Hlavní navigace

Gynekologové kšeftují po internetu s recepty na léky. Nebezpečné, varují experti

16. 10. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Aktualizováno: „Komerční aktivita potenciálně nebezpečná a pacientkám nic pozitivního nepřinášející...“ Doplňujeme komentář Sdružení soukromých gynekologů ČR a České gynekologické a porodnické společnosti. (22. 10. 2019 15:43)
V Česku existuje online služba, přes kterou si lze z domova koupit recept na antikoncepci či protizánětlivá léčiva. Na první pohled se to může zdát praktické, jde ale o hazard se zdravím, jak upozorňují odborníci. Gynekologové, kteří byznys provozují, totiž předepíší za peníze recept komukoliv, kdo si řekne. A to bez toho, aby pacienty jakkoliv vyšetřili, nebo je vůbec kdy viděli.

Zatímco někteří lékaři bojovali zuby nehty proti zavedení elektronického receptu, jiní se na něm rozhodli trochu přivydělat. Například gynekologická ordinace Gynclin spustila v Česku ojedinělý projekt. Jde o webové stránky, jejichž prostřednictvím si může prakticky kdokoliv koupit recept na antikoncepci, pilulku „po styku“, prášky na oddálení menstruace a nově také protizánětlivé přípravky. Bez toho, aby vás kdy viděl a vyšetřil lékař.

Lékaře nahradí dotazník

„Službu mohou využít zejména ženy registrované v naší ordinaci a dále ženy registrované v kterémkoliv jiném zdravotnickém zařízení na území České republiky,“ stojí na webu, jehož provozovatele redakce Vitalia.cz samozřejmě oslovila. Odpovědi do uzávěrky nedorazily.

„Klientka komunikuje s lékařem prostřednictvím inteligentního expertního systému, který automaticky vyhodnocuje informace od ní a předkládá je lékaři. Lékař posoudí, zda klientka splňuje zdravotní předpoklady k vystavení eReceptu, zda pravidelně dochází na roční preventivní kontroly a zkontroluje její identitu pomocí rodného čísla na portálu VZP. Je-li vše v pořádku, lékař eRecept vystaví,“ popisují gynekologové na stránkách projektu, jak to celé funguje.

K tomu, abyste získali recept, skutečně stačí vyplnit několik dotazníků se jménem, údaji o ošetřujícím lékaři, pojišťovně a odsouhlasit, že netrpíte celou škálou nemocí od migrén, žlučníkových kamenů po vysoký tlak. Pokud byste zaškrtli, že některé příznaky máte, systém vám recept odmítne vystavit. Záleží ovšem pouze na vás, zda budete upřímní, nebo ne. Gynekologové se zříkají veškeré odpovědnosti, pokud pacient něco opomene uvést, je chyba na jeho straně, jak stojí v pravidlech webu.


Za vystavení receptu klientky zaplatí dle ceníku

Podle provozovatelů prý ale nikdy žádné potíže nebyly. „eRecepty vystavujeme již pět let, ani v jednom případě jsme neměli hlášený nežádoucí účinek v souvislosti s takto předepsanou antikoncepcí. Dokonce jsme provedli srovnávací studii vystavení receptu na antikoncepci v ordinaci versus vystavení online. Závěr byl takový, že bezpečnost je stejná. Klientky, které objednaly online, navíc uváděly, že odběr osobní a rodinné anamnézy pomocí dotazníku je více detailní než odběr anamnézy v ordinaci,“ tvrdí Gynclin.

Experti: léčit zánět bez prohlídky může být nebezpečné

Odborníci to ovšem už tak růžově nevidí. Například resort zdravotnictví podle vyjádření pro server Vitalia.cz nemá výhrady k online předepisování antikoncepce jako takové. Ale jen za předpokladu, že žena chodí pravidelně na kontroly a před prvním nasazením pilulek byla vyšetřená.

„Opakované předepisování například antikoncepce bez předchozího vyšetření gynekologem není v zásadě tak neobvyklé. Je však optimální, aby každá pacientka absolvovala gynekologické preventivní vyšetření alespoň jedenkrát ročně. K tomu ovšem nemůžeme žádným předpisem ani jiným způsobem pacientky nutit. Jedná se o jejich právo, nikoli povinnost, stejně jako v případě dalších preventivních aktivit. Zcela jistě by však měla být pacientka vyšetřena například před nasazením antikoncepce,“ uvedla k tomu Gabriela Štěpányová z ministerstva zdravotnictví s tím, že vystavení eReceptu je dobrá možnost pro ty pacienty, kteří by šli k doktorovi jen kvůli předpisu.

