Hlavní navigace

Nejužívanější lék na štítnou žlázu mění složení

27. 9. 2019

Sdílet

 Autor: SÚKL
„Nový“ Euthyrox poznáte podle růžového pruhu na obalu. Tento „umělý hormon“ mění složení pomocných látek, což může vést i ke změně dávkování. Na trh bude uváděn od září do listopadu. Pacienti, kteří přejdou na nové tablety, by měli být sledováni.

Lék Euthyrox patří k hojně užívaným přípravkům, vzhledem k tomu, že pomáhá při potížích se štítnou žlázou. Těmi dnes podle odhadů trpí zhruba pět až deset procent obyvatelstva.

Štítná žláza produkuje hormony, které řídí náš metabolismus. V případě onemocnění nastupuje léčba, mnohdy právě pomocí Euthyroxu. Ten nyní mění složení a pacienti, kteří budou užívat již upravenou verzi, by o tom vždy měli být informováni.

Umělý hormon

Léčivou látkou v přípravku Euthyrox je levothyroxin, syntetický hormon štítné žlázy. Má stejný účinek jako přirozeně se vyskytující hormony štítné žlázy. Lék je proto určený pro léčbu onemocnění a poruch funkce štítné žlázy.

Euthyrox se používá pro:

  • léčbu benigní strumy (nezhoubné zvětšení štítné žlázy) u pacientů s normální funkcí štítné žlázy,
  • pro prevenci recidivy strumy po strumektomii,
  • jako substituční léčba, když štítná žláza nevytváří dostatek svých hormonů,
  • pro potlačení růstu nádoru u pacientů s karcinomem štítné žlázy.
  • Euthyrox se používá také pro navození rovnováhy hladiny hormonů štítné žlázy, když je jejich nadměrná produkce léčena pomocí léků brzdících jejich tvorbu.
  • Euthyrox 100 mikrogramů, Euthyrox 150 mikrogramů a Euthyrox 200 mikrogramů se může používat také pro testování funkce štítné žlázy pacienta.

Lék Euthyrox je na lékařský předpis, kdy lékař určí potřebnou sílu tablet. Na trhu jsou tablety od 50 do 200 mikrogramů (50, 75, 88, 100, 112, 125, 137, 150, 200). Změna složení se týká všech těchto variant.

Mění se pomocné látky

Podle informací Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) a farmaceutické společnosti Merck bude v ČR postupně k dispozici přípravek Euthyrox ve změněném složení.

Pomocná látka laktóza bude nahrazena pomocnou látkou mannitol a přidána bude další pomocná látka – kyselina citronová. „Při odstranění laktózy mohou lék užívat i pacienti s nesnášenlivostí laktózy. Způsob užívání přípravku Euthyrox zůstává nezměněný. Přípravek s novým složením je bioekvivalentní přípravku s původním složením, avšak u některých citlivějších jedinců se může mírně lišit resorpce léčivé látky z přípravků s různým složením,“ uvádí SÚKL.

Euthyrox je klíčovým produktem společnosti Merck, která jej začala vyrábět v roce 1973. Podle zástupce společnosti, pokud jde o počet tablet, jedná se o celosvětově nejprodávanější levothyroxin, globálně ho užívá asi osmnáct milionů pacientů, uvedl před časem pro Medical Tribune. Euthyrox je v České republice dostupný už od roku 1992.

Ke změně dochází postupně

Euthyrox v novém složení bude uváděn na trh od září do listopadu, konkrétně v období od 40. týdne do 46. týdne 2019. V tabulce najdete termíny uvedení na trh pro přípravky v různé síle:


Autor: SÚKL

Pro pacienty: vaše dávkování se může změnit

Vzhledem k tomu, že lék je výhradně na lékařský předpis, měli by být lidé užívající Euthyrox informováni svým lékařem či farmaceutem. SÚKL lékařům doporučuje pečlivě sledovat pacienty, kteří přešli na změněné složení přípravku Euthyrox: „Tato změna může vést k rozkolísání hladin hormonů štítné žlázy a vzhledem k úzkému terapeutickému rozmezí levothyroxinu se může klinicky projevit.“ Sledování pacientů by dle doporučení SÚKL mělo zahrnovat klinické i laboratorní vyšetření tak, aby bylo zajištěno optimální dávkování pro daného člověka.

Zvláštní pozornost je podle odborníků třeba věnovat specifickým rizikovým skupinám, například pacientům s karcinomem štítné žlázy, kardiovaskulárním onemocněním, těhotným ženám, dětem a starším lidem.

SÚKL předepisujícím lékařům doporučuje zajistit klinické a laboratorního vyšetření, které ověří, že individuální denní dávka bude pro daného pacienta i nadále optimální. Po šesti až osmi týdnech léčby je pak vhodné ověřit hladiny hormonů a v případě potřeby upravit dávkování podle klinické odpovědi pacienta a výsledků laboratorního vyšetření.

Nový Euthyrox poznáte podle obalu

Lékařům a lékárníkům SÚKL doporučuje, aby zajistili dostatečnou informovanost pacientů. Informace pro pacienty o změně je také vložena na začátek příbalové informace do rámečku.

Dochází také k úpravě obalu, aby bylo možné Euthyrox s novým složením snadno odlišit od předchozí varianty. Nejvýraznější změnou je přidání růžového pruhu a částečně růžového pozadí na krabičce léků, kde je nově také rámeček s upozorněním: „Změněné pomocné látky. Čtěte příbalovou informaci.“

V lékárně by pacientům měli doporučit, aby užívali přípravek Euthyrox s novým složením přesně stejným způsobem, jakým užívali přípravek s předchozím složením. Jakékoli případné změny určí lékař na základě klinického a laboratorního vyšetření.

Poté, co začnete užívat Euthyrox s novým složením, byste se již neměli vracet k předchozímu složení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).