Hlavní navigace

Bolí vás „celý člověk“? Fibromyalgie se projevuje bolestmi i únavou

Sdílet

 Autor: Depositphotos
„Bolí mě celý člověk.“ Co přesně toto poměrně běžné postesknutí znamená, vědí velmi dobře právě lidé s fibromyalgií. Jejími hlavními příznaky jsou bolesti svalů a kloubů. Toto onemocnění se obtížně diagnostikuje i léčí. Dokáže přitom zcela vyřadit z běžného života.

Fibromyalgie představuje složitý problém nejenom pro samotné pacienty, ale často také pro zdravotníky. Její příznaky jsou podobné jiným onemocněním a neexistují žádné testy, které by ji mohly s jistotou potvrdit. Výsledkem je, že bývá často špatně diagnostikována.

V minulosti byla její existence dokonce zpochybňována. Dnes je výzkum o něco dále, přesto stále není zcela jasných mnoho věcí týkajících se fibromyalgie.

Co se dozvíte v článku
  1. Jak se fibromyalgie projevuje
  2. Jedním z příznaků je bolest různé intenzity
  3. Příčina fibromyalgie není přesně známá
  4. Jaká je léčba fibromyalgie
  5. Ulevit mohou alternativní metody a změna životního stylu
  6. Určení diagnózy fibromyalgie naráží na některá úskalí

Jak se fibromyalgie projevuje

Jde o dlouhodobé onemocnění, projevující se zejména muskuloskeletálními bolestmi (bolestmi svalů a kloubů), poruchami spánku, problémy s pamětí i náladou a značnou únavou.

Podle vědců dochází při fibromyalgii ke změně hladin některých chemických látek v mozku a centrálním nervovém systému, například těch, které přenášejí signály ze svalů do mozku a zpět, dále mezi jednotlivými nervy i mezi mozkovými buňkami. V mozkomíšní tekutině mají pacienti s fibromyalgií zvýšenou hladinu substance podílející se na přenášení bolesti. U těchto lidí tak mohou mozek a nervy nesprávně interpretovat nebo přehnaně reagovat na normální signály bolesti.

Další příznaky fibromyalgie

  • únava
  • problémy se spánkem
  • spaní po dlouhou dobu bez pocitu odpočinku
  • bolesti hlavy
  • deprese
  • úzkost
  • potíže se soustředěním
  • bolest nebo tupá bolest v dolní části břicha
  • suché oči
  • problémy s močovým měchýřem, jako je třeba intersticiální cystitida

Fibromyalgie může také ovlivnit emoce a energetickou hladinu pacientů. Mnoho z nich rovněž popisuje stav známý jako „mozková mlha“, který zahrnuje výpadky paměti, potíže se soustředěním a udržováním bdělosti a pozornosti.

Jedním z příznaků je bolest různé intenzity

Bolest není ve všech případech stejná, každý jedinec může trpět odlišnou intenzitou, a dokonce i jednoho člověka může tělo bolet v různých dnech pokaždé jinak.

Bolesti se mohou objevit v kterékoli části těla, nicméně nejčastěji si lidé stěžují na bolesti krku a zad. Bolestivé pocity se zhoršují například při chladu, námaze anebo stresu. Objevuje se také ranní ztuhlost svalů.

Pacienty trápí rovněž únava, která je často tak silná, že člověka zcela vyřadí z běžného života a znemožňuje mu vykonávat běžné každodenní činnosti. Ta přichází i navzdory dlouhému spánku, po kterém se fibromyalgici necítí odpočatí, někdy dokonce více unavení než před ním.

Příčina fibromyalgie není přesně známá

Zdravotníci ani výzkumní pracovníci přesně nevědí, co fibromyalgii způsobuje. Mnoho z nich se ale přiklání k tomu, že se jedná o genetickou dispozici, doplněnou jedním nebo více spouštěči. Těmi mohou být například infekce, stres, fyzické zranění nebo třeba operace.

V některých případech se příznaky postupně kumulují v průběhu času bez jediné spouštěcí události.

