Hlavní navigace

Falšovaná Pálava: Tohle není víno, spíš voda s cukrem

4. 6. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Falšování vína měla zbrzdit, v ideálním případě zastavit, novela zákona o vinohradnictví a vinařství. I tak ale inspektoři našli další várku falšovaného vína. Tentokrát šlo o oblíbené víno odrůdy Pálava.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrole v provozovně společnosti DAJOZ s.r.o. v Dolních Bojanovicích odebrala k laboratorní analýze vzorek vína skladovaného v KEG sudu o objemu padesát litrů. Víno odrůdy Pálava bylo podle laboratorní analýzy falšované.

Falšované víno

  • odrůda Pálava, víno bílé, polosladké
  • výrobce: Juraj Uhlár, Višťuk 31
  • země původu: Slovensko

Společnost DAJOZ s.r.o. je tzv. příjemcem vína – subjektem, který jako první víno ze zahraničí uvádí do oběhu na území ČR – a inspektoři SZPI vzorek odebrali během povinné ochranné lhůty deseti dní od nahlášení dovozu vína ze zahraničí, po kterou musí příjemce ponechat víno v provozovně.

Analýza v laboratořích SZPI prokázala v odebraném vzorku přídavek vody v množství 84 %. Dále analýza prokázala přídavek sacharózy v množství 28,6 gramu na litr. SZPI nařídila likvidaci předmětné nevyhovující šarže a zahájí správní řízení.

Víno se neředí vodou prvně

Přídavek vody do vína je nepovolený enologický (vinařský) postup. Inspektoři ho ale neodhalili prvně, už mezi lety 2012 a 2013 se setkali se sedmnácti podobnými nálezy. Od 1. 4. 2017 s účinností novely zákona o vinohradnictví a vinařství se situace na trhu sice trochu uklidnila, i letos ale inspektoři nacházejí vína ředěná vodou. V padesátilitrovém sudu z Moravy, který měl obsahovat Muškát moravský, byl zjištěn nepovolený přídavek 22 % vody, v Hustopečích v lednu našli burčák, který byl falšován nepovoleným přídavkem 25 % vody. Velmi často se inspektoři setkávají i s víny, která jsou „obohacována“ o syntetická aromata, což je také nepovolený vinařský postup.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).