Hlavní navigace

Farma Děpoltovice: Čajové máslo vyrábějí z vlastní sladké smetany, v tom je unikátní

5. 12. 2021

Sdílet

 Autor: Regionální potravina
K zemědělství musíte mít vztah, říká Jiří Kubernát z rodinné farmy v Děpoltovicích. Pýchou podniku je máslo, které je vyráběno tradičním způsobem stloukáním v máselnici z pasterizované smetany v bio kvalitě.

Vyrábět poctivé produkty je dřina, ale stačí jedno ochutnání a víte, že to stojí za to. Své o tom ví Jiří Kubernát. Jeho rodinná farma leží v Karlovarském kraji v malebné krajině na úpatí Krušných hor. Na rozsáhlých pozemcích o rozloze zhruba 860 hektarů tu chovají krávy, ovce, prasata, koně i slepice.

Za základní surovinu považují plnotučné mléko, od kterého se pak odvíjí chuť veškerých produktů, které farmu opustí. O jejich kvalitě svědčí i zisk čtvrtého ocenění Regionální potravina, které jim bylo uděleno v roce 2021 za jejich Děpoltovické bio máslo. Farma byla i proto zařazena mezi Příběhy regionálních potravin.

Hospodářství vyžaduje práci od rána do noci

Motivaci k založení vlastní farmy našel Jiří Kubernát již v dětství, protože, jak on sám říká, k zemědělství musíte mít určitý vztah. Ten získal od rodičů, kteří pocházejí ze selských rodin od Klatov. Zcela logicky jeho kroky směřovaly ke studiu zemědělské školy, kde se rovněž seznámil se svou budoucí ženou. „V roce 1993 jsem podal privatizační projekt, na jehož základě jsem v roce 1996 odkoupil zprivatizovanou farmu. Od roku 2000 na naší farmě pracuje už celá rodina,“ vysvětluje pan Kubernát začátky svého podnikatelského příběhu.

Starat se o farmu takové velikosti, aby vše běželo správně, není vůbec jednoduchý úkol. „Práce není koníček. Koníček děláte, když se vám chce, práci dělat musíte, ale je důležité ji mít rád,“ vysvětluje svůj přístup. O farmu se kromě rodinných příslušníků stará i 15 zaměstnanců.

„Pracovní den začíná většinou v půl sedmé ráno. V tuto dobu se sejdeme s kolegy a já jim nachystám práci. Přes den, když je sezóna, jezdím s traktorem nebo obsluhuji řezačku. Večer se starám o koně, vše poklidím a doma jsem v devět večer,“ popisuje práci na farmě majitel. V Děpoltovicích platí heslo, že nejdůležitější je vyprodukovat to, co potřebuje dobytek. Tedy seno, různé druhy obilí a luštěniny. Pouze část z toho, co se vypěstuje, jde následně na prodej. Spokojenost zvířat je zkrátka klíčová pro dobré fungování farmy.

Všechno je ruční a náročná práce

Když je o dobytek dobře postaráno, odmění vás tím nejlepším. Na farmě lpí na kvalitním kravském mléce, z něhož se vyrábí většina dalších produktů.

„O mléčnou výrobu se stará zejména moje žena. V našem sortimentu je základem pasterované plnotučné mléko, ze kterého odstředěním vznikne smetana. Prodáváme sladkou smetanu a zakysanou smetanu. Pokud stlučete smetanu, získáte máslo a z něho podmáslí,“ líčí Jiří Kubernát.

Z mléka také vyrábějí jogurty – obyčejné, ochucené nebo řecké. „Rovněž můžete vyrobit tvaroh a odpadem je syrovátka. Tu dáváme buď zvířatům, nebo si ji od nás kupují například lidé, kteří chtějí nabrat svalovou hmotu. Dále vyrábíme ještě kefír. Všechno je to o ruční práci, která je mnohdy náročná, ale za ten výsledek určitě stojí,“ popisuje výrobní proces majitel farmy.

Čajové máslo vyrábějí ze sladké smetany

Pýchou farmy je máslo, které je vyráběno tradičním způsobem stloukáním v máselnici z pasterizované smetany v bio kvalitě. Máslo je unikátní díky tomu, že se na něj používá sladká smetana, kdežto v obchodě běžně koupíte máslo ze smetany kysané. Tomuto typu másla se také říká čajové.

Vyniká jemnou chutí a snadnou roztíratelností oproti standardním produktům ze supermarketů. „Výroba másla je poměrně komplikovaný proces, který jsme za ta léta vypilovali k dokonalosti. Je třeba mnoha úkonů, které musíte udělat, abyste dostali perfektní výsledný produkt,“ vysvětluje Jiří Kubernát, který si drží své výrobní tajemství.

Zisk známky kvality

V roce 2021 získalo Děpoltovické bio máslo opětovně (poprvé to bylo v roce 2013) ocenění Regionální potravina v Karlovarském kraji. Farma získala známku kvality již po několikáté a potvrdila tak vysoké standardy, které na své produkty klade.

Ocenění Regionální potravina je každoročně udělováno těm nejlepším výrobkům ve třinácti krajích republiky, které musí splňovat náročné požadavky na kvalitu. Jeho platnost je čtyři roky. „Zisk ocenění mě velmi potěšil a vážím si ho. Beru to jako odměnu za naši tvrdou práci,“ říká Jiří Kubernát. „Zároveň je to pro nás přínosné i z praktického hlediska. Díky publicitě s tím spojené nás objeví noví lidé, přijdou si koupit máslo a rovnou zkusí i nějaký další výrobek z našeho sortimentu. Také nám to dá plusové body, když žádáme o dotaci. A samozřejmě nás to i zahřeje na srdci,“ dodává s úsměvem majitel farmy.

Ten má s podnikem další plány. V následujících letech by rádi farmu rozšířili o bourárnu, aby mohli sortiment obohatit o masné produkty. Mléčné výrobky od rodiny Kubernátů se dají koupit přímo na farmě nebo v několika menších obchodech v Karlových Varech a Mostě. Další informace o ocenění Regionální potravina, oceněných výrobcích i producentech naleznete na stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).