Hlavní navigace

Test ukáže, zda žena s rakovinou prsu potřebuje chemoterapii

8. 7. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
U některých pacientek s rakovinou prsu je chemoterapie zbytečná, přesto ji podstupují. V České republice máme certifikovanou laboratoř, která dokáže díky genomickému testování tyto pacientky určit.

Chemoterapie je nadějí pro mnohé pacientky, které onemocní rakovinou prsu. Cytostatika, která jsou do těla aplikována, mají za úkol ničit nádorové buňky, a tím ženě prodloužit nebo dokonce zachránit život. Bohužel současně poškozují i zdravé buňky a léčba vede k dlouhodobému poškození imunity. Přestože jsou ženy, které snášejí chemoterapii dobře, mnohdy toxické látky vpravované do těla vyvolají řadu vedlejších účinků, od ztráty vlasů, únavy, nevolnosti, bolesti nervů až po neplodnost.

Co se dozvíte v článku
  1. Musí být chemoterapie vždy indikována?
  2. Jak test funguje
  3. Certifikovaná laboratoř v České republice je úspěch i výhoda

Musí být chemoterapie vždy indikována?

Chemoterapie se nabízí také pacientkám, u kterých byl nádor prsu zachycen v raném stadiu nebo s malým počtem postižených uzlin. V tomto případě mluvíme o tzv. adjuvantní chemoterapii neboli pomocné terapii, kdy není z histologie nádoru zcela zřejmé, zda je tento způsob léčby nutný a chemoterapie se doporučuje z preventivních důvodů.

Podle vědců při Nizozemském onkologickém institutu (NKI) 20 až 30 procent z nich tuto léčbu nepotřebuje. Z jejich výzkumu vzešel genomický test MammaPrint, který dokáže nádor lépe vyhodnotit. Pro ošetřujícího lékaře jsou to další důležité informace o biologii nádoru, což může vést ke změně plánu léčby dané pacientky.

„Ženám s rakovinou prsu, u nichž byl nádor zachycen v časném stadiu nebo je zasažen jen malý počet uzlin, může genomické testování zajistit výrazně vyšší kvalitu života při léčbě. Pacientky, které jsou vyhodnoceny jako tzv. ,low risk‘, nemusí absolvovat chemoterapii a s ní nepříjemné a intenzivní nežádoucí účinky,“ popisuje výhody genomického testu ředitel Masarykova onkologického ústavu (MOÚ) Marek Svoboda.

Jak test funguje

Genomický test zkoumá aktivitu specifických genů v nádoru, které řídí jeho růst a chování. Odborníci se tak při hodnocení rizika rekurence (návratu choroby) nemusejí spoléhat pouze na dosavadní známé klinické a patologické faktory, jako je například velikost a stupeň diferenciace tumoru (grade), postižení lymfatických uzlin nebo přítomnost hormonálních receptorů v nádoru.

Testování je složité a vyžaduje komplikované a přesně stanovené laboratorní postupy a splnění požadovaných norem. Doposud byly v Evropě pouze tři certifikované laboratoře vybavené potřebnou přístrojovou technikou. Vzorky tkání českých pacientek se posílaly k vyšetření do centrální laboratoře Agendia NV v Amsterodamu. V loňském roce bylo v České republice ze 197 testovaných pacientek testem MammaPrint 45 % vyhodnoceno jako „low risk“. Tyto pacientky se zcela bezpečně vyhnuly chemoterapii.

Genomické testování

Genomické testování zkoumá aktivitu specifických genů v nádoru a zjišťuje tak, co řídí jeho růst a chování. Pomáhá zjistit, zda je pravděpodobný návrat karcinomu, čímž lékaři pomáhá s rozhodnutím o onkologické léčbě.

Genetické testování

Genetické testování oproti tomu zkoumá geny, s nimiž se člověk narodí, a určuje tak, zda existuje dědičné riziko, např. mutace v genu BRCA1/2, které způsobuje dědičné predispozice k rakovině a zvyšuje riziko vzniku zhoubného nádoru.

Certifikovaná laboratoř v České republice je úspěch i výhoda

Masarykovu onkologickému ústavu se nyní podařilo rozšířit řady certifikovaných laboratoří společnosti Agendia NV v Evropě, díky čemuž budou moci být vzorky vyhodnocovány na území ČR. „Díky testování přímo v MOÚ budeme mít větší kontrolu nad vzorkem nádoru a samotným vyšetřením, současně nebudeme muset zajišťovat časově náročný převoz do zahraničí, což nám velmi usnadní práci,“ doplňuje primář oddělení patologie MOÚ Pavel Fabian.

Test je v indikovaných případech hrazen zdravotní pojišťovnou a pacientka nemusí absolvovat žádné další vyšetření. Genomicky se testuje již odebraný vzorek nádoru.

„V případě, že je žena s rakovinou prsu léčena u svého spádového onkologa a je vhodná pro genomické testování, kontaktuje ošetřující onkolog jedno z Komplexních onkologických center v ČR a konzultuje pacientku s mammární komisí, která případně potvrdí provedení testování. Léčba pacientky pak probíhá nadále u ošetřujícího onkologa, kterému jsou výsledky testu dodány,“ přibližuje možnosti genomického testování primářka Kliniky komplexní onkologické péče Katarína Petráková.

Pacientka je předem informována a poučena lékařem a musí se sama rozhodnout, zda chce toto testování podstoupit. Vyjde-li v testu jako nízce riziková, nebude jí již podána chemoterapie.

Chcete mít každé ráno v mailu přehled aktuálních článků z Vitalia.cz? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze i týdenní přehled nebo také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).