Hlavní navigace

Gynekologie pro teenagerky: poprvé se bojí všechny

17. 1. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Slečny od patnácti let mohou navštěvovat gynekologa samy, bez rodičů. Ti se ani nemusí dozvědět, že jejich dcera třeba bere antikoncepci. Co by dívky měly vědět před první návštěvou?

Dívky by od patnácti let měly pravidelně chodit na gynekologickou prohlídku. Ordinaci  gynekologa mohou navštívit samy, bez rodičů. Pokud tedy vaše dcera, která právě oslavila patnáctiny, začne brát antikoncepci nebo třeba trpí nějakými gynekologickými obtížemi, nemusíte se to vůbec dozvědět.


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Na gynekologii může dívka od 15 let i sama, bez rodičů

„Vyžaduju, aby do patnácti let k nám chodily dívky s doprovodem zákonného zástupce. Dvanáctiletá třináctiletá slečna obvykle nedokáže přesně pochopit, jaký má problém a jak jej lze léčit. Ostatně jsem povinna její rodiče informovat. Maminky pak opětovně telefonují, chodí sem, vyptávají se… Je to zbytečné. Zodpovím dotazy i rodičům dívek, které jsou starší, ale pokud sami neprojeví zájem, nemusím,“ říká gynekoložka Simona Málková, která se specializuje i na dětskou gynekologii.

Co trápí dívky

Dívky začínají menstruovat průměrně ve dvanácti letech a pěti měsících. Některé dříve, jiné později. Hranice se však neustále posouvá směrem dolů. Najít společného jmenovatele jejich obtíží je nesnadné. Nejčastěji ale přivádí dívky do ordinace výtok. Ten může být v pubertě jak fyziologický, tak patologický. Při patologickém výtoku je třeba zjistit původce, podle kterého pak probíhá léčba. Na tu navazuje lokální ošetření vaginálními čípky nebo mastí. Vše pochopitelně s ohledem k nedospělým rodidlům. Neměly by se podceňovat ani opakované bolesti v podbřišku, protože mohou být projevem vrozených vývojových vad, cyst, ale i nádorového onemocnění na pohlavních orgánech.

Dívky se také často potýkají s poruchami menstruačního cyklu, mnohdy se jedná o juvenilní metroragii, což je silné krvácení, které může trvat čtrnáct dní, měsíc i více.

Že problémy s menstruací mají bulimičky, anorektičky se už všeobecně ví. Stejně tak je mohou vyvolat psychické poruchy, stres a sport. U sportovkyň, ale i u baletek nejsou poruchy menstruačního cyklu neobvyklé. Jejich příčinou mohou být nižší procento tělesného tuku, zvýšená aktivita některých hormonů, které ovlivňují menstruační cyklus, a také produkce látek, které působí proti estrogenům.

Nepravidelná menstruace v prvním roce je běžná. Přetrvává-li déle, měli by rodiče vyhledat gynekologa. Nejlépe dětského! Bohužel jich u nás není mnoho. Gynekolog pro dospělé ženy může dívku také vyšetřit, ale většinou nemá adekvátní vyšetřovací pomůcky. Je také rozdíl mezi léčbou dospělých pacientů a dětí. A gynekolog pro dospělé nemá obvykle ani dostatečné vzdělání v léčbě dětí.

Všechny mají strach


Autor: SXC

Slečny se svěří s případnými gynekologickými potížemi často spíš kamarádce než mamince

Vesměs všechny dívky se obávají první návštěvy u gynekologa. Nevědí, co je čeká. Velkou roli hraje i to, že se obnažují před cizím člověkem. A ani moc nezáleží na tom, zda jsou ještě panny, nebo ne. Protože dívky v tomto věku jsou většinou panny, vyšetřují se navíc přes konečník.

„Určitě je dobře, když jim maminka prozradí předem, jak vyšetření probíhá. Přesto já i kolegyně každé vysvětlíme, co budeme dělat, říkáme jim, co děláme a za jakým účelem. Dnes u mne byly zrovna dvě dívky. Jedna byla na vyšetření z domova připravená, druhá ne. Obě se bály, nakonec svorně prohlásily, že to nic nebylo,“ říká doktorka Málková.

Sporná antikoncepce

Spory o užívání hormonální antikoncepce neberou konce. Podle doktorky Málkové účelem antikoncepce není usnadnit dívkám „nevázaný sexuální život“. Kromě toho, že má zabránit otěhotnění, se využívá i léčebně v mnoha indikacích.

Speciál: Vyberte si správnou antikoncepci

Nevidí proto důvod, proč ji striktně zakazovat, pokud dívka nejméně rok pravidelně menstruuje a od nástupu cyklu uplynuly dva roky. Když například trpí opakovanými cystami nebo má nadprodukci mužských pohlavních hormonů, předepíše ji. Do patnácti let věku vyžaduje vždy souhlas rodiče. „Samozřejmě že dívka musí být nejprve řádně vyšetřena. Pokud bych zjistila nějakou kontraindikaci, v žádném případě ji nenasadím,“ dodává gynekoložka.

Na neplodnost si lze „zadělat“ již v dětství

Protože mladé dámy mohou navštěvovat dětského gynekologa od patnácti let samy, rodiče se ani nemusí dozvědět, zda má jejich dospívající dcera nějaké obtíže, jestli užívá hormonální antikoncepci … Záleží na tom, jaký vztah spolu mají.

Je dobře se svými dcerami o tomhle tématu mluvit a zajímat se. Oddalovat návštěvu gynekologa se totiž  nemusí vyplatit. Včas neléčené obtíže mohou vyústit i v neplodnost.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Publicistka, pracovala v týdeníku Reflex, zajímá ji každodenní život, vše co ji cestou „cvrkne do nosu“. Ráda poznává lidi, kteří ve svém oboru dokázali víc než rutinně pracovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).