Hlavní navigace

Noční počůrávání: enuréza aneb když má dítě mokrou postel

29. 7. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Do pěti let věku je noční pomočování dětí v pořádku. Později už by se mělo začít s léčbou. Co od lékaře očekávat, jaká jsou režimová opatření a pomůže případně nějaký volně prodejný lék?

Dětí starších pěti let, které se v noci, buď každou noc, nebo občas, pomočují, je poměrně dost. Lékaři uvádějí 15 až 20 procent. Přijde vám to hodně? Možná je to tím, že se o tomto problému zas tolik nemluví. Přesto pediatři upozorňují, že je to normální, dítě za to většinou nemůže a rodiče by jej rozhodně neměli trestat.

Enuréza je definována jako pomočování pouze ve spánku alespoň dvakrát za měsíc po 5. roku věku dítěte.

„Enuréza je způsobena kombinací nejrůznějších mechanizmů. Mezi nejčastější patří porucha noční produkce hormonu regulujícího výdej moči ledvinami, dále poruchy spánku, stres, dietetické chyby, ale i genetická dispozice jedince. Vzniknout může i druhotně a zde je často na vině právě stres (rozvod rodičů, úmrtí, šikana ve škole apod.),“ říká urolog Zdeněk Dítě ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Odborná spolupráce:

MUDr. Zdeněk Dítě, FEAPU

Urologická klinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařská fakulta UK.

V roce 2007 obdržel evropskou akreditaci pro dětskou urologii (FEAPU).

Kdy jít k lékaři?

Jak už jsme řekli, do pěti let není potřeba enurézu řešit. K odbornému lékaři, nefrologovi nebo urologovi, by měl ošetřující pediatr poslat dítě na základě preventivní prohlídky právě v pěti letech.

Lékař nejprve po základním neinvazivním vyšetření vyloučí vývojové vady nebo přítomnost infekce.

Jedná se fyzikální vyšetření, vyšetření moči a sonografii ledvin a močového měchýře. Současně si s rodiči projde rodinnou anamnézu a vyplní diagnostický dotazník.

Následuje sledování pitného režimu dítěte. Rodiče budou v příštích minimálně dvou dnech zaznamenávat do tzv. mikční karty, kolik mililitrů dítě vypije a kolik vyčůrá.       

Léčba nejprve spočívá v úpravě režimu:

  • Dítě by mělo přijímat většinu tekutin dopoledne.
  • Dvě hodiny před spaním pití zásadně omezit.
  • Bezprostředně před spaním nechat dítě pořádně vymočit.
  • Pít spíš po menších dávkách a často posílat dítě močit.
  • V noci je možné po uplynutí zhruba dvou hodin spánku vzbudit dítě na čůrání. Nicméně rodiče by neměli očekávat, že se tím dítě naučí budit se samo. Jde spíš o ochranu ložního prádla.

„Doporučujeme omezit pití kofeinových nápojů, koncentrovaných ovocných šťáv s vysokým obsahem kyselin (citrusové koncentráty) a vysoce sycených minerálek,“ doplňuje urolog Dítě.

Vzhledem k tomu, že příčina enurézy je multifaktoriální (způsobena více faktory), nelze jednoduše určit jednotný léčebný postup. Vždy je nutné postupovat individuálně.

Nejčastější medikamentózní léčbou u nočního pomočování je podávání léků nahrazujících chybějící hormon, který reguluje produkci moči ledvinami. Méně často se podávají léky ze skupiny anticholinergik, které mají za cíl snížit hyperaktivitu močového měchýře a zklidnit jej. „Operační řešení je nutné zejména u dětí s inkontinencí podmíněnou závažným neurologickým onemocněním typu rozštěpu páteře, u dětí, u nichž s sebou nese tato porucha i riziko poškození ledvin, a u dětí s inkontinencí podmíněnou anatomickou vadou močových cest,“ doplňuje lékař. 

Co mohou rodiče udělat sami?

Enuretický alarm

Léčbu nočního počůrávání můžete podpořit enuretickými alarmy. Jedná se o přístroje, které dítě vzbudí ve chvíli, kdy pocítí výtok malého množství moči. Dítě pak může potřebu dokončit na toaletě.

Enuretický alarm je maličký přístroj. Senzor (malá placatá destička) se dá do kalhotek/slipů. Jakmile pocítí vlhkost, druhá část přístroje začne pípat (hlasitost se dá většinou regulovat). Dítě je tak nucené vstát, vypnout přístroj a při té příležitosti si dojde na toaletu. Většinou je vhodný pro děti od pěti let.

  • Ceny se pohybují