Hlavní navigace

Estetické zákroky chtějí již i puberťáci

12. 6. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
ANKETA – Oproti minulosti je dnes zcela běžné, že teenagerky jdou na implantaci prsních implantátů či liposukce, ženy po dvacítce žádají modelaci stehen. „Již mě nijak nepřekvapují dotazy od žen kolem třicítky s požadavkem na facelift. Nekompromisně je odmítám, ale ten trend tady již je,“ popisuje plastický chirurg. A rozhodně prý přibývá i mužských zájemců o estetickou medicínu.

Při příležitosti 10. výročí serveru Vitalia.cz sledujeme, co se během posledních let odehrálo v oborech, kterým se na Vitalia.cz věnujeme.

A kam se bude ubírat další vývoj? Tentokrát jsme vyzpovídali představitele oboru estetické medicíny.

MUDr. Gréta Wohlová

Dermatoložka, věnuje se korektivní dermatologii v Laserovém centru Anděl. Zaměřuje se na dermatochirurgii, práci s lasery, provádění chemického peelingu, aplikaci výplňových materiálů a botulotoxinu a mikropigmentaci.


MUDr. Svatopluk Svoboda

Plastický chirurg, zaměřuje se především na oblast plastické, estetické a kosmetické chirurgie. Je vedoucím lékařem a provozovatelem 1. kolínského sanatoria, v Praze vede soukromou ordinaci plastické chirurgie.


MUDr. Miroslav Veliký

Plastický chirurg Lékařského domu Praha 7. Do Čech se vrátil v lednu 2018 po více než osmi letech působení na předních klinikách plastické chirurgie ve Velké Británii. Několik let pracoval také ve Francii.


MUDr. Dušan Záruba

Primář odd. plastické chirurgie Ústavu estetické medicíny Praha 2. Díky dlouholeté praxi, poznatkům z řady pracovišť u nás i v zahraničí i desítkám tisíc provedených operací se dnes řadí k nejzkušenějším plastickým chirurgům v oboru estetické chirurgie v ČR.

Jaké zákroky estetické medicíny byly u nás nejžádanější počátkem tisíciletí a dnes? Došlo k nějakým výrazným změnám?

Gréta Wohlová: Jistě je patrný odklon od invazivních zákroků, které představují výraznější a rychlejší změnu vzhledu, k zákrokům méně invazivním. Tyto jsou totiž méně náročné na dobu hojení, mají méně rizik a změna je pozvolnější, vyžadují ale obvykle opakování. Dalším trendem je přirozenost vzhledu. Častěji než „Chci vypadat mladší,“ slýchám „Chci vypadat odpočinutě a dobře, hlavně ale přirozeně.“

Svatopluk Svoboda: Plastickou a estetickou chirurgií se zabývám již více než čtyřicet let, a tak se domnívám, že už možná mohu posuzovat vývoj plastické chirurgie. Je ale třeba říci, že k žádným zcela zásadním změnám nedošlo. Samozřejmě, že spektrum zákroků se za ta léta poněkud posunulo, dříve třeba nebyly běžné estetické zákroky na intimních partiích, ale základ zůstává stále stejný – plastiky očních víček, obličeje, prsů nebo břicha.

Miroslav Veliký: Klasika typu facelift, implantace prsních implantátů, modelace prsů či abdominoplastika byla jak na začátku tisíciletí, tak i dnes; jsou to zatím stálice, které v některých indikacích alternativu nemají. Jsou však indikace hraniční, kde se nekompromisně derou do popředí méně invazivní metody, či přímo neinvazivní metody. Je to způsobeno i tím, že zákroky estetické medicíny již zdaleka nevykonávají jenom plastičtí chirurgové a zdaleka ne jenom lékaři. Zažíváme boom přístrojů na neoperační redukci tuku, neoperační facelift, neoperační ošetření očních víček, neoperační ošetření varixů.

Dušan Záruba: Na našem pracovišti k zásadním změnám nedošlo, provádíme operace obličeje, víček, nosu, modelace a zvětšování prsů, liposukce a operace stěny břišní a další plastické operace zhruba ve stejném procentu zastoupení již mnoho let.

