Hlavní navigace

Formičky naší babičky: Jak se zbavit rzi

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
Korodují vám nová vykrajovátka? Našli jste po babičce na půdě hromadu formiček, jejichž stříbrný vzhled je ten tam? Poradíme ozkoušené tipy, které vás zbaví rzi i zašlé barvy.

Sbírka formiček a vykrajovátek se nám v předvánočním obdobní začíná zase rozrůstat, všichni chceme mít doma nové tvary a vyzkoušet nové možnosti vykrajování, které nám zpříjemní a zrychlí naši práci s těstem.

Vybírat můžeme z formiček z nerezu, z oceli s teflonovou úpravou, z plastových vykrajovátek, silikonových forem, papírových košíčků… je těžké si vybrat, když se nabídky každý rok rozšiřují. Ale stálice jsou formičky z pocínované oceli či plechu, které máme po babičkách a na které žádná plastová udělátka nemají. Takové tvary už se dnes prostě nedělají, však nahlédněte do fotogalerie formiček z minulého století. Jsou sice krásné, ale dost často i rezavé. Oprášíme tedy jejich původní vzhled a vrátíme jim jejich slávu.

Jak pečovat o nové formičky

Pořídili jste si domů nové nerezové formičky? I když to laikovi už podle názvu přijde nesmyslné, i nerezové formičky mohou zreznout. Existuje totiž mnoho tříd nerezu a na formičky se používá zrovna ten, který má slabší tzv. pasivní vrstvu. Ta se v případě narušení například chlorem zničí a je zaděláno na vznik koroze. Formičkám z nerezu se v žádném případě nesnažte dodat na kráse pulírováním desinfekcemi nebo leštidly na stříbro, právě v nich je často chlor. Zapomeňte i na myčku a tablety, které také urychlují proces oslabování vrchní vrstvy. Věřte, že stačí jeden cyklus mytí a z nových formiček máte hrstičku rzi (i s tím vám ale dále poradíme).

Pravidla pro mytí formiček:

  • Nepoužívejte chemikálie a čistidla na bázi chloru.
  • Nemyjte formičky v myčce.
  • Formičky po použití vytřete papírovými utěrkami nebo omyjte ve vlažné vodě.
  • Před uložením formičky vždy důkladně usušte.

K mytí použitých formiček vám postačí teplá voda a houbička, kterou formičky vyčistíte. Žádné okapání a uklízení, až se vám bude chtít, umyté formičky musí být ihned velmi dobře usušeny, vhodné jsou papírové ubrousky. Nechte je ještě chvilku proschnout například na topení nebo v mírně vyhřáté troubě a pak je uložte. Někdo je ještě před uložením vytírá tenkou vrstvou oleje, která prý formičky konzervuje. Těžko soudit, nemám vyzkoušené, ale s ohledem na fakt, že olej na vzduchu a světle rychle žlukne a páchne, bych tuto variantu nedoporučila.

Hodně pekařek formičky ale vůbec nemyje. Mají za to, že pokud použijí osvědčený mycí prostředek a vodu, další rok nic z formiček nevyklepnou. Formičky i vykrajovátka pouze vytírají papírovými ubrousky. Vodou pohrdají, i když jim ve vykrajovátku zůstane těsto. V takovém případě nechají formičku na lince, až těsto uschne a samo odpadne.

Na rez a špínu platí horká voda a …?

Jestliže jste letos otevřeli krabici s formičkami a zhrozili jste se jejich plamenné barvy, snad naše rady přicházejí dříve, než jste krabici znovu zaklapli a poslali do odpadu. Byla by to velká škoda, zvláště pokud si schraňujete vzácné formičky po babičce. Dají se totiž velmi snadno zachránit. Stačí vám k tomu jen kypřící prášek, hrnec a voda.

Jak se zbavit rzi?

  • Formičky povařte se dvěma kypřicími prášky, jedlou sodou, vinným kamenem nebo octem.
  • Vyjměte je z lázně, osušte papírovými utěrkami a nechte dosušit na topení či v troubě.

Nejdříve si dejte vařit vodu do vysokého hrnce (kastrol opravdu není vhodná volba), přiklopte poklicí a nechte vodu přijít do bodu varu. Stáhněte plotýnku na poloviční výkon a vsypte do vody obsah alespoň dvou kypřících prášků do pečiva. Voda vzkypí (proto se vyhněte kastrolu) a vy do ní vsypete rezavé, špinavé či zašlé formičky. Necháte vařit zhruba dvacet minut. Už po asi pěti minutách však vidíte, jak se voda zakalí, je plná špíny a rzi. Pak už jen formičky z lázně vyjmete, důkladně vysušíte papírovými ubrousky a uložíte.

Obdobně bude fungovat i povaření formiček ve vodě se sodou, vinným kamenem nebo octem. Máte-li zašlou či rezavou velkou formou, můžete se držet kartáčku se zubní pastou, ale lépe prý funguje, když rozkrojenou bramboru namočíte do pracího prášku a formu s ní vydrhnete. Narazili jsme však i na neuvěřitelnou variantu, kdy pekařka použité formičky vloží do povlaku na polštář, uzavře zipem a dá vyprat do pračky s tekutým čisticím prostředkem. Prý jsou pak formičky jako ze žurnálu.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).