Jaká je léčba fibromyalgie

Zatím neexistují specifické léky na fibromyalgii, k odstranění bolesti se používají například léky s obsahem ibuprofenu nebo paracetamolu. Ty však obvykle nezabírají na silnější bolesti, proto může být těmto pacientům lékařem předepsán například tramadol. Vzhledem k tomu, že se jedná o opioid, může na něj poměrně rychle vzniknout návyk se všemi nežádoucími účinky, a proto není vhodný pro dlouhodobou léčbu.

Pacientům s fibromyalgií bývají také předepisována antidepresiva, protože výzkumy prokázaly, že ulevují od bolesti a podporují funkčnost postižených oblastí, pomáhají také při potížích se spánkem. Nejsou tedy primárně určeny u fibromyalgiků k léčbě deprese, byť ta se u nich také může vyskytnout jako jeden z doprovodných příznaků jejich onemocnění. V takovém případě pak mají antidepresiva dvojí účinek: jak pro léčbu fibromyalgie, tak k léčbě deprese.

Vždy je třeba zvolit vhodný typ léků a správné dávkování. K úlevě od symptomů fibromyalgie se také někdy používají některá antiepileptika. Neurolog Jaroslav Lněnička mluví v rozhovoru o léčbě vyčerpání, únavy a bolestí také o možnosti úlevy kolagenovými injekcemi.

Američtí vědci v současné době pracují na mozkovém implantátu, který by měl umět účinně tlumit bolest, mj. právě při fibromyalgii, nicméně vývoj je zatím ve fázi pokusů na krysách.

Ulevit mohou alternativní metody a změna životního stylu

Vzhledem k těmto okolnostem mnoho lidí s fibromyalgií hledá alternativní způsoby léčby. Těmi může být například akupunktura, masáže, baňkování, aromaterapie, meditace, jóga a další metody. O jejich účinnosti však existuje jen málo vědecky doložených důkazů, záleží pak na subjektivním vnímání každého pacienta. Studie nyní zkoumají například terapeutický přínos balneoterapie a vodoléčby, doporučuje se také kryoterapie, tedy léčba chladem.

Někteří z pacientů vyzdvihují přínos psychoterapie, zejména kognitivně behaviorální terapie. Mnohdy intenzitu obtíží, doprovázejících fibromyalgii, může snížit také změna životního stylu s vyváženým jídelníčkem, vyhýbáním se stresu, dostatkem spánku a odpočinku a také pravidelnou pohybovou aktivitou.

Určení diagnózy fibromyalgie naráží na některá úskalí

Diagnostika fibromyalgie není snadná a kvůli tomu bývá často zdlouhavá a řada pacientů se nevyhne špatné diagnóze. Protože ji nelze jednoznačně potvrdit laboratorními testy, odesílají někteří lékaři fibromyalgiky k psychiatrům, což může dále zhoršit jejich situaci.

Fibromyalgie se řadí mezi revmatologická onemocnění a její diagnostika a léčba tak patří do kompetence revmatologů. V případě, že máte podobné problémy a běžná vyšetření ani laboratorní rozbory neodhalily zásadní změny ukazující na jinou příčinu vašich obtíží dříve, než se necháte odeslat na psychiatrické vyšetření, požádejte o vyšetření na revmatologii.

Co je fibromyalgie?
Dlouhodobé onemocnění, které se projevuje zejména bolestmi svalů a kloubů, poruchami spánku, problémy s pamětí i náladou a značnou únavou.
Jaké má fibromyalgie příznaky?
Hlavní příznaky jsou muskuloskeletální bolesti, tedy bolesti svalů a kloubů. Dále zejména únava, problémy se spánkem, pocit únavy i po spánku. Také bolesti hlavy, deprese a úzkosti, potíže se soustředěním, udržováním bdělosti a pozornosti. Mohou se vyskytnout i bolesti v dolní části břicha, suché oči či problémy s močovým měchýřem.
Jak se fibromyalgie léčí?
Dosud nejsou známé specifické léky k léčbě fibromyalgie, podávají se léky k potlačení bolesti, někdy také antidepresiva či antiepileptika. Mluví se o možnostech kolagenu a kolagenových injekcí. Někteří pacienti popisují efekt metod, jako jsou akupunktura, masáže, baňkování, aromaterapie, meditace, jóga a další alternativní postupy, rovněž psychoterapie, zejména kognitivně behaviorální terapie. Prospěšná může být úprava životního stylu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).