Hlavní navigace

Esoterický festival aneb setkání podivínů

16. 3. 2009

Sdílet

Diamantová voda, jód léčící naprosto všechno nebo stres test pro psychicky přetížené jedince. To všechno a mnohem víc nabízí esoterické festivaly. Nevíte, co vás čeká v budoucnosti? Nejste si jistí svým současným partnerem nebo jen hledáte v sobě skryté energie? Běžte na esoterický festival, objevíte netušené...

Mám v sobě podivně zvídavý vztah ke všemu esoterickému, duchovnímu, astrálnímu a jinému navenek minimálně podezřelému. Není nad to, když si během několika málo minut, které strávíte ve společnosti kartářek, astrologů, chiropraktiků, léčitelů a jiných ztracených duší urovnáte svůj vlastní život. Možnosti jsou dvě, buď zjistíte, že jste naprosto normální a duševně zdraví, nebo začněte pochybovat a pomalu přemýšlet nad tím, zda není na každém šprochu pravdy trochu.

Milí lidé, jen trochu divní 

Medicina-a-zdravi-alternativni-medicina-esoterikaVydala jsem se poslední únorový víkend na esoterický festival Minerva. Patří sice k těm menším, ale o to zajímavějším. Koná se dvakrát ročně v pražském Michnově paláci. Tedy v prostoru, který získali Sokolové v roce 1918. Stěny paláce zdobí busty a fotografie T.G. Masaryka, Miroslava, Tyrše, Jindřicha Fügnera, Gustava Frištenského. Jenže všechny historické osobnosti měly smůlu, na esoterickém festivalu se prezentují úplně jiné osoby. 

Na samotné festivaly míří zvláštní směsice lidí. Od hloubajících studentíků, kteří v sobě nacházejí novou karmu a hledají duchovní prapodstatu lidské existence, přes opuštěné a krapet zoufalé dámy středního věku, kterým chybí partner, a tak si esoterikou kompenzují vlastní problémy, až po „znalce“ – jedince, kteří vidí v esoterice únik z reality a velmi rádi zkoumají vše duchovní. Bohužel tak také nekriticky přijímají lecjakou pitomost. Nemluvě o nemalé řádce lidí, kteří si z alternativna udělali dobrý a velmi výnosný byznys. Inu, nekupte si zázračné kapky za 1000 Kč, když vyléčí úplně všechno. 

Jste ve stresu!

Medicina-a-zdravi-alternativni-medicina-esoterikaNemohla jsem odolat a musela jsem některou z atrakcí vyzkoušet na vlastní kůži. Vyhrál stres test. Milá dáma mi vložila do rukou podivnou bílou věc, která mi měla změřit míru stresu, které jsem vystavena. Měla jsem myslet na cokoliv. Hlavou mi prolétla vzpomínka na moji babičku, hodnou a laskavou přesně podle knihy Boženy Němcové. Je vidět, že to, na co myslíte, vás velmi stresuje, vybafla na mě stres měřička. Odpovídám, že mě babička nemůže stresovat, když už je několik let po smrti. Děsí vás její smrt?, ptá se dáma přesvědčivě. Říkám, že babička zemřela pokojně ve vysokém věku uprostřed své rodiny. Ale vás to musí stresovat, náš přístroj ukazuje, že jste ve stresu, ručička na přístroji létá jako divá a já marně přemýšlím nad tím, jak je možné, že člověk, na kterého vzpomínám v klidu a s láskou, způsobuje takové problémy na mé duši. 

Zatímco já se se svým stresem celkem dobře srovnám sama, pro jiné návštěvníky festivalu byla míra stresu šokujícím zjištěním. Neváhali a nakupovali knížky o tom, jak svůj stres zvládnout. Jen na okraj, šlo o literaturu z produkce scientologů.

Prchám… 

Právě ve chvíli, kdy jsem si začala festival užívat, ozvaly se mé dýchací potíže. Mám alergii na všechny možné esoterické vůně, včetně vonných tyčinek. Začala jsem se zakuckávat a uvědomila jsem si, že je nejvyšší čas se vytratit. Nechávám esoterické nadšence svému osudu a odcházím na čerstvý vzduch. Je to nutné. Duchovna na mě bylo trochu moc…

Už jsme zavítali na esoterický veletrh v Bratislavě. Víte, jaká bude moje budoucnost? Kartářka mi za 200 Sk pootevřela tajemno… 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).