Galerie: Nežádanější zákroky plastické a estetické medicíny

Mění se klienti estetické medicíny, například pokud jde o pohlaví, věk, sociální skupiny, motivace apod.?

Gréta Wohlová: Naši klienti se rekrutují z nejširších vrstev společnosti, co se týče pohlaví, věku i společenského postavení. V ordinaci mě nepřekvapí patnáctiletá ani osmdesátiletá žena či muž… Tedy jistě větší různorodost. Podstoupení nějakého estetického zákroku již klienti netají, stává se jistou samozřejmostí.

Svatopluk Svoboda: Nemyslím. Možná je poněkud posun do mladších ročníků, trochu asi přibylo mužů a zákroky estetické medicíny si dopřávají i lidé z dříve chudších sociálních vrstev, ale to je spíše v souvislosti s tím, že se naší společnosti obecně lépe daří. Motivace ale zůstává v podstatě stále stejná – být spokojen sám se sebou.

Miroslav Veliký: To rozhodně ano. Neřekl bych, že ubývá pacientů ve zralém věku, ale že k nim přibývá pacientů mladých, až velice mladých. Je dnes zcela běžné, že teenagerky jdou na implantaci prsních implantátů, liposukce, že ženy po dvacítce již žádají zákroky typu modelace stehen a již mě nijak nepřekvapují dotazy od žen kolem třiceti let s požadavkem na facelift. Tyto zatím nekompromisně odmítám, ale ten trend, že zákroky estetické medicíny se posouvají do stále mladších a mladších věkových skupin, tady již je. A rozhodně přibývá i mužských zájemců o estetickou medicínu, i když jsou pořád ještě v menšině.

Dušan Záruba: V poslední době se již příliš nemění, trochu se posouvá zájem o operace obličeje a víček ke střední generaci.

Jak se mění sumy, které jsou lidé ochotní za estetické zákroky vydávat?

Gréta Wohlová: To je velice individuální, cena za estetický zákrok se může pohybovat v rámci stokorun i desetitisíců a každý má jiné možnosti. V zásadě je ale estetický zákrok dostupný pro každého a lidé si to uvědomují. Proto je tak důležitá vstupní konzultace, kde klient vyjádří svoje představy, včetně finančních, a my oplátkou nastíníme možnosti, v ideálním případě se někde setkáme. Ale zdaleka ne všechno je možné, ani s neomezeným finančním zdrojem…

Svatopluk Svoboda: Samozřejmě že jako všechno kolem jsou podstatně dražší i estetické zákroky, než tomu bylo před lety. Navíc přibylo DPH. Ale člověk, který se pro takový zákrok opravdu rozhodne, většinou s nějakou cenou již počítá a málokdy se stane, že zákrok zcela zruší kvůli financím. Spíše někdy o nějaký čas odloží, než došetří. Asi jsou lidé, kteří vybírají plastického chirurga podle nejnižší ceny, ale já osobně to nepovažuji za zcela rozumné.

Miroslav Veliký: Jak se stratifikovala společnost, tak je i ochota vydat peníze na zákrok estetické medicíny velmi individuální. Ale řekl bych, že zákrok v ceně dvou průměrných českých měsíčních platů je ochotno si koupit již veliké procento střední vrstvy, aniž by to považovali za něco, co by mělo být vyhrazeno pouze nejbohatším či celebritám. Opravdu bohatí lidé však cenu zákroku moc neřeší a spíše se zajímají o kvalitu služeb a bezpečí.

Dušan Záruba: Ceny operací se mění postupně s inflací. Pro tuzemské klienty jsou u nás myslím stále spíše příznivé, výhodnější jsou ovšem pro zahraniční klienty s průměrně výrazně vyššími příjmy.

Mívají vaši klienti nějaké vzory? Jaký je váš názor na extrémní proměny, kdy chce někdo vypadat jako např. slavná hvězda?

Gréta Wohlová: Toto je libůstka hlavně žen, obzvláště pokud jde o rty. Ale Angelina Jolie prostě každá být nemůže… Můj názor na extrémní proměny je zcela jednoznačný. Nelíbí se mi, nedoporučuji je a ani neprovádím. Každý obličej je jedinečný, a aby vypadal dobře, musí jeho jednotlivé části tvořit harmonický celek; a to, co někoho krášlí, může být jinému na škodu.

