Hlavní navigace

Gynekologie pro holčičky

22. 4. 2009

Sdílet

I když to může znít překvapivě, gynekologické obtíže mohou mít i malá miminka – holčičky krátce po narození. I malé slečny někdy potřebují pomoc odborníka. Poradíme vám, kdy je nutné se k němu vydat a co vás u něj čeká.

Prakticky každá žena důvěrně zná prostředí gynekologické ordinace. Rozumíme i větě se skrytým významem „Vyskočte si“. Pro pány vysvětlím, že tímto eufemismem se označuje pokyn, aby dáma vylezla na gynekologické křeslo. Jenže gynekologie malých slečen je jednou velkou neznámou i pro zkušené ženy po mnoha porodech. Proto jsme pro vás pootevřeli dveře do ordinace specialistky na dětskou gynekologii MUDr. Drahoslavy Krhounkové v Mostě. Poodhalíme vám tajemství její lékařské kuchyně a ukážeme, jak to vypadá, když za ní dorazí malá pacientka.

gynekolog

Dětská gynekologie se liší od gynekologie dospělých žen, a tak je vhodné vyhledat specialistu pro tento obor. Samotné ordinace dětských gynekologů nebo lékařů, kteří se dětem věnují, se dají najít v každém kraji. Není tedy nezbytné jezdit jen do Prahy, Brna nebo Ostravy.

Obecně platí, že je lepší kontaktovat dětského gynekologa, už když máte pochybnosti o zdravotním stavu své holčičky. Proto je nezbytné vědět, že věku od 2 měsíců do 9 let je jakýkoliv výtok z pochvy důvod vyhledat lékaře. V tomto období tělo dívky nevytváří žádné ženské hormony, a tak je pochva i její vnitřní buňky v klidu. Stejně tak je nutné obrátit se na lékaře, když dojde ke zranění v oblasti rodidel. Velmi časté jsou pády z kola, kdy se děvčátko bolestivě zraní. Obvykle postačí jen menší zákrok a vše bude v pořádku. Chybou by ale bylo poranění zanedbat, popisuje gynekoložka.

Dětský koutek

Na první pohled čekárna i ordinace působí velmi útulně. Na stěnách jsou teplé pastelové barvy, všude květiny a dokonce dětské hračky. Součástí čekárny je malý dětský koutek. Pomalu ztrácím pocit, že jsem vlastně u lékaře. Svoji ambulanci jsem schválně koncipovala tak, aby traumatizující zážitek z nepříjemného gynekologického vyšetření byl co nejmenší, vysvětluje doktorka Krhounková. Proto je součástí ordinace sedačka a nebýt gynekologického křesla, vypadalo by to jako v obývajícím pokoji. Sem také přichází holčičky nejčastěji se svými maminkami, které mohou a zpravidla bývají přítomné u celého vyšetření. Na začátku lékařka malé pacientce vysvětlí, co jí čeká a vždy klidným hlasem popisuje, co bude dělat.

Když je holčička vyděšená, nemá smysl ji k vyšetření nutit a je lepší počkat na další návštěvu. V žádném případě se nedá vyšetření provádět násilím. Jednak bychom dítě vyděsili ještě víc, ale také bychom je při „zápase“ o vyšetření mohli i poranit, dodává lékařka. Špatné ale je, když maminky hrozí dětem, když zlobí, že jim něco udělá pan doktor. Zbytečně tak v dětech budují strach. Stejně je chybou říkat holčičce, že lékař nebo lékařka se jí nebudou dotýkat, ani ji do pochvy nebudou nic strkat. Vhodné je popravdě vysvětlit, jak probíhá vyšetření a v žádném případě nelhat.

Jemné, ale nutné

gynekologie

Základem gynekologického vyšetření u malých slečen a dospívajících dívek je jemný citlivý přístup. Na druhé straně, pokud to zdravotní stav vyžaduje, je gynekologické vyšetření nutné. Na rozdíl od běžného gynekologického vyšetření dospělé ženy spadá do oblasti gynekologie dětí a dospívajících také zhodnocení celkového vývoje a případně stavu pohlavního dospívání. Vlastní vyšetřování začíná zvážením a zhodnocením rozvoje druhotných pohlavních znaků (prsy, stydké ochlupení a ochlupení v podpaždí) a zhodnocením celkového tělesného vzhledu pacientky, popisuje doktorka Krhounková. Samotné vyšetření má tři části, vyšetření pohledem, vyšetření vnitřku pochvy a děložního čípku vaginoskopem a vyšetření pohmatem.

