Hlavní navigace

Gynekologické potíže podporují vlhké plavky i parfémované vlož­ky

30. 7. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Pobyt ve vlhku, mokré plavky i neprodyšné prádlo působí nejčastější letní gynekologické problémy. Zánětům a infekcím se můžeme účinně bránit. Zkuste jednoduché tipy a přírodní prevenci.

Pro řadu žen patří k letnímu období kromě opalování a koupání také nepříjemnosti spojené s gynekologickými problémy. Důvodem je zejména častější pobyt ve vodě, vlhku a také nošení chladných mokrých plavek či neprodyšného oděvu. To vše podporuje vznik ženských zánětů, infekcí či plísní, které mohou mít nepříjemné následky. Vyhněte se nejčastějším rizikům a zkuste přírodní prevenci v podobě bylin a tinktur.


Autor: Isifa.cz

Po koupání je lépe převléknout se do suchého, mokré plavky svědčí kvasinkové infekci

1. Neprodyšné oblečení a kvasinková infekce

Mezi nejčastější sezónní ženská onemocnění patří kvasinková infekce. Kvasinkám se totiž daří zejména v takovém prostředí, které je teplé a vlhké. V průběhu letních dnů, kdy stoupá i teplota v pochvě, se tak mohou přemnožit. Pro ženu znamená jejich zvýšený výskyt nepříjemné svědění, pálení nebo také výtok. Pokud se chtějí ženy kvasinkové infekci vyhnout, měly by se po koupání převléknout do suchého oděvu. Samozřejmostí by mělo být i vzdušné a bavlněné prádlo. Zároveň je třeba si uvědomit, že většina žen nosí určité množství plísní již v sobě. Proto by se měly zaměřit nejdříve na ty uvnitř organismu. Pro řešení tohoto problému je vhodná bylinná tinktura z penízovky, česneku, tinktura z grepových jader, červeného lapacha a houby šii-take.

Jako prevence pak může fungovat také omezení sladkostí a až přílišné hygieny. Používání velkého počtu různých hygienických prostředků, jako jsou výplachy, intimní mýdla či deodoranty, totiž může ženskému tělu paradoxně spíše uškodit. Výjimku tvoří přírodní prostředky, mezi něž se řadí výtěr grepovým či rakytníkovým olejem a sedací koupele z protizánětlivých a protiplísňových rostlin.

2. Přírodní koupaliště a gynekologické záněty

Typickým ženským letním problémem se stávají i gynekologické záněty. Může za ně zejména koupání v přírodních koupalištích. Záněty rodidel a pochvy patří mezi nejčastější ženská onemocnění a jejich nebezpečí spočívá hlavně v přechodu infekce až do močových cest nebo děložního hrdla. Je proto dobré obnovovat zejména se začátkem letních měsíců přirozenou obranyschopnost organismu a vyhýbat se rizikům, zejména v premenstruačním období. Právě tehdy totiž vzniká a graduje velká většina těchto onemocnění. V oblasti přírodní medicíny jsou vhodné bylinné prostředky na zlepšení hormonální činnosti, jako ptačí jeřáb, lékořice, maliník, měsíček, kotvičník a prostředky pro likvidaci bakterií jako je lichořeřišnice, brusinka, a protizánětlivé jako je olše či třezalka. Na ženské orgány pak působí blahodárně i směs libečku, meduňky, hluchavky a měsíčku.

Pokud se chtějí ženy problémům vyvarovat, postačí také změnit některé z běžných návyků. Základním krokem může být omezení používání barvených a parfémovaných intimních vložek nebo toaletních papírů.

3. Dehydratace a močové ústrojí

Ženy a dívky, které obecně trpí častými záněty močových cest, by se měly mít zejména v létě na pozoru. Neměly by zůstávat dlouho v mokrých plavkách, které po chvilce začnou tělo chladit. Další velice častou příčinou takového zánětu je špatný pitný režim nebo dlouhodobě oslabená imunita. Ženy by měly v průběhu letního období dbát zvýšené pozornosti a opatrnosti na svůj organismus. Jsou v mnoha ohledech na vnější podněty a chlad přirozeně citlivější než muži. Preventivně i akutně tedy mohou užívat lichořeřišnici, olši, brusinku, vřes a maliník. Tyto bylinky působí na ženské orgány opravdu blahodárně. Mezi základní bylinu, vhodnou pro močové ústrojí, pak samozřejmě patří i měsíček lékařský.