Svatopluk Svoboda: Jakákoliv extrémní proměna je vždycky špatná, a jestliže někdo přinese fotku svého idolu, podle kterého chce vypadat, snažím se mu vysvětlit nereálnost jeho požadavku. Od takových pacientů raději dál.

Miroslav Veliký: Samozřejmě, že každý, kdo přichází k zákroku estetické medicíny, má určitou představu, jak by chtěl vypadat, a nějaký ten vzor si již najde, i když to nemusí být automaticky nějaká celebrita. V éře chytrých mobilních telefonů nám u konzultace ukazují fotky svých kamarádů, známých či jen hvězdiček z časopisů. Mám pochopení, pokud někdo změní účes, styl oblékání, barvu vlasů, aby se přiblížil tomu svému vysněnému vzoru. Nemám však pochopení pro klientky, které si nechávají vyndávat žebra, aby vypadaly jako panenka Barbie, anebo pro další a další Keny; k takovým zákrokům bych se nepropůjčil.

Galerie: Chtějí být jako Ken a Barbie. Končí jako trosky

Dušan Záruba: Spíše užívají přirovnání ke známým tvářím, jak v pozitivním, tak negativním směru, nejedná se přímo o vzory. Extrémní proměny jsou jako každý extrém špatně a neprovádíme je.

Měli jste nějakého nezapomenutelného klienta? Ať již třeba pro kuriózní požadavek, nejlepší pocit z výsledku, nesmyslné představy atp.?

Svatopluk Svoboda: Nezapomenutelných klientů je za ta léta dlouhá řada a poměrně dlouhá řada je i kuriózních požadavků, ale jak už jsem řekl, od takových pacientů raději dál. Ať si naběhne někdo jiný, já už jsem moc velký kluk na to, abych dělal nějaké nesmysly. A krásný pocit z výsledku mám zaplať pánbůh dosti často. Někdy až trochu závidím partnerům mých pacientek, když si tu krásu odvážejí domů….

Miroslav Veliký: Abych byl upřímný, těch klientů s nesmyslnou představou bych měl celé hejno. Ale jestli se mám zmínit o nezapomenutelném klientovi, tak to uvedu hned dva. Jednou mi na ambulanci zavítala mladá, velice hezká dáma s tím, že dělá modeling, a že by chtěla prodloužit nohy; samozřejmě, že bez jizev, a nakonec z ní vypadlo, že to chce samozřejmě na pojišťovnu. Ale opravdu nezapomenutelným pacientem byl pán, u kterého se měl hlídat příjem a výdej tekutin, při kontrole pak výdej tekutin vesele přibýval, ale upito neměl nic. Nakonec z něj vypadlo, že voda z jeho nočního stolku neubývá, protože on „pije konečníkem“.

Dušan Záruba: Nezapomenutelných klientů je celá řada, opět jak v dobrém, tak ve špatném. Stejně tak kuriózní požadavky či nesmyslné představy se občas objeví. Je třeba se držet medicínských možností a určitých mantinelů, kdy je možné zákrok provést; požadavek klienta je v těchto případech odmítnut, nebo limitován.

Je u nás situace obdobná jako v jiných zemích, či jsme v něčem specifičtí? 

Svatopluk Svoboda: Jsem si téměř jist, že situace u nás je velmi podobná prakticky celé Evropě. Rozhodně si myslím, že čeští plastičtí chirurgové snesou srovnání s kýmkoliv na světě.

Miroslav Veliký: Nemůžu říct, že by byla situace u nás nějak v zásadě jiná než v jiných evropských zemích, důkazem toho je i zdravotní turistika, která si našla své místo na poli podnikání. Jiní jsme tím, že jsme pořád výrazně levnější, při srovnatelné kvalitě.

Dušan Záruba: Situace je u nás obdobná a srovnatelná s okolními státy, specifičtí jsme zatím tím, že stále máme dost lékařů, kteří jsou odborně na výši a umějí dělat „dobrou medicínu“.

Co považujete ve vašem oboru za zásadní milníky, novinky, technologie 21. století?

