Hlavní navigace

Falešní lékaři v plastické chirurgii

3. 8. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
„Doktor“ bez patřičného vzdělání a zázemí napáchá více škody než užitku. Svědčí o tom nedávný případ odsouzeného podvodníka.

Falešný plastický chirurg píchal lidem botox a silikon. Tak zněly v nedávné době titulky v médiích, která informovala o jednatřicetiletém podvodníkovi z německého Regensburgu. Případ tak upozornil na problematiku bezpečnosti pacientů při provádění estetických zákroků. Tu zajistí pouze certifikovaný plastický chirurg, který má dostatečné vzdělání a kompetence provádět dané výkony.

Velký podíl na nezdařených plastických operacích nese zejména špatný počáteční výběr lékaře. Stává se, že zákroky provádějí chirurgové s jinou specializací, než je ta plastická. „V České republice je situace s bezpečností pacientů dobrá, dle mého názoru i lepší než v západních zemích. Na druhou stranu existuje prostor pro zlepšení. Setkávám se s pacienty, kteří byli poškozeni neodbornou péčí,“ upozorňuje na možná rizika estetických zákroků plastický chirurg Ondřej Měšťák.

MUDr. ONDŘEJ MĚŠŤÁK, Ph.D.

Člen týmu Kliniky plastické chirurgie 1. LF UK a nemocnice Na Bulovce od roku 2008, jako chirurg působí také na klinice Esthé. Člen tuzemských i zahraničních odborných společností.

V případě německého podvodníka se jednalo o muže bez lékařského vzdělání, který dokládal svou „kvalifikaci“ padělaným diplomem. Provedl desítky estetických zákroků, při kterých běžně vstřikoval pacientům silikon a botox do tváří, rtů a čela. Řada z nich si posléze stěžovala na problémy v podobě bolestivých otoků a znecitlivění.

Neatestovaný lékař může ohrozit vaše zdraví

 „V posledních letech klade plasticko-chirurgická obec celosvětově na bezpečnost pacientů stále větší důraz. Tato bezpečnost je závislá na čtyřech faktorech: dobře vybavená klinika, správný pacient (neměl by se operovat rizikový pacient), správně indikovaná operace a samozřejmě správný chirurg. Důležitá je zejména zmíněná atestace z plastické chirurgie,“ doplňuje Ondřej Měšťák.

V České republice je v současné době přibližně sto padesát certifikovaných plastických chirurgů, kteří mají kompetence provádět dané výkony. Licenci je možné si ověřit například na stránkách společnosti plastické chirurgie České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (www.chirurgie-plasticka.cz), kde ale nemusí být uvedeni všichni plastičtí chirurgové, zejména atestovaní v poslední době.

„Kromě kontroly atestace a členství ve společnostech je vhodné získat si reference na chirurga a zhlédnout snímky jím provedených operací. Tedy ´konfrontovat´ stav před zákrokem a po operaci. Neméně důležitý je podle mého názoru také celkový dojem z rozhovoru s chirurgem při úvodní konzultaci,“ říká Ondřej Měšťák a nabádá pacienty k zodpovědnosti za své zdraví. To znamená nepodcenit počáteční volbu lékaře a zjišťovat si veškeré informace ještě před samotným zákrokem.

„Často vidíme hrůzostrašné věci,“ říká také specialista na laserovou a estetickou medicínu Roman Šmucler. „Nelegální doktoři píchají místo botulotoxinu vodu, ohrožují pacienty, okrádají stát a nikomu to nevadí,“ kritizuje poměry v estetické medicíně.

Více v rozhovoru: Když má doktor slevu, je to špatné znamení

Doc. MUDr. ROMAN ŠMUCLER, CSc.

Zubní lékař, stomatochirurg, specialista na laserovou a estetickou medicínu. V 90. letech otevřel v Praze centrum laserové a estetické medicíny Asklepion, dnes má pobočky po celé republice i v zahraničí. Vysokoškolský pedagog, člen řady lékařských společností, předseda Společnosti estetické a laserové medicíny ČLS JEP.

Použité zdroje: TZ – tiskový servis MUDr. Ondřeje Měšťáka

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).