Hlavní navigace

Epsomská sůl: jako projímadlo jen na vlastní riziko

18. 10. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Polévku si s ní neosolíte, zato prospěje vašim kloubům, nervům, srdci i pokožce. Navíc do těla dodává hořčík – jedná se totiž o hořečnatou sůl, tedy síran hořečnatý. Nejčastěji je k dostání ve formě koupelové soli, k vnitřním účelům se oficiálně nedoporučuje.

O epsomské soli se poslední dobou hovoří často. Je dokonce neoficiálně doporučována – pozor, ve velmi malém množství – vnitřně jako velice účinné projímadlo a detoxikační prostředek. Nepleťme si však epsomskou sůl s Glauberovou solí – síranem sodným, i ten někteří experimentátoři užívají vnitřně k opravdu razantní očistě organismu, ovšem požívání této dráždivé součásti čisticích prostředků je rozhodně rizikové, a to i z hlediska odhadnutí správného množství.

Doporučená forma užití epsomské soli je především zevní, a to v podobě blahodárné koupele.

Epsomská sůl:

  • epsomit nebo také hořká sůl,
  • je využívána k vnějšímu, ale někdy i vnitřnímu užívání (nedoporučuje se),
  • léčebné účinky nejsou oficiálně prokázány.

I zevním podáním dodáte tělu hořčík

Krystaly do koupele tvoří síran hořčíku neboli magnesium sulfát, který je též nazývaný hořká sůl či epsomská sůl – objevená v 17. století Angličany ve městě Epsom.

Využívá se k celkovému zklidnění organismu, odbourání stresu, odstranění bolestí kloubů, páteře, hlavy či napjatých svalů. Má ulevovat při migrénách, nespavosti, zvýšené nervosvalové dráždivosti (tetanii), nedostatku hořčíku v těle, křečích ve svalech, vymknutém kotníku, otocích a zadržování vody v organismu, celkové únavě, psychosomatických potížích nebo při jakékoli rekonvalescenci.

Koupel je vhodná též pro děti a seniory. I skrze zevní podání dodává tělu dostatek chybějícího hořčíku, neboť se vstřebává přes pokožku.


Autor: Depositphotos.com

Složení epsomské soli svědčí pokožce

Používá se tradičně i pro příznivé účinky na srdce a neurózy všeho druhu. Snižuje krevní tlak a prospívá všem vzteklounům, kteří mívají časté agresivní výbuchy. V neposlední řadě skvěle působí na všemožné kožní problémy, včetně atopického ekzému, lupénky či mykózy.

Pokud si třeba jen namočíte nohy do lavoru, minimálně vám změkne ztvrdlá kůže na patách, unavené nohy si odpočinou a třeba se i zbavíte plísně, kterou jste si přinesli z bazénu. Koneckonců sůl lze využít rovněž jako tělový peeling.

Při zácpě? Stačí trocha Šaratice…

Co se týká vnitřního užití, nemusíte chodit daleko a zbytečně riskovat tím, že neodhadnete množství. Stačí si sehnat minerálky typu Šaratice nebo Zaječické hořké, které síran hořečnatý v malém množství obsahují a jsou známy svými projímavými a očistnými účinky.

Internista Radan Gocal epsomskou sůl doporučuje výhradně ve formě koupelí: „Epsomskou sůl využíváme již několik let pro naše klienty i pacienty, a to především pro rovnoměrné doplnění hořčíku do lidského těla,“ říká.

„Doporučuji koupel obden po dobu dvaceti minut, přičemž vždy použijeme přibližně čtyři sta gramů soli. Pacienti s projevy tetanie, bolestmi hlavy, ale i ti, u kterých není možné dostatečně a bez nežádoucích účinků doplnit hořčík cestou trávicího traktu, mají jen ty nejlepší zkušenosti,“ popisuje lékař.

Také lidé s různými srdečními arytmiemi vnímají podle specialisty takto používaný hořčík velmi pozitivně. „My jsme pak schopni výsledky ověřit pomocí EKG a EKG Holterovského monitorování, což je sledování pacienta po dobu čtyřiadvaceti hodin i při jeho běžné a také zvýšené zátěži,“ popisuje pozitivní zkušenosti s epsomskou solí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).