Gréta Wohlová: Zcela zásadní bylo zavedení laserů, botulinum toxinu a výplňových materiálů do oblasti estetické medicíny, ale to je otázka minulého, 20. století…  V 21. století můžeme hovořit o novinkách – jako jsou rozpustné a nerozpustné nitě, jehličková a frakční radiofrekvence, IQ plasma, plasmaterapie a spousta dalších.

Svatopluk Svoboda: Na konci dvacátého století přinesl do plastické chirurgie mnoho možností rozvoj mikrochirurgických operačních technik, v estetické medicíně vývoj nových materiálů pro implantaci či aplikaci. Zásadní technologické změny asi nejsou, pořád jsou nejdůležitější šikovné ruce plastického chirurga.

Miroslav Veliký: Obor se neustále vyvíjí a vlastně během dvaceti let jsme zjistili, že máme botox a jak se s ním dá kouzlit, že se objevily anatomické implantáty i odlehčené implantáty, neustále se vyvíjí i změna povrchu implantátů, po hladkých se objevily texturované implantáty, nyní již mikrotexturované… Dále že se od implantátů plněných fysiologickým roztokem přešlo definitivně k implantátům plněným kohezním gelem, že se objevila celá řada kožních výplní k celkovému omlazení obličeje, že mladší ročníky již standardně chodí na vytažení obličeje liftovacími nitěmi, že se do obličeje aplikuje vlastní plazma, že se laser i ultrazvuk začal používat při liposukci… To vše tady ještě donedávna nebylo.

Dušan Záruba: V našem oboru myslím k zásadnímu milníku 21. století nedošlo, novinek a modernějších postupů je samozřejmě celá řada.

Jak se podle vás bude obor estetické medicíny vyvíjet do budoucna? Upadnou některé zákroky v zapomnění? O co bude největší zájem za deset či dvacet let? Co či kdo tyto trendy ovlivňuje?

Gréta Wohlová: Podle mého názoru bude trend neinvazivních a minimálně invazivních zákroků nadále přetrvávat. Jsou z větší části založeny na stimulaci přirozených schopností regenerace kůže a novotvorbu kolagenních vláken, víceméně prevenci a zpomalení stárnutí. I když se zákroky musí opakovat, lidé si postupně zvykají, že stejně jako o své zdraví, tak i o vzhled je třeba pečovat dlouhodobě. Tento trend jistě souvisí s celkovým životním stylem, zdravým pohybem, stravováním, šetrností v přístupu k přírodě i k sobě samým.

Svatopluk Svoboda: Vývoj estetické medicíny se možná bude ubírat cestou méně invazivních zákroků, ale nemyslím si, že by některé operace zcela zmizely ze spektra plastické chirurgie. Je obtížné říci, jaké zákroky budou za dvacet let nejžádanější, ale určitě nepředpokládám, že by zanikla estetická medicína. Ale kdo ví, co bude dál, společnost se hodně mění. Třeba už ženy nebudou chtít být ženami a být krásné. Pevně doufám, že se toho nedožiju…

Miroslav Veliký: Myslím, že zájem roste zejména o zákroky s minimálním jizvením, ev. nezanechávající jizvy vůbec. Již v úvodu jsem se zmínil o neinvazivních výkonech, procedurách podporujících novotvorbu kolagenu, donedávna jsme si mysleli, že na celulitidu taky nic účinného nemáme, a přišla rázová vlna, přišla radiofrekvence a již spousta věcí najednou vypadá jinak. Redukovat tuk se už taky nemusí jenom liposukční kanylou, když se objevil preparát na bázi kyseliny deoxycholové, který ty tuky rozpouští, a to pouze z vpichů, ne z viditelných jizev. Před dvaceti lety bych těžko hledal zájemkyni o labioplastiku, dneska je poptávka po tomto výkonu dost vysoká a pořád roste. Stručně řečeno, neinvazivní či minimálně invazivní techniky ruku v ruce s technologickým pokrokem nás v nejbližší budoucnosti budou víc a víc oslovovat.

Dušan Záruba: V budoucích deseti až dvaceti letech převratné změny neočekávám, vždy některé zákroky trochu upadnou v zapomnění, aby je někdo po letech opět objevil a využil jejich principu a doplnil je o nové možnosti např. technického nebo materiálového vybavení.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).