Už i  u velmi malých holčiček a dokonce u miminek je možné vyšetření panenské pochvy skrze otvor v panenské bláně, kudy se zavádí drobná tyčinka a pozoruje se charakter výtoku a stav sliznice. Toto vyšetření je nutné provést vždy, když se objeví výtok. Současně se provádí vyšetření pohmatem. U dětí a panenských dospívajících dívek se zavádí prst vždy jen do konečníku. Aby se zmírnily nepříjemné pocity, lékař si prst v rukavici navlhčuje kluzkým gelem.

Někdy nutné odebrat z vnitřku pochvy materiál k bakteriologickému nebo cytologickému vyšetření. Panenská blána má otvor, skrze něj odchází menstruační krev. Právě skrz tento otvor se zavede do pochvy štětička a odebere se vzorek, popisuje lékařka a ukazuje své nástroje, věrné zmenšeniny těch, které se používají při vyšetření dospělých žen.

Základem je hygiena

gynekologie

Do dvou měsíců věku je holčička ještě pod vlivem hormonů, které přechází od matky. V tomto věku je normální bílý výtok z rodidel a zduřelé bradavky prsou. Dobu od dvou měsíců od devíti let lze charakterizovat jako klidové období. V tomto období je organismus v naprostém klidu bez sekrece pohlavních hormonů, holčička by neměla mít žádné gynekologické obtíže, ani výtok, ani krvácení z rodidel, ani by u ní nemělo docházet k vývoji pohlavních znaků jako je ochlupení nebo růst prsů, vysvětluje doktorka Krhounková. Jakékoliv změny od tohoto stavu nelze považovat za normální a patří do rukou lékaře.

Velmi častý je problém s názvem Synechia vulvae (nesprávně označován jako srůst malých stydkých pysků). Zjednodušeně řečeno rodidla malých holčiček mají tendenci srůstat, stačí nepozornost nebo strach maminek, aby něco nezkazily. Každý den je nutné odstraňovat všechen mázek v okolí poštěváčku a oddalovat od sebe i malé stydké pysky. Nesmíte se bát na tu buchtičku sáhnout, popisuje gynekoložka. Když toto maminka nedělá, dojde k synechii, kterou je nutné rozrušit. Obvykle postačí jen drobný zásah, při vážnějším stavu je nutný malých chirurgický zákrok.

Jako prevence přitom postačí navlhčit vatovou tyčinku nebo namočit kousek vaty od oleje, samozřejmostí je umývání pod proudem vody. U miminek nestačí jen zbytky stolice otřít vlhčeným ubrouskem, vždy směrem od rodidel ke konečníku, nikdy obráceně, ale je také nutné omytí vodou. Samozřejmostí je každodenní pečlivé mytí rodidel.

Pečlivá hygiena je základ ženského zdraví u malých slečen. U starších dívek se objevují dokonce výtoky z pochvy způsobené parazity roupy, které mají sklony vycestovat z konečníku do pochvy. Obvykle je nutné, aby dětský lékař současně provedl odběr pro parazitologické vyšetření. Je nezbytné naučit i malé holčičky, jak se o sebe starat, včetně toho, jak správně používat toaletní papír. Nikdy se nesmí otírat směrem od konečníku k pochvě.

Navštivte a objednejte si náš těhotenský a mateřský kalendář!

Nepříjemné výtoky

Prakticky všechny ženy znají problém jménem poševní výtok. Bohužel se může týkat i malých dívek. V klidovém období života dívky žádný výtok není normální! Ženské hormony jsou v této době v klidu a v pochvě nedochází k žádné aktivitě. Proto je nutné hledat a odstranit příčinu výtoku. Jakmile se objeví jakýkoliv výtok z pochvy, je nutné vyhledat lékaře, nejlépe dětského gynekologa. Za problémy obvykle stojí nedostatečná hygiena, včetně prádla, roupy nebo škrábání v rozkroku. Svůj podíl může mít i koupání v bazénu.

Léčba výtoku je především lokální. Zatímco dospělá žena si sama zavádí do pochvy léky ve formě tablet nebo globulí, u děvčátek se léčba musí přizpůsobit. Používá se nejčastěji mast pomocí malého aplikátoru nebo dětské poševní čípky s vhodným lékem, dodává doktorka Krhnounková.  V polovině případů výtok z pochvy doprovází bolesti bříška. Často bývá odhalena příčina také v zánětu slepého střeva, proto by každá holčička měla mít dětské gynekologické vyšetření, aby byla vyloučena příčina těchto obtíží.

Foto: Michaela Mullerová

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).