V kombinaci se zvýšeným pitným režimem, díky kterému se zánětlivé bakterie vyplaví z těla, je to ideální kombinace. Základem je také správně prováděná hygiena po použití toalety a řádná výměna prádla a ručníků.

Přečtěte si: Bylinky, které pomohou otěhotnět


Byliny pomáhající při gynekologických problémech a k jejich prevenci:

Červené lapacho

Lapacho – rostlina Inků, má vliv na oslabený organismus – zvyšuje výrazně imunitu organismu, vylučuje jedy z těla. Podle indiánské tradice má zpracovaná kůra značný účinek protinádorový, má výrazný čistící účinek na krev a zlepšení krevních problémů. Je vhodná při astmatu, horečnatých chorobách, bronchitidě, revmatických chorobách, zánětech nervů, ekzémech, plísních a při bércovém vředu.

Grapefruit

Semínko z grepu je vhodné k zevnímu i vnitřnímu užití. Zpracované semeno má široký záběr účinků. Ničí 800 kmenů škodlivých bakterií a virů, 100 kmenů plísní, parazitů a cizopasníků. Posiluje obranný systém a je to nejúčinnější rostlinné antibiotikum. Používá se u různých potíží z nachlazení i virového původu, jako u průjmů, alergií, dále u obtíží způsobených kvasinkami (zánětech, výtocích). Vhodné je u poruch kloubních, astmatických a při řešení únavy, depresí, u různých nervových poruch, způsobených parazity. Při vnějším použití je vhodné používat na opary, afty, záněty dásní a vedlejších nosních dutin, pomáhá při akné a mykóz a různých kožních onemocnění.

Šii-take

Houževnatec jedlý je houba se širokým využitím při řešení různých zdravotních problémů. Vyznačuje se významnou protivirovou a protinádorovou aktivitou. Stimuluje imunitní systém, a tak zvyšuje jeho celkovou odolnost. Rovněž snižuje hladinu cholesterolu, detoxikuje organismus, dále se vyznačuje protisklerotickou a protiekzematickou aktivitou a mezi Japonci je rozšířen názor, že pravidelné užívání houbičky prodlužuje život.

Jeřáb oskeruše

Pomáhá udržovat zdravou funkci žilního systému, je vhodný při rekonvalescenci po problémech s křečovými žilami a hemoroidy. Spolu s ptačím jeřábem posiluje obranný systém a pomáhá udržovat zdravý stav ženských orgánů. Je vhodný na doléčování žilních zánětů, ošetření žilních edémů a při přetížení lymfatického systému. Patří k prevenci bulek v prsu, cyst a myomů. Jeho použití je vhodné u hučení v uších a hluchotě, dále při bolestech hlavy vzniklých z překrvení mozku. Je též vhodný při různých problémech v menopauze.

Maliník

Gemmoterapie používá mladé pupeny před rozvinutím listů, hlavně při léčbě hormonálního systému. Maliník má pozoruhodný účinek při ženském stárnutí, vazivovatění vaječníků, bolestivé menstruaci a při vynechání menstruace. Reguluje a stimuluje funkci vaječníků a zlepšuje činnost žláz. Dále pozitivně působí při alergiích, poruchách oběhového systému a také při aterosklerózách. V oblasti nervového systému má maliník protikřečový a uvolňující účinek např. při neurovegetativní nerovnováze, chronických zánětech i zánětech střeva.

Vrbka úzkolistá

Látky uložené v těle této rostliny pomáhají tělu zvládnout pocit psychického napětí, tísně, úzkosti. Pomáhá též při řešení nespavosti. Působí protizánětlivě a chrání sliznice hlavně v trávicím ústrojí, kdy může být prospěšná při léčbě průjmových onemocnění i problémech s močovým ústrojím a s dýchacími cestami. Nejnovější výzkumy dokazují mohutné účinky protiedémové – protiotokové – výrazné jsou u adenomu prostaty, kde byla odedávna k tomuto účelu používána.

Vřes

Je to všestranně nedoceněná, univerzálně působící bylina. Byla a je odedávna využívána v urologii, jako prvotřídní desinfekční prostředek močových cest s močopudným účinkem. Je vhodný při zánětech močových cest i ledvin a vhodný k rozpouštění usazenin v podobě kaménků i písku. Jelikož odstraňuje z těla kyselinu močovou, je vhodný při léčení revmatizmu a dny. Nejnovější výzkumy též usuzují na jeho působení protinádorové, hlavně při rozvoji metastáz.

Čtěte dále: Zapomenutý tampon. Ehm, uvnitř

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).