Hlavní navigace

Food styling – tipy a triky při fotografování jídla

19. 3. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Setkali jste se s fotografováním jídla, nebo vám přijde profese food stylisty sexy a záviděníhodná? Chcete se dozvědět více o tomto oboru? Podívejte se, jak zachytit „mňam“ faktor a další triky.

Přečtěte si pár úvodních tipů a třeba navštivte jídelní sekci jakéhokoli knihkupectví. Knihy s nádhernými fotografiemi jídel jsou stále populárnější a kromě fotek najdete i celou řadu inspirativních receptů.

Barevné kreace křehké zeleniny přelité bohatými omáčkami na čistém bílém talíři ozdobeném oblohou z koření – znáte takové snímky… Někdy jsou fotografie v knížkách o vaření tím jediným, na co se dokážete soustředit, a recepty jako takové hrají až druhotnou roli.

Food styling je unikátní disciplína, jíž ovládá jen hrstka odborníků, kteří nabízejí své služby především pro reklamní fotografie, televizní reklamu, obalový design nebo pro luxusní restaurace na jejich jídelní lístky. 

Ale jak fotit jídlo s tak perfektním výsledkem?

Světlo je nejdůležitější

Chovejte se k jídlu, které fotografujete, stejně jako k jakémukoli zátiší nebo živému objektu a v první řadě se ujistěte, že je dobře osvětleno. Mnoho ubohých fotek jídla by mohlo vypadat daleko lépe, kdyby byly správně osvětleny. Jedno z nejlepších míst k fotografování potravin je u okna, kde je dostatek přirozeného světla, jež můžete navíc ještě podpořit bleskem odraženým od stropu nebo od zdi, aby bylo osvětlení vyváženější a neřezalo ostré stíny. Právě světlo pomáhá udržovat potraviny mnohem přirozenější na pohled.

Nebojte se rekvizit

Věnujte pozornost nejen uspořádání potravin, ale rovněž celému kontextu, včetně talíře nebo misky, a celkovému nastavení tabule kolem objektu. Vyhněte se však velkým kompozicím upřeným na plně prostřenou tabuli, ale soustřeďte se pouze na jeden nebo dva další prvky, jako je sklo, vidlička, květiny nebo ubrousek. Tyto prvky mohou být často umístěny ve vedlejších pozicích, v popředí nebo na pozadí záběru.

Buďte rychlí

Jídlo si neudrží lákavý a perfektní vzhled dlouhou dobu, proto jako fotograf musíte být dobře připraven a jednat rychle, aby se vám aranžmá nezhroutilo, neroztálo, nezvadlo nebo nezměnilo barvu. To znamená, že musíte předem vědět, čeho chcete dosáhnout. Jednou ze strategií, které food stylisti používají, je kompletní nastavení snímku včetně rekvizit ještě předtím, než je jídlo hotové. A pak na zkoušku umístíte prázdný talíř na zamýšlené místo a nastavíte správnou expozici. Když je jídlo připraveno, jen prohodíte talíře, a můžete začít mačkat spoušť.

„Vystajlujte si to!“

Způsob, jakým je jídlo naaranžováno na talíři, je stejně důležitý jako to, jak jej fotografovat. Věnujte pozornost rovnováze potravin v záběru (barvy, tvary atd.) a respektujte všechna pravidla fotografie (vedoucí linky a pravidlo třetin, které nasměruje divákovo oko rovnou na talíř). Jedním z nejlepších způsobů, jak se naučit food stylingu a focení, je prohlížet si knihy či snímky na webu a okoukat, jak to dělají profesionálové.

Nebojte se vylepšení

Tipem některých fotografů je hojně používat rostlinný olej. Natřít si jím ruce a naaranžovat si jídlo tak, jak potřebujete, aby se na vašich snímcích jen třpytilo.

Sehněte se a foťte odspodu

Chybou mnoha začínajících fotografů potravin je, že pořizují své snímky shora, nad deskou stolu. I když v několika málo případech to může fungovat, většinou získáte daleko lepší záběr, pokud budete mačkat spoušť v blízkosti úrovně desky nebo jen mírně nad ní.

Macro a síla detailu

Zaměřit se opravdu jen na jednu jedinou část misky nebo talíře může být efektivní způsob, jak upozornit na různé jednotlivé prvky.

