Hlavní navigace

Facebook jako nástroj pomsty

25. 5. 2010

Sdílet

 Autor: Agentura SXC
Párů, které se daly dohromady díky internetu, přibývá. Seznamky a sociální sítě nahradily náměstí a diskotéky. Na náměstí měl ale člověk paradoxně mnohem větší soukromí.

Roman a Lucie se seznámili na koncertě v Ostravě. Ona tam byla se svými kamarádkami, on s partou lidí z práce. Oba byli v té době zadaní. Protože ale jejich partneři na koncert kvůli pracovním závazkům nemohli jet, mohli se nevázaně bavit, s kým chtěli. Spolu se bavili možná až trochu moc nevázaně, říkají dnes.


Autor: Agentura SXC

Když se v noci loučili, ani si nevyměnili telefonní čísla. Místo toho se Roman Lucie zeptal: „Jsi na Facebooku?“

Přikývla. Druhý den jí přišla výzva k „facebookovému přátelství“ s Romanem. Ve svém profilu měl fotku, na které bylo vidět i kus hlavy jeho přítelkyně. Přišlo jí to úsměvné a přistihla se, že si oddychla. Alespoň už ví, na čem je. Bere ji jen jako kamarádku.

Výzvu k přátelství přijala. Ten den začalo to, čemu dodnes říká „virtuální noční můra“.

Čtěte k tématu: Deset důvodů, proč opustit Facebook

Facebook otevřeně vyhlásil válku soukromí. Chce o vás nejen vědět všechno a vlastnit vaše data, ale také je chce dát k dispozici všem ostatním …

Facebook to ví

Na Facebooku je ve světě v současné době nějakých 400 miliónů aktivních uživatelů. Tato sociální síť se pro mnohé z nich stala stejně pravidelným rituálem jako ranní káva nebo cigareta k pivu. Někteří na Facebook píší skoro všechno, co zažívají. Co měli k obědu, co právě čtou, kolik jim zubař našel kazů a s kým o víkendu prožili krátký sexuální románek.

Nebo, jako v případě Romana, to sice přímo nenapíšou, ale z kontextu to stejně nějak vyplyne.

Chráníte si své soukromí na Facebooku?

Po koncertě dal Roman na svoji facebookovou stránku pár fotek z koncertu. Lucii se líbily a tak k nim přidala komentář: „Nejlepší koncert za posledních pět let! A ty fotky taky nejsou k zahození :-)”

Pět minut nato poslala Romanovi e-mail jeho přítelkyně. „Kdo je to ta Lucie? Vidím, že ses v Ostravě dobře bavil.“ Roman jí vysvětlil, že mezi nimi nic nebylo a není. Ona přesto chtěla, aby Lucii vymazal ze seznamu svých přátel. On to neudělal. Naopak, poslal místo toho Lucii po Facebooku privátní vzkaz, že jeho přítelkyně na ni žárlí. „Mám pocit, že jsem na Facebooku úplně ztratil soukromí. Ta holka si všimne úplně všeho,“ napsal. „Nejradši bych ze svých přátel vymazal ji, ale toho by si určitě taky všimla :-)“

Čtěte k tématu: Za rozchody a výpovědi Facebook nemůže

Nevěra a pomlouvání tu byly vždycky, jen k jejich uskutečnění lidé používali odlišné technologie …

Virtuální stíhačka


Autor: Agentura SXC

Lucie doma čelila něčemu podobnému. Její přítel také hned zmerčil, že má nějakého nového virtuálního kamaráda a nebylo mu to příjemné. Rozhodl se ale zvolit jinou strategii, než aby ji nutil Romana vymazat a totálně se tím ponížit. Místo toho jí napsal na „virtuální zeď“ tak, aby to všichni její přátelé viděli, velkolepé gesto: „Lucko, miluji Tě.“

Na to jí obratem poslal zprávu Roman: „Koukám, že ten tvůj si taky není úplně jistej v kramflecích.“ Začali si s Lucií psát pravidelně a tak dlouho si dělali legraci ze svých protějšků coby virtuálních stíhaček, až se rozhodli, že se s nimi rozejdou a začnou chodit spolu.

První věc, kterou oba po rozchodu udělali, bylo to, že s oběma bývalými partnery zrušili facebooková přátelství. Jenže zhrzené protějšky zůstaly facebookovými přáteli s většinou jejich kamarádů. Takže kdykoli, když Roman napíše komentář někomu ze svých starých kamarádů, jeho bejvalka to vidí. A nejenže vidí. Má potřebu pod každý jeho komentář přidat uštěpačný komentář svůj.

Bývalý přítel Lucie zase na svoji stránku vztekle dává fotky, na kterých jsou spolu, a oba polonazí. Nebo fotky, na kterých je Lucie buď opilá, nebo kde je zřetelně vidět její celulitida.  Samozřejmě tak, aby je každý viděl. Hlavně Roman.

Kdybych věděla, že to takhle dopadne, nikdy si na Facebooku nebudu zakládat účet. Teď mám ale pocit, že se odhlásit nemůžu,“ říká Lucie. „Takhle aspoň vím, co o mně ten šílenec píše a jaké fotky tam dává.“ 

Dáváte si pozor na to, co o sobě prozrazujete na Facebooku? Setkali jste se s podobným zneužitím sociální sítě?

Máte-li výjimečný a silný příběh lásky, o který se chcete podělit, napište nám na adresu laska2010@vita­lia.cz

V případě, že váš příběh budeme mít zájem publikovat, spojíme se s vámi. Chápeme, že témata lásky jsou citlivá, a proto můžeme v zájmu zachování anonymity vaše jméno v článku změnit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka, novinářka, pravidelná spolupracovnice serveru Vitalia.cz, autorka Newsweeku, New York Times, Reflexu, Respektu a Lidových novin

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).