Hlavní navigace

Evropa rozhodla: Řízek ani steak nemusí být jen z masa

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Na půdě Evropského parlamentu se v minulém týdnu rozhodovalo o názvech potravin, které by podle zpracovatelů masa měly být vymezeny výhradně pro masné produkty. Potraviny s čistě rostlinnou složkou by podle nich neměly nést názvy jako párek, steak nebo řízek.

Masný průmysl už nějaký ten pátek bojuje za používání názvů, jako jsou steak, párek, řízek, burger a hamburger, jedině pro výrobky obsahující maso. Poté, co se začal segment vegetariánských alternativ masných produktů rapidně rozrůstat, začal hlas zpracovatelů masa sílit. Evropský parlament tak v minulém týdnu rozhodoval, zda vše zůstane při starém, nebo legislativa dozná změn. Tak jako se to v minulosti stalo například u mléčných výrobků.

Ochrana názvů musí být zachována, zní od českých zpracovatelů masa

Napůl vyhráno měli zpracovatelé masa loni, kdy byl v Evropském parlamentu schválen  pozměňovací návrh, který měl zamezit používání názvů jako vegetariánský párek nebo sójový steak. Jenže začátkem října začali být čeští zpracovatelé masa znepokojeni probíhající diskuzí o změně tohoto návrhu. A proto Český svaz zpracovatelů masa (ČSZM) poslal do Evropského parlamentu dopis, který měl europoslancům pomoci v rozhodování.

„Jestliže neochráníme tyto názvy, riskujeme, že uvedeme v budoucnu spotřebitele v omyl. Rovněž poškodíme práci celého řetězce podílejícího se na chovu hospodářských zvířat, který se vytvářel mnoho let a směřoval k rozvíjení dobré pověsti svých produktů,“ zdůrazňuje v dopise Karel Pilčík, předseda představenstva ČSZM.

Galerie: Výrobci rostlinných produktů používají názvy spojené tradičně s masnými produkty

Podle něj se ve skutečnosti nejedná o otázku masa nebo spotřeby masa, ale o otázku pojmenování něčeho takovýmto jménem. „Zdá se být naprosto logické, že zcela jiné produkty by měly mít úplně jiné názvy. Například pokud jde o ‚veganské párky‘ a ‚vegetariánské hamburgery‘, mohou být důležitým zdrojem bílkovin, ale nemají stejnou výživovou hodnotu jako jejich protějšky z masa, a ani žádné maso neobsahují,“ obhajuje důležitost rozlišování jednotlivých výrobků Karel Pilčík a dodává: „I když spotřebitelé vědí, že ve ,veganském hamburgeru‘ není maso, jsou mylně přesvědčeni, že tento výrobek má stejnou nutriční hodnotu jak výrobek z masa. Nikoho by nenapadlo nazývat masovou kuličku ,masovým falafelem‘ (kuličky vyráběné z cizrny).“ 

Výrobci rostlinných burgerů nevidí ke změně důvod

ČSZM v dopise upozorňoval Evropskou komisi i na nadnárodní společnosti vyrábějící výrobky z rostlinných složek. Podle zpracovatelů masa chtějí právě tyto firmy získat možnost používání těchto názvů. Z pohledu ČSZM ale patří pouze masným výrobkům a pro jiné produkty by měly být nepřípustné (například „veggie salám“). Firmy vyrábějící rostlinné potraviny tak prý činí proto, aby na trh marketingově snáze uváděly výrobky, které mohou být zaměněny s těmi z masa.

Jedním z nejznámějších výrobců produktů na rostlinné bázi je Garden Gourmet, spadající pod koncern Nestlé. Prostřednictvím manažera korporátní komunikace Roberta Kičiny pro server Vitalia.cz připouští, že restrikce v názvech by měla škodlivý dopad na prodej jejich výrobků:

„Podle našeho názoru spotřebitel potřebuje transparentní informace, aby si mohl vybrat svůj výrobek. Název typu burger či steak doplněný například slovy veganský, vegetariánský či na rostlinné bázi tuto podmínku zcela splňuje a zároveň mu pomáhá orientovat se v regálech obchodů. Věříme, že v žádném případě nedochází k matení spotřebitelů, dosud jsme k tomuto značení nedostali žádné stížnosti,“ říká Robert Kičina s tím, že Nestlé v koalici s dalšími firmami a nevládními organizacemi jednoznačně nepodporuje jakékoliv další omezování v používání těchto názvů. 

Europoslanci odmítli všechny návrhy na vyhrazení názvů

„Evropští spotřebitelé požadují řádné a spolehlivé informace o prodávaných potravinách, nikoliv zavádějící názvy jako ne-maso, ne-mléko, ne-cukr a podobně,“ apeloval závěrem svého dopisu na poslance Karel Pilčík. Avšak ne dostatečně.

Poslanci Evropského parlamentu totiž na konci minulého týdne odmítli všechny návrhy na vyhrazení názvů souvisejících s masem pro výrobky obsahující maso. U rostlinných produktů a názvů, které se v současné době používají při prodeji, se tak nic nezmění. (Přitom například u mléčných produktů je jasně vymezeno, které výrazy se pro pro rostlinnou produkci využívat nesmí, viz Nemléko se muselo přejmenovat, není z mléka. Už žádné ml*čné názvy pro rostlinné výrobky.)

Kdyby to ale v budoucnu mělo být jinak, například výrobce sypké směsi na Vege burger nebude zaskočen. „Pokud bude potřeba název změnit, máme připravenu alternativu,“ napsal nám Petr Černý, obchodní ředitel firmy Amylon. „Doufáme, že zvítězí zdravý rozum a namísto Veggie řízku nebudeme muset používat název Veggie obalovaná placka,“ říkají v Nestlé.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).