Pára dodá pocit čerstvosti

Pára stoupající z vašeho jídla může dodat pocit „právě uvařeného“, který mají někteří food stylisté rádi. Samozřejmě může být obtížné dosáhnout tohoto efektu přirozeně. Ale někteří profesionálové si pomáhají například nahřátím mokré vaty v mikrovlnné troubě a jejím umístěním za jídlo. Tento jednoduchý trik může pomoci.

10 tipů, jak zlepšit fotografie jídla

Zatímco autoři portrétních snímků musí trávit čas přemlouváním svých objektů, aby se tvářily tak, jak je třeba, fotografové potravin to mají v tomto směru jednodušší. Jejich subjekty nemohou mluvit. 

Ale to neznamená, že byste při focení jídla nemohli použít trochu kouzel. Čím více času věnujete přípravě, tím snadněji pak pořídíte dokonalý snímek. Zde je deset tipů, které vypadají přirozeně a dají fotce styl.

  1. Použijte méně jídla, než byste udělali normálně
    I když se může zdát štědřejší servírovat talíře přeplněné jídlem, plný talíř může vypadat méně atraktivně než minimalistické řešení. Přemýšlejte o tom, jak můžete využít prostor talíře.
  2. Použijte papír, abyste dodali talíři texturu
    Obkladové desky s pergamenem nebo pečicím papírem pomáhají přilákat vizuální zájem a změkčit linie talířů.
  3. Vyrobte si kontrastní pozadí
    Ty tam jsou časy, kdy se jídlo fotilo „bílé na bílém“. Lepší záběry většinou získáte, sáhnete-li ke kontrastu. Světlé a pastelové potraviny lépe vyniknou na tmavém talíři, a zářivě barevné jídlo je nápadnější na bílém pozadí.
  4. Nechte jídlo působit přirozeně
    Nebojte se vnést na talíř trochu chaos. Nejenže vašemu aranžmá dodá zdání pohybu, ale i vaší fotografii na živosti. Působí to daleko lépe než sterilní jídlo na bílém talíři.
  5. Zvolte jednoduché nádobí
    Vysoce dekorativní čínský porcelán je sice krásný sám o sobě, ale může odvádět pozornost od samotného jídla. Volte prosté rovné talíře, zejména ty klasické bílé, a jídlo bude hvězda.
  6. Zdůrazněte přírodní krásu potravin
    Zkuste přemýšlet o tom, čím to je, že konkrétní jídlo vypadá skvěle. A pak jej naservírujte takovým způsobem, aby tomu odpovídal. Například milujete zlatou, křupavou barvu kůže dobře pečeného kuřete. Pak bude lepší nafotit je celé, než nařezat maso na byť dokonalé plátky nebo ho jakkoli naporcovat.
  7. Sbírejte záběry již během práce
    Může být snadné zaměřit se na snímek hotového jídla na talíři, ale můžete tak přijít o některé skvělé záběry v průběhu jeho přípravy. Nenechte si je ujít.
  8. Pokuste se zachytit „mňam“ faktor
    Přemýšlejte o tom, co dělá váš objekt skutečně chutným, a pak se pokuste upozornit na tuto vlastnost v záběru. Zmrzlina je skvělým příkladem – vše je o hladké krémovosti a oblizování kapek ze strany kornoutku.
  9. Vždy buďte otevřeni nápadům
    Inspirace může udeřit odkudkoli – když budete jíst, nebo dokonce jen sklouznete pohledem na váš oblíbený hrnek, přemýšlejte o tom, co vypadá atraktivně a co ne.
  10. Ochutnejte a udělejte další snímek
    Jakmile již máte snímek celého jídla, nebojte se v něm trochu „pohrabat“ nebo ho na talíři přemístit, a pak foťte znovu. Do poloviny vyjedený talíř může být často atraktivnější a vzhledově chutnější než původní aranžmá.
Podívejte se na některé skvělé blogy fotografů – food stylistů:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mgr. Kristina Vacková – pracovala v řadě odborných časopisů jako šéfredaktorka a editorka, věnovala se PR a marketingu. V současnosti žije převážně v Egyptě, kde se živí především jako fotografka. Je aktivní cestovatelka a blogerka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).