Hlavní navigace

Jak vzniká puchýř a co s ním udělá gelová náplast

7. 6. 2018

Sdílet

 Autor: Spofaplast
Situace, kdy musíme sáhnout po náplasti, se vyskytují běžně. Vyplatí se proto mít je raději vždy po ruce. Puchýře nebo různé odřeniny z bot nejsou sice závažné zdravotní potíže, ale i tak dovedou pěkně znepříjemnit život.

Hojení poraněných míst se komplikuje, jestliže je včas neošetříme. Při výběru vhodných náplastí jsou dobrou volbou ty s gelovým polštářkem. Díky svým vlastnostem totiž nejen zmírní bolest, ale zároveň urychlují proces hojení rány. V létě oceníme i to, že tyto náplasti jsou průhledné a nejsou tedy tak výrazné jako běžná náplast.

Jak vzniká puchýř

Zdraví nohou bezpochyby ovlivňuje výběr vhodné obuvi. Potíže mohou způsobit i nové boty, které vypadají na první pohled pohodlně a při zkoušení nám padnou. Trvá ale delší dobu, než se noze přizpůsobí, a tak už nás po pár hodinách začínají trápit odřeniny, otlačeniny a puchýře. Dochází totiž ke tření pokožky s obuví a následnému vzniku puchýřů.

„Obecně platí, že pokud si koupíme nové boty, mohou nám v prvních dnech způsobovat bolest, protože jednoduše nejsou ušity na naši nohu. Noha se tedy musí přizpůsobit botě, stejně jako bota noze,“ říká designérka obuvi Eva Klabalová. „Design a konstrukce boty by měly být reakcí na funkci nohy, kdy by noha měla být schopna svého přirozeného pohybu i v botě. Pokud tedy nohu zavřeme do boty, která je tvrdá, tato přirozená funkce nohy odpadá, naše svaly ochabnou a výsledkem je přinejmenším bolest nohou nebo odřeniny. Když naopak klenbu vypodložíme extrémně tvarovanou stélkou, efekt bude stejný, svaly nebudou vykonávat svoji přirozenou funkci a ochabnou. Vedle nutnosti mít co nejměkčí boty je důležité mít dostatek místa pro naše prsty, jinak hrozí jejich deformace a třeba i puchýře,“ popisuje.

Puchýře nás však mohou potrápit i ve vyšlápnuté obuvi, například při sportu nebo turistice, ale i při běžném chození, zejména v horkém počasí, kdy se noha zpotí, což nahrává vzniku potíží. „Při tření pokožky s obuví se spodní vrstva pokožky oddělí od té vrchní, prostor mezi těmito dvěma vrstvami se vyplní lymfou a vznikne puchýř,“ vysvětluje Adam Šetele z technologické společnosti 3M, jež aktuálně připravila pro značku Spofaplast novou sadu produktů pro péči o nohy, které tyto problémy nejen řeší, ale pomáhají jim i předcházet.

Náplast vybírejte i podle místa puchýře

Když se objeví první náznak puchýře, pomůže náplast. Bez ní by se totiž mohla vrchní vrstva pokožky strhnout a do rány by se dostala infekce. Hojení puchýře se obvykle obejde bez výrazných problémů, je ale nepříjemné. Správnou péčí lze hojení urychlit.

V případě, že puchýř ještě nepraskl, rovnou na něj můžete aplikovat náplast. Pokud už je puchýř prasklý, doporučuje se ho nejdříve vydezinfikovat a pak teprve ošetřit náplastí. Ohledně propichování puchýřů panují různé názory, většinou se doporučuje v případě větších puchýřů, kde hrozí prasknutí a stržení (především u puchýřů na chodidlech).

Při ošetření náplastí je vhodné sáhnout po voděodolných gelových druzích, u kterých je šance, že vydrží déle. Existují v různých velikostech, některé jsou určeny přímo na puchýře na patách či na prstech.

Gelové náplasti na paty s hydrokoloidním polštářkem jsou vhodným řešením na puchýře vzniklé v této oblasti, ránu chrání a současně podporují její hojení. Sandály a boty na vysokých podpatcích zase často způsobují také puchýře na vnější straně prstů. S těmito zraněními si nejlépe poradí gelové náplasti na puchýře na prstech. A to nejen díky své speciální velikosti, ale opět také díky přítomnosti hydrokoloidního polštářku, který pomáhá ránu rychleji hojit. Někteří výrobci také nabízejí mix různých velikostí.

Galerie: Test náplastí – vydrží jen jedna z deseti

Při kontaktu s ránou vytvoří gel

Mezi další problémy spojené s chodidly patří kromě puchýřů také kuří oka. Tato ztvrdlá kůže, která vzniká hromaděním odumřelé pokožky v oblastech nad kloubními či kostními vyvýšeninami, vzniká zejména nošením nevhodné obuvi. Proto nepřekvapí, že kuří oko se dělá hlavně ženám. Přestože kuří oko zvládne nejlépe pedikérka, i zde může pomoci vhodná náplast. Gelové náplasti ošetří také říznutí, odřeniny či menší popáleniny a zároveň zmírňují bolest.

Hydrokoloidní polštářek náplasti v kontaktu s poraněním vytvoří gel, který chrání ránu před infekcí a podporuje hojení. „Hydrokoloidy totiž pomáhají udržovat v ráně optimální vlhkost, díky které se rána rychleji zahojí. Klasické gázové náplasti častou přischnou k ráně a neudržují v ní potřebnou vlhkost,“ vysvětluje Adam Šetele ze 3M. Hydrokoloidní technologie se dnes používá na různé typy ran s exsudátem, pomáhá také lidem trpícím akné, protože výrazně urychluje léčbu vyrážky.

Náplast jako prevence

Naše pokožka tvoří přirozenou bariéru, která nás chrání před různými patogenními mikroorganismy. Při poškození povrchu pokožky se tyto látky snadno dostanou do organismu, proto je vhodné chránit a ošetřit i drobnější poranění.

Vhodně zvolené náplasti však mohou sloužit již jako prevence proti odřeninám a puchýřům. Ochranné náplasti nejen chrání kůži proti povrchovým poraněním, ale snižují také riziko vzniku kuřích ok. „Hlavní složku tvoří polyethylenová pěna. Funguje jako ochranná vrstva, která pomáhá předcházet vzniku zranění a absorbuje pot. Absorpční složka náplasti nepřilne k ráně, čímž urychluje její hojení. Náplasti jsou hypoalergenní, prodyšné, neobsahují latex a dobře se přizpůsobují tvaru pokožky,“ popisuje výrobce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).