Hlavní navigace

Falšování medu v Česku vesele pokračuje

Sdílet

 Autor: SZPI.cz
SZPI zjistila, že se do oběhu opět dostal falšovaný med. Tentokráte na pranýři visí medy společnosti Včelpo, kterým byly také hned odebrány dvě značky kvality. Oprávněně?

To, že je na výrobku nějaké logo, ochranná značka nebo štempl, vůbec neznamená, že kupujete to nejlepší, co se v daném segmentu dá vyrobit. Spoléhat se na obrázky na obalu se vám nemusí vyplatit. Potvrzuje to i aktuální spor společnosti Včelpo s Potravinářskou komorou ČR (PK ČR) a nově i značkou Klasa. SZPI totiž při několika kontrolách narazila na nesrovnalosti, které následně spustily kolotoč, na jehož konci skončilo VČELPO, resp. její medy s puncem „falšované“ a bez známky kvality. Včelaři se bouří. Kdo má pravdu?

Český výrobek? Leda by Česko bylo v Číně

27. ledna 2015 SZPI zveřejnila na webových stránkách Potraviny na pranýři výsledky kontrol provedených v říjnu, listopadu a prosinci loňského roku, kdy bylo zjištěno, že u výrobků s logem ´Český výrobek – garantováno PK ČR´ dochází ke klamání ohledně geografického původu medu. Na obalu byla totiž uvedena jako země původu ČR, zatímco z výsledků pylové analýzy vyplývá, že jako zemi původu lze uvést i východní Evropu a Čínu. A to je podle podmínek pro udělení takové značky nepřípustné.

„Označení „český výrobek“ je s ohledem na zvláštní pravidla pro označování země původu medu přípustné a nezavádějící pouze v případě medu získaného/sklizeného výhradně v České republice,“ píše SZPI. PK ČR tak přistoupila k odebrání podlicence na používání značky Český výrobek – garantováno PK ČR. Společnost Včelpo má teď třicet dnů od nabytí účinnosti odstoupení od smlouvy k tomu, aby upustila od užívání značky na výrobcích, jimž byla značka udělena.

A nebude ani Klasa

S ohledem na fakt, že Med květový lesní a Med květový od společnosti Včelpo nese i značku kvality Klasa, při jejímž udílení byl v technické dokumentaci uveden český původ medu, i tady se včelaři budou muset urychleně s logem rozloučit. Státní zemědělský intervenční fond, který Klasu uděluje, už rozhodl o odebrání značky kvality KLASA ke dni 10. března 2015. A to se výrobci samozřejmě vůbec nelíbí.

Nekaje se, ale ani nevyhrožuje soudy, vinu hází na SZPI, která prý nemá úplné znalosti problematiky pylové analýzy a určování geografického původu medu. Jak se v prohlášení Včelpo dále píše: „Z dostupných informací plyne, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce opírá svá tvrzení o hypotézu, že se v testovaném medu v minimálním množství vyskytla pylová zrna rostlin, která nejsou typická pro Českou republiku. V této souvislosti považuje Včelpo, spol. s r.o. za nutné podotknout, že v České republice již dávno nerostou a nekvetou pouze rostliny pro zdejší prostředí typické, nýbrž i rostliny importované a vyšlechtěné pro růst a přežití na území České republiky, jak uvádí současná odborná literatura. Výskyt jednotlivých pylových zrn atypických rostlin mezi tisíci pylových zrn našemu prostředí běžných druhů nelze považovat za jednoznačný důkaz geografického původu medu z jiných oblastí než z České republiky.“

Podle posledních informací, které zveřejnil server Lidovky.cz ,jsou závěry pylové analýzy provedené v Německé laboratoři natolik průkazné, že se nemohlo jednat o možnost náhodné „kontaminace“ ze skleníků s exotickými rostlinami.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).