Hlavní navigace

Farmářské bedýnky je třeba objednat právě teď

Sdílet

 Autor: SXC
Nechcete být závislí na shnilé zelenině, kterou nabízejí české supermarkety? Pak nepromeškejte příležitost zapojit se do bedýnkování. Právě teď si farmáři plánují, komu budou dodávat.

Kdo jednou zkusil, už nikdy nechce dostávat zeleninu jinak, než právě systémem farmářských bedýnek. O co jde?

Bedýnkový systém neboli „bedýnky“ představují způsob prodeje zeleniny, ovoce a dalších výpěstků farmáře přímo z pole, předem dohodnutému okruhu lidí. Nápad se zrodil před padesáti lety v Německu a Švýcarsku a farmářům zaručoval jistotu odbytu po celou sezónu. Rodinám odebírajícím v dohodnutých intervalech bedýnky zase čerstvou kvalitní zeleninu, sklízenou ten den ráno přímo na poli, plus další výrobky farmáře jako třeba mléko máslo, sýry či tvarohy a vejce.

Co vás při bedýnkování čeká?

Díky bedýnkám poznáte i druhy zeleniny, o nichž jste ještě nikdy neslyšeli.
Autor: SXC

Díky bedýnkám poznáte i druhy zeleniny, o nichž jste třeba ještě nikdy neslyšeli

Kdo se do bedýnkování zapojí, ten by měl vědět, že správný čas na domluvu s farmářem a na ovlivnění toho, co letos zasadí, už minul – ten je na přelomu podzimu a zimy, když skončí práce na poli a farmář si plánuje, co bude pěstovat v příštím roce.

Ještě teď je však ta správná doba do systému naskočit, protože právě nyní si farmáři domlouvají okruh lidí, jimž budou bedýnky po tuto sezónu vozit. Pokud si na čerstvou zeleninu vzpomenete později, už se vám nemusí podařit se k bedýnkování připojit, protože farmář dalších deset kilo zeleniny týdně nevyčaruje.

I proto si zeleninu od farmáře kupující předplácejí obvykle najednou a to na celou sezónu dopředu. Takže počítejte s výdajem nějakých dva a půl tisíce korun najednou – to při intervalu bedýnka co dva týdny, protože cena se pohybuje okolo 200 korun za 10 kilogramů zeleniny. Pak máte ovšem na celou sezónu o zeleninu vystaráno a budete máloco dokupovat v kamených obchodech. Běžné taky je, že si část ceny můžete v létě u farmáře odpracovat přímo na poli.

Bedýnky

obsah:
obvykle mix čerstvé sezónní zeleniny a ovoce, někdy i mléčné výrobky, maso a uzeniny, med, víno, pečivo ad.

cena:
okolo 200 Kč za 10 kg zeleniny

Obsah bedýnek je překvapení

Na bedýnkování je zábavné i to, že obsah bedýnky je pravidelným překvapením. Dohodnutá je jen váha a tu farmář dodržuje, rámcově bývá dohodnutý i obsah (to u těch, co měli na podzim šanci spolupodílet se na rozhodování, co se na poli urodí), ale přesné druhy zeleniny či bylinek, ty prostě zjistíte vždycky, až bedýnku uvidíte. Důvod je nasnadě: ani sám farmář neví přesně, co ten který týden zrovna dozraje. Záleží to na počasí. A pro mnohé je právě v tom to největší kouzlo bedýnek.

To druhé spočívá v tom, že se takto dostanete i k takovým druhům zeleniny, o kterých jste ještě nikdy ani neslyšeli. „Tak třeba loni jsem zírala na černý kořen, nebo na topinambury, a taky jsem konečně poznala rozdíl mezi petrželí a pastinákem, takže už vím, že to, co obchodní domy nabízejí jako petržel, je vetšinou méně aromatický a levnější pastinák,“ říká Lucie Kazílková, máma na mateřské, která v bedýnkování žije už čtvrtým rokem a nemůže si ho vynachválit. „A potvrzuju, je to legrace, byť někdy strávím dvě tři hodiny před vařením na internetu, a hledám, co si mám počít s černým kořenem nebo s vodnicí,“ popisuje.

Někdy ale farmáři ke svým produktům přikládají informace o výpěstcích a také recepty a tipy, jak s nimi naložit.

Termíny, aktuality, vyhledávání v celé ČR: Vitalia.cz/FAR­MÁŘSKÉ TRHY

Kam konkrétně se obrátit?

Ještě před čtyřmi lety byly v Praze jen tři místa, kde se dalo do bedýnkování zapojit. Teď je jich nesrovnatelně víc a svá centra bedýnek jsou i kolem Brna, na Vyškovsku, či v severních Čechách a jinde.

Někteří farmáři nabízejí dovoz bedýnek až domů, obvyklejší však je, že musíte počítat s tím, že si pro zeleninu budete muset v předem dohodnutém čase dojet na určené místo. Farmář ji sice přiveze z pole až do města, ale vydává ji na jednom místě a nerozváží. Nebo se v rámci komunity můžete dohodnout, že farmář, který potřebuje obhospodařovat pole, sice výpěstky přiveze, složí je a zase odjede, ale nabedýnkují je střídající se dobrovolníci z okruhu samotných bedýnkářů. Takto to například funguje na pražském Toulcově dvoře.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).