Hlavní navigace

Esenciální oleje a aromaterapie v těhotenství: velmi opatrně

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Esenciální oleje v těhotenství jsou velké téma, které se poměrně hodně řeší. V návaznosti na různá diskusní fóra, internetové rady a články v časopisech je nutné opakovat bezpečnostní pravidla pro použití aromaterapie u gravidních žen. Jsou totiž jednou ze skupin, u kterých musíme být s jejich použitím skutečně obezřetní.

Každý esenciální olej má specifické složení, obsahující přírodní chemické aromatické molekuly, bez kterých by jinak nebyl schopný působit. Nedokázal by pracovat s naším endokrinním systémem nebo podporovat hojení infekcí. Chemické složení esenciálního oleje je nutné brát v potaz, protože nám poskytuje nejlepší možné informace o jeho všeobecných vlastnostech a tom, jak pracuje s lidským tělem.

Chemický profil esenciálního oleje poukazuje také na možné kontraindikace, které se mohou projevit při doplňkové léčbě esenciálními oleji. Například zda může mít kontraproduktivní působení ve spojení s některými druhy léků, nejčastěji při hormonální terapii, u onkologických pacientů nebo u lidí s poruchou ředění krve.

Co se dozvíte v článku
  1. Jaké esenciální oleje jsou vhodné v těhotenství?
  2. Esenciální oleje v těhotenství
  3. Místo oleje květové vody
  4. Pozor na místo původu rostliny
  5. Nebezpečná doporučení
  6. Pravidla v těhotenství

Jaké esenciální oleje jsou vhodné v těhotenství?

Pokud se podíváme na používání esenciálních olejů v těhotenství obecně, řešíme hlavně ty, které vykazují hormonální aktivitu (fungují jako fytoestrogeny). S esenciálními oleji musíme být u gravidních žen opatrní také z důvodu, že to, co na sebe matky aplikují, se dostává přes placentu k dítěti. Proto je obzvláště důležité vyloučit ty esenciální oleje, které mohou při neodborné manipulaci a vysokém ředění způsobit intoxikaci ledvin, jater nebo nervového systému.

Dále je potřeba brát v potaz to, zda má těhotná žena problém s vysokým nebo nízkým tlakem, astmatem, epilepsií. Dobře školený aromaterapeut zná všechny tyto kontraindikace a chemické profily esenciálních olejů, které mohou mít v těhotenství nevyžádanou a kontraproduktivní aktivitu.

Názor aromaterapeutů na používání esenciálních olejů těhotnými ženami se buď dělí podle trimestru, anebo se můžeme setkat s tím, že někteří z odborníků nedoporučují jejich aplikaci vůbec. Naprosto nevhodné je doporučování užívání esenciálních olejů vnitřně. Těhotným i netěhotným a dětem.

Esenciální oleje v těhotenství

Esenciální oleje, které mohou používat těhotné ženy:

Od ukončeného třetího měsíce

  • bergamot
  • citron
  • černý pepř
  • eukalyptus citriodora – ve velmi mírném ředění
  • geránium
  • grep
  • heřmánek římský
  • ho-sho dřevo
  • levandule lékařská (pozor na nízký tlak)
  • limeta
  • mandarinka
  • neroli
  • petitgrain
  • pomelo
  • růže
  • růžové dřevo
  • ylang-ylang

Od pátého měsíce

  • cist
  • smil italský (Helichrysum italicum)
  • kadidlo – ve velmi mírném ředění

Místo oleje květové vody

Celkově lze říci, že esenciální oleje se nedoporučují celkově do ukončeného třetího měsíce těhotenství.

Místo toho se dává přednost aplikaci nekonzervovaných květových vod, které se dají užívat vnitřně například pro zmírnění nevolností na začátku těhotenství. Až na výjimky nemají kontraindikace ani pro malé děti a poskytují jemnější, ale stále plnohodnotnou léčebnou náhradu esenciálních olejů u zdravotně citlivých osob.

Květové vody jsou jemné, ale jejich účinnost je velmi dobrá, obsahují 1% ve vodě rozpustných aromatických molekul, získávají se hlavně jako vedlejší produkt destilace esenciálního oleje.

Pozor na místo původu rostliny

Chceme-li diskutovat o vhodnosti esenciálního oleje, je potřeba zmínit také otázku chemotypů. Chemotyp je chemicky odlišná entita v rostlině nebo mikroorganismu, s rozdíly ve složení sekundárních metabolitů. Ty vznikají v závislosti na místě původu rostliny.

Jako typický příklad můžeme uvést třeba tymián, který bude mít jiný chemotyp, když bude pocházet z Turecka, Řecka, Francie nebo Itálie. Bude obsahovat vyšší procento určitých aromatických molekul (thujanol, cineol, borneol atd.), a tím pádem bude uváděn na lahvičce název například Thymus vulgaris, var. Thujanol.

Dva chemotypy stejného éterického oleje budou představovat nejen různou léčebnou aktivitu, ale také velmi proměnlivé možnosti toxicity nejen v těhotenství. Nedostatek znalostí o tomto rozlišení mezi různými chemotypy a nedostatečná přesnost při identifikaci určitých éterických olejů otevírají dveře incidentům, souvisejícím s jejich možnou toxicitou a interakcí s farmaky.

Nebezpečná doporučení

V praxi se hlavně na internetových fórech setkáváme s doporučováním esenciálních olejů, které však nejsou vhodné pro těhotné ženy. Pocházejí z pera katalogových prodejců, kteří se nevyznají v jednotlivých chemotypech, lékové interakci ani dalších rizikových faktorech používání esenciálních olejů. Rady, které dávají lidé nevzdělaní v aromaterapii, mohou vyvolat předčasný porod, případně potrat nebo již zmíněnou orgánovou intoxikaci. Bohužel se na těchto fórech často vyskytuje povzbuzování k vnitřnímu užívání esenciálních olejů, což může mít pro těhotnou ženu fatální následky.

Pravidla v těhotenství

Ve francouzském prostředí se nedoporučují používat po celé těhotenství například jehličnany, eukalypty, máty, dále „zahřívače“, jako jsou oregano, skořice, hřebíček.

Celkově lze říct, že pro těhotné ženy nejsou vhodné esenciální oleje s vysokým obsahem ketonů a oxidu 1,8-cineolu.

Ředění v těhotenství je poloviční. To znamená, že pokud netěhotná žena dá do aromalampy čtyři kapky, jako těhotná nakape kapky dvě. Inhalace z aromalampy nebo difuzéru je omezena na půl hodiny až hodinu denně vždy s půlhodinovou přestávkou. V případě potřeby masáže neaplikujeme ženě nikdy směs esenciálního a nosného oleje na břicho. Ředění je také poloviční, do 50 ml nosného oleje 10–15 kapek jednodruhového esenciálního oleje nebo směsi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Publicistka, aromaterapeutka, je absolventkou aromaterapeutických kurzů Roberta Tisseranda, kde získala certifikace z chemie éterických olejů, bezpečnosti používání éterických olejů a aromaterapeutické pleťové péče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).