v případě některých těhotenských komplikací, které mohou být důvodem pro vynechání sexu v těhotenství (viz výše).

Co je na tom pravdy, že pohlavní styk může ke konci těhotenství přispět k vyvolání porodu a doporučuje se např. při přenášení? 

Není prokázáno, že by pohlavní styk sám o sobě spustil předčasný i termínový porod. Ano, ejakulát muže sice obsahuje 0,1 miligramů látky, která je spoluzodpovědná za zprostředkování kontrakcí v děloze, nicméně dávka potřebná k nastartování děložní činnosti je zhruba pěti až desetinásobná. To znamená, že jeden styk nic nezmůže.

 

Jak je to se sexem po porodu? Stěžují si ženy, že to není žádná „hitparáda“, nebo je naopak lepší? 

Se sexem po porodu doporučuji nespěchat. Záleží zejména na tom, jak se žena cítí, u každé trvá zotavení po porodu jinak dlouho. Roli hraje také to, jestli žena rodila vaginálně, či císařským řezem, jak moc se potrhala nebo jak moc ženu lékaři nastřihli, jak rychle se žena hojí. Doporučuji s plnohodnotným sexuálním stykem počkat po prohlídce v šestinedělí (víte, co je zakázáno a povoleno v šestinedělí?), kdy se lékař ujistí o zavinování dělohy a správném srůstání případných jizev. Při milování je u novopečených a kojících matek běžné, že se omezí lubrikace vagíny a sex by jim tak mohl být nepříjemný, nebo dokonce způsobit drobná potrhání. Tento stav nemá nic společného se vzrušením a přitažlivostí ženy k partnerovi, na vině jsou hormony. Problém se dá celkem snadno vyřešit dostatečnou lubrikací pomocí gelů.

Je sex v těhotenství nebezpečný?
O sexu v těhotenství kolují různé mýty a nastávající matky často mají z intimního styku s partnerem obavy. Pokud ovšem těhotenství probíhá bezproblémově, je sex bezpečný. Dítě je v děloze dobře chráněno a děložní hrdlo je navíc uzavřeno hlenovou zátkou, takže se k němu nedostane žádná infekce. Nedoporučuje se však anální sex, kdy může dojít k přenosu škodlivých bakterií z konečníku do pochvy.
Kdy sex v těhotenství vynechat?
Do pohlavního styku s parterem by se nastávající maminky rozhodně neměly nutit. Podle lékařů by pak sex měly vynechat také ženy, které trápí vcestná placenta, vaginální krvácení, předčasné děložní kontrakce, tvrdnutí dělohy, předčasné otevírání děložního čípku, předčasný odtok plodové vody či zánětlivé onemocnění pochvy. Intimnímu kontaktu by se pak měly vyhnout také ženy, kterým hrozí předčasný porod.
Může pohlavní styk na konci těhotenství vyvolat porod?
Skutečnost, že by pohlavní styk sám o sobě spustil předčasný porod, není prokázaná. Ejakulát sice obsahuje látku, která je spoluzodpovědná za zprostředkování děložních kontrakcí, ale aby se tak stalo, byla by potřeba mnohem vyšší dávka.
Jak je to se sexem po porodu?
Sex po porodu by žena neměla uspěchat. Záleží hlavně na tom, jak se cítí, protože každé matce trvá zotavení jinak dlouho. Lékaři doporučují počkat s prvním plnohodnotným pohlavním stykem teprve po prohlídce v šestinedělí. Zpočátku pak ženám může být sex nepříjemný z důvodu nedostatečné lubrikace, která je způsobena hormony. 

MUDr. Andrea Pašková, Ph.D.

Vedoucí lékařka gynekologie GYN MEDICO, www.gynmedico.cz

Pracuje na Gynekologicko-porodnické klinice VFN v Praze,  působí také v centru asistované reprodukce Iscare a v gynekologické ambulanci GYN MEDICO. Autorka řady odborných článků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).