Větší problém má ovšem ministerstvo s novinkou, kterou začal zmíněný web nedávno nabízet: totiž s recepty na některá protizánětlivá léčiva. „Preskripci léků u akutních stavů bez předchozího vyšetření považujeme za zcela nežádoucí,“ upozornila Štěpányová.

Podobně to vidí i další odborníci. „Online gynekologie dle mého názoru je vhodná a správná včetně elektronických receptů a jejich zasílání registrujícím gynekologem. Osobně jsem velkým příznivcem antikoncepce, ale nejsem zastáncem volné preskripce bez znalosti ženy, rizik a poučení. U zánětů to považuji za nerozumné až nebezpečné,“ varoval pro Vitalia.cz prof. Lukáš Rob, přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Není divu – i běžný gynekologický zánět se totiž může vyvinout v něco vážnějšího, zároveň pacientka sama nedokáže vždy posoudit, co přesně je příčinou jejích obtíží, natož si sama určit správný léčivý přípravek. O nic nelegálního se ovšem při prodeji receptů touto formou prý nejedná.

Server Vitalia.cz oslovil k tématu také Sdružení soukromých gynekologů ČR a Českou gynekologickou a porodnickou společnost, ani jedna se ale k problematice nevyjádřila.

Doplňujeme komentář výše uvedených institucí, které se po uzávěrce připojily ke kritice služby: „Odborná společnost i sdružení poskytovatelů považují tuto komerční aktivitu za potenciálně nebezpečnou a pacientkám nic pozitivního nepřinášející. Žádný z těchto subjektů nemá kompetence ji jakkoli zastavit. Vzhledem k tomu, že provozovatelem je konkrétní zdravotnické zařízení, je nekonání příslušných institucí – tím nemyslím ministerstvo zdravotnictví – zarážející,“ okomentoval předseda Vladimír Dvořák.

Nákup léků na předpis na internetu: jen pro hazardéry

Obchodování s recepty přitom kvete čile i na internetových fórech. V tomto případě již ale jde o ilegální činnost a prodejcům hrozí pokuta až tři miliony korun. Přesto lze inzerátů najít nespočet. Někdy je vystavují obyčejní lidé, kterým se nechce vracet do lékárny nedobrané medikamenty, jindy velcí překupníci. A nejde jen o prodej antikoncepce, obchoduje se i s léky na úzkost, nespavost, hubnutí, opiáty či antibiotiky. Alespoň tedy teoreticky – v praxi totiž nikdy nevíte, co vám vlastně poštou přijde, jak varují experti. Pokud vůbec něco.

Galerie: Podívejte se, v jakých „laboratořích“ se také vaří padělané léky: 

„Každý, kdo k nákupu léků využívá nelegálních nabídek, se vystavuje riziku poškození vlastního zdraví a stává se možnou obětí. U nelegálních přípravků není možné zaručit účinnost, bezpečnost a kvalitu. Nelze zjistit, kde a kdo je vyrobil, jak byly přepravovány a uchovávány či jaké je jejich složení,“ upozorňuje k problematice například Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Pokud někdo podobné léky užije, musí prý počítat v lepším případě se žaludečními problémy, v horším s vážným poškozením zdraví, jako je selhání ledvin. „Takové riziko podstupuje každý, kdo nakupuje léky pomocí nelegálních nabídek, a to ať již kvůli zdánlivé finanční výhodnosti, nebo kvůli strachu jít se svým problémem k lékaři. Je pravděpodobné, že některé případy zdravotních komplikací nejsou pacienty dávány do souvislosti s použitím padělků. Pacienti by se však měli v případě výskytu zdravotních potíží zamyslet, zda právě lék zakoupený na internetu nemůže být příčinou jejich potíží,“ dodává SÚKL.

V 21. století přes internet komunikujeme s přáteli, sledujeme filmy, objednáváme si jídlo i rezervujeme dovolené. Je tak docela pochopitelné, že bychom online rádi řešili i své fyzické potíže. Mnohdy ale kvůli pohodlnosti riskujeme zbytečně zdraví, a to i přesto, že si dnes již ze zákona lze domluvit se svým lékařem, takovým, který vás zná, zasílání eReceptů po e-mailu či SMS.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracovala jako redaktorka i editorka pro řadu celostátních deníků a zájmových webů. Dnes píše na volné noze o tématech, která jsou jí nejbližší – o zdraví a sociální problematice. Vystudovala Mediální studia UK a Podnikohospodářskou fakultu VŠE.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).