Hlavní navigace

Gazpacho chce hlavně dobré suroviny

26. 6. 2012

Sdílet

„Gazpacho se vaří v každé kuchyni jinak,“ říká kuchař, „základní ingredience ale zůstávají.“ Chlazená polévka je pro horké dny jako stvořená. V parnu snad i největší milovník knedlo-vepřo-zela dostane chuť na trochu jiný jídelníček. Pro letní občerstvení se dobře hodí osvěžující gazpacho. Gazpacho nechte v chladu uležet

„Gazpacho se vaří v každé kuchyni jinak,“ říká kuchař, „základní ingredience ale zůstávají.“ Chlazená polévka je pro horké dny jako stvořená.

V parnu snad i největší milovník knedlo-vepřo-zela dostane chuť na trochu jiný jídelníček. Pro letní občerstvení se dobře hodí osvěžující gazpacho.

Gazpacho nechte v chladu uležet

Gazpacho je populární hlavně v teplých oblastech a během léta, u nás není zatím příliš rozšířené. „Gazpacho se vaří v podstatě kuchyň od kuchyně jinak, základní ingredience ale zůstávají,“ říká šéfkuchař David Šašek, který spolupracuje na letním menu Bageterie Boulevard. Vedle baget „po italsku“ a lehkého dezertu s malinami jej tvoří právě gazpacho.

Na přípravu polévky existuje mnoho receptů i více způsobů její přípravy. Důležitá jsou vyzrálá rajčata, papriky a okurky, vše nakonec řádně vychlazené. „Polévku připravujeme vždy čerstvou, jen z kvalitních surovin. V gazpachu jsou vyzrálá rajčata, papriky, okurky, čerstvá cibule, trochu vinného octa, trochu worcesterské omáčky a citronové šťávy k dochucení – vše se promíchá, rozmixuje a nechá v chladu uležet. Pak se vychlazená polévka podává,“ doporučuje David Šašek.

Tip Bageterie Boulevard na dobré gazpacho:

  • používejte hlavně dobrá vyzrálá rajčata, na těch celý recept v podstatě stojí – když nebudou chutná rajčata, nebude ani polévka
  • pro pikantní chuť je možné přidat čerstvou feferonku
  • nakonec je dobré polévku lehce zakápnout olivovým olejem, které celkovou chuť doplní a zjemní
  • k polévce je také možné podávat chlebové krutony pokapané olivovým olejem

Zdroj: tiskové materiály, Bageterie Boulevard, www.bb.cz 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).