Hlavní navigace

Forky's – veganská restaurace pro ty, kdo mají rádi maso

7. 2. 2019

Sdílet

 Autor: Forky’s
Kdo by chtěl do češtiny přeložit název populární veganské restaurace Forky's, pravděpodobně by se dobral k něčemu jako Vidličkovo. Jméno oblíbeného podniku ovšem neodkazuje pouze na příbory, kterými zde lidé jí veganská žebírka nebo bezmasé fish and chips, ale na samotného majitele Luboše Vidličku, který Forky's založil proto, aby změnil myšlení lidí.

Luboš Vidlička má maso rád. Už šest let je ale vegan. Poprvé nad etickými otázkami souvisejícími s jedením masa začal přemýšlet, když svým dětem vysvětloval, odkud pochází kuře na jejich talíři.

Brzy na to ho zaujaly dokumentární filmy od veganského aktivisty Garyho Yourofského. Rozhodující okamžik ale přišel, když kvůli předchozí práci začal navštěvovat farmáře, kteří chovají hospodářská zvířata.

Vidět jatka – a přestat jíst maso

„Když jsme s manželkou viděli jatka a to, jak zvířata na farmách žijí, a nezáleželo na tom, jestli šlo o ekologické, nebo běžné farmáře, řekli jsme si, že musíme zkusit žít bez masa a dalších živočišných produktů,“ vzpomíná majitel veganské restaurace. Zároveň ale také dodává, že začátky jeho veganského života nebyly vůbec jednoduché.

„Pro veganství jsme se rozhodli, když nám bylo pětačtyřicet, takže jsme už za celý život měli zaběhlé chutě a vytvořenou představu o tom, jak má jídlo chutnat. První tři měsíce jsme se s manželkou dost hádali, protože jsme nevěděli, jak a co vařit, a to, co jsme uvařili, nám vůbec nechutnalo.“ Po počátečních nezdarech se ale Luboš Vidlička a jeho žena Klára naučili vařit bez masa tak dobře, že se rozhodli vařit i pro druhé.

První Forky's brzy zaujalo

V roce 2015 Luboš Vidlička v centru Brna otevřel své první veganské bistro. I když si představoval jen malý podnik, nakonec bylo Forky's o dost větší, než byl původní záměr. „K tomu prostoru v centru Brna jsem se dostal díky takové pěkné náhodě. Jednou jsem šel s manželkou večer po městě a uprostřed chodníku spal bezdomovec, který nijak nereagoval, když jsem ho chtěl probrat. Tehdy byla docela zima, tak jsem mu zavolal záchranku. Když jsem přišel domů, uviděl jsem na internetu, že prostor, před kterým ten člověk ležel, je k pronájmu. Tak jsem si řekl, že to musí být znamení, a hned jsem si to místo pronajal, i když vůbec nevyhovovalo mým představám,“ vypráví Luboš Vidlička.

Brzy se ale ukázalo, že větší prostor byl dobrý tah. Forky's Brňáky zaujalo především neobvyklou nabídkou a veganskými napodobeninami tradičních masových pokrmů. Kromě burgerů se tak v jídelním lístku Forky's objevila například veganská verze fish and chips nebo bezmasé tortilly.

Veganská restaurace nejen pro uzavřenou komunitu

„Vegani často říkají, že veganské jídlo by nemělo být o náhražkách masových jídel. Já jsem ale Forky's neotevíral kvůli veganům, ale hlavně pro lidi, kteří maso jí. Chtěl jsem jim ukázat, že se mohou najíst dobře i bez masa,“ objasňuje svůj záměr majitel bistra a dodává: „Když jsem přestal jíst maso, nelíbilo se mi, že většina veganských podniků je určená pro určitou subkulturu. Já jsem chtěl otevřít podnik pro mainstream, abych rostlinnou stravou oslovil co nejvíc lidí. Proto taky máme ve Forky's mainstreamová jídla, jako jsou třeba burgery.“


Autor: Forky’s

Forky's se v Brně stalo rychle populárním podnikem, který si skutečně oblíbili jak vegani, tak i lidé, kteří hledali lehčí a zdravější alternativu obědových meníček. Forky's se proto dva roky od svého založení v podobě franchisingu dostalo i do Prahy a slovenské Trnavy. Luboš Vidlička se navíc v Brně začal poohlížet po větších prostorech. „Do starého Forky's se už lidé v době oběda skoro nevešli. Kromě toho jsem chtěl dělat i další věci, jako veganské dezerty, mít vlastní pekárnu nebo nabízet k jídlu točené pivo,“ vysvětluje majitel veganské restaurace.

Novou restaurací plány nekončí

V polovině roku 2018 se proto brněnské Forky's přesunulo do bývalé kavárny Savoy, která prožila svoji největší slávu především v období první republiky. Forky's se tak najednou ocitlo v dvoupodlažním prostoru o rozloze osm set metrů čtverečních. Ne každý byl ale s tímto stěhováním spokojený. Někteří Brňané nesouhlasili s úpravami, pro které se Luboš Vidlička v budově kavárny Savoy rozhodl. „Lidé byli přesvědčeni, že jsme zničili původní historické schodiště, kterému navíc začali říkat onyxové. Tak zaprvé, ten obklad nebyl z onyxu, ale z travertinu, a zadruhé, to schodiště nebylo z první republiky, ale až někdy ze sedmdesátých let. Na rekonstrukci jsem spolupracoval s památkáři, a to, co jsme navrhli, se původnímu schodišti podobá mnohem víc než schodiště, kvůli kterému se celá bouře strhla,“ objasňuje Luboš Vidlička nesnáze, které s rekonstrukcí měl. Poté, co o údajně zničeném schodišti natočila reportáž Česká televize, ve které památkáři vše vysvětlili, se někteří z kritiků majiteli Forky's omluvili za nedorozumění.


Autor: Forky's

Ve srovnání s původním bistrem se Forky's v nových prostorech pořádně rozrostlo. Kromě poledních meníček a rychlé obědové nabídky také nabízí à la carte restauraci, kde si lidé mohou objednat třeba marinovaná žebírka ze sójového plátku, veganskou musaku nebo bezmasý hot dog. Kromě toho si ve Forky's připravují veškeré pečivo, vyrábějí veganské paštiky a samozřejmě také nabízejí veganské sladkosti.

Luboš Vidlička má ale ještě mnohem víc plánů. „Právě máme rozjednanou franchisu ve Vídni, chystáme se prodávat veganské potraviny pod značkou Forky's a samozřejmě připravujeme i spoustu novinek v naší nabídce, jako je třeba využití hrachového nebo slunečnicového proteinu v nových pokrmech.“ Zároveň ale majitel Forky's dodává, co je pro něj v podnikání nejdůležitější: „Pochopitelně, že jsem rád, když Forky's vydělává a všechno funguje. Pro mě je ale podstatné, že díky Forky's můžu měnit myšlení lidí. Je to pro mě nástroj, prostřednictvím kterého můžu lidem ukazovat, že je dobré nejíst maso, a mohu tak přispět k lepšímu životu zvířat a k lepšímu stavu naší planety.“

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).