Hlavní navigace

Gravid jóga – proti stresu v těhotenství

2. 7. 2010

Sdílet

 Autor: Ivana Dvorská
Dýchání, zklidnění, protažení i posílení určitých svalových skupin. Gravid jóga je přímo šitá na míru těhotným ženám, kterým pomůže udržet se ve formě i v jiném stavu.

Je deset hodin dopoledne a v tělocvičně v Holmes Places Emergy Smíchov leží na podložkách těhotné ženy. U některých bych na těhotenství sotva hádala, jiné jsou již ve značně pokročilém stavu – gravid jóga může ženy doprovodit až k samotnému porodu. Nicméně záleží na kondici a pocitech každé z nich.

Ženy leží na zádech, zhluboka dýchají, ruce mají na břiše a hladí miminko. Zdá se, že devadesát minut gravid jógy je jediná chvíle, kdy se v dnešní uspěchané době opravdu zklidní a neřeší nic jiného než své mateřství.


Autor: Ivana Dvorská

Správně naučené dýchání (nácvik plného jógového dechu, při kterém si postupně uvědomíme tři typy dýchání – břišní, hrudní a podklíčkové, pozn. aut.) a umění se zklidnit pak mohou běžně využít, pokud se dostanou do stresující situace mimo tělocvičnu.

Hodinu vede zkušená jogínka, matka tříletého syna, Veronika Zimová. „Jóga mi v těhotenství hodně pomohla. Zklidnila mě, uvolnila napětí v zádech a udržela mě ve formě. Na hodiny gravid jógy jsem se vysloveně těšila a jsem ráda, že to mohu předávat dál.“

Cílem gravid jógy je uvolnit těhotné ženy, protáhnout je a udržet fyzicky ve formě.

Na gravid jógu chodí zejména ženy, které již mají s jógou zkušenosti a chtějí ve cvičení pokračovat. Nelze ovšem říci, že by nebyla vhodná pro úplné začátečnice. „Je to velice individuální. Na lekce mi chodí jak zkušené jogínky, tak ženy, které nikdy příliš necvičily, a gravid jóga jim vyhovuje. Samozřejmě platí pravidlo, že když nemohu, tak si odpočinu. Těhotenství je opravdu jiný stav a žena by se měla řídit hlavně podle sebe. Gravid jóga rozhodně není soutěž,“ říká Veronika Zimová.

Lekce se skládá ze systému pomalých cviků, při kterých svalstvo protahujeme, uvolňujeme, ale i posilujeme. Pozorovatel může mít dojem, že ženy pouze leží, popř. sedí na zemi, sem tam se přetočí z boku na bok, zvednou nohu a podobně, ale věřte mi, že pokud budete cvičit poctivě a pokud se na jednotlivé cviky budete plně soustředit, tak to tělo rozhodně pocítí. Po prvních lekcích vás dokonce mohou svaly trochu bolet.   

Je mnoho poloh, kterým by se měla těhotná žena vyhnout

Je spousta věcí, které těhotné ženy nesmějí dělat. Zakazuje se jim hopsání, posilování, sporty, při kterých hrozí pád – například jízda na kole, na bruslích, lyžování a podobně. Ani s jógou to není tak jednoduché, některé ásany, a není jich málo, nejsou pro těhotné příliš vhodné. To ovšem není důvod, proč by měla žena v jiném stavu pouze ležet na kanapi a odpočívat. Těhotenství není nemoc a pohyb je pro život důležitý.

Gravid jóga se vyvinula z běžné jógy, protože je široká škála jógových pozic, kterých by se měly těhotné ženy vyvarovat. Obecně lze říci, že by se měly vyhnout tzv. twistům, při kterých se bříško přiškrcuje. Naopak vhodné jsou venkovní rotace, při kterých se bříško otvírá. Dále by se měly vyhnout záklonům, posilování přímého břišního svalu a obráceným polohám, například svíčce a podobně.

Jóga je každodenní společník

Obecně by měla být jóga součástí každodenního života. To znamená, že když se pro ni rozhodnete, měli byste si vyhradit každý den minimálně dvacet minut na cvičení. Pochopitelně ne vždy se nám to povede a platí, že raději cvičit pořádně a méně často, než rychle každý den.

  • Jógu cvičte ve světlé, příjemné a dobře větrané místnosti, kde máte dostatek místa k pohybu. Ideální je cvičení venku.
  • Ke cvičení jógy nepotřebujete nic než své tělo, pohodlné oblečení (cvičí se bez obuvi), podložku a dostatek tekutin.

Zajímáte se o jógu? Další články najdete v sekci RELAX.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).