Hlavní navigace

I nehezké granátové jablko je dobré

16. 8. 2016

Sdílet

 Autor: Titbit
Již v minulosti bylo granátové jablko považováno za elixír mládí, krásy a zdraví a jeho omlazující účinky znali už ve starém Egyptě. Dnes se výtažky z tohoto ovoce používají v potravinových doplňcích i v kosmetice.

Granátové jablko roste na granátovníku obecném, dvou až třímetrovém keři, který pravděpodobně pochází z oblasti Íránu a Turkmenistánu.

Galerie: Poznejte exotické ovoce

Slupka ovoce je velmi tvrdá a tlustá, zbarvená žlutooranžově až temně červeně. Uvnitř je šest až dvanáct pouzder, v nichž se nachází až na šest set červených bobulí. Chuťově je charakteristické svou sladko kyselostí a aroma. Toto ovoce obsahuje až sedmdesát sedm procent vody.

Vliv na zdraví

Granátové jablko je doslova vitamínovou bombou, tedy granátem. Známé je především pro vysoký obsah vitamínu C, zastoupeny jsou však také vitamíny skupiny B, dále pak vitamín A ve formě karotenoidů.

Významně jsou také přítomny aminokyseliny, třísloviny a flavonoidy. Třísloviny (taniny) mají antioxidační účinky, flavonoidy jsou také účinným antioxidantem, chrání vnitřek cév tím, že zajišťují jejich pružnost, a působí protizánětlivě.

Vápník, fosfor, železo, hořčík a draslík jsou zastoupené minerální látky. Granátové jablko také vyrovnává kyselé prostředí v žaludku, snižuje krevní tlak, posiluje imunitu a pozitivní účinky má i při prevenci rakoviny.

Jak vybrat granátové jablko

Granátové jablko musí mít pevnou slupku bez žádných promáčklin a otlaků. Nemělo by být ani seschlé. Těmito místy mohou dovnitř ovoce proniknout plísně nebo hniloba.

Zralost se dá zjistit také podle barvy. Nezalekněte se, když granátová jablka nevypadají jako z fotek. Například odrůdy pocházející ze Španělska nejsou na pohled příliš pěkná, to se ale neodráží na jejich kvalitě. Skladování je vhodné na suchém a chladnějším místě, při teplotě pět stupňů vydrží jablko i měsíc. Může se tedy skladovat v lednici, kde si udrží delší čerstvost a šťavnatost.

Nevíte, jak jíst granátové jablko?

Jak se do granátového jablka dostat a pohodlně ho jíst? Odřízněte vrchní část se stopkou a poté plod na několika místech podélně nařízněte. Slupku poté otevřete a z pouzder vyberte semínka.

Seriál exotické ovoce server Vitalia.cz připravil společně se společností Titbit, dovozcem exotických pochoutek, www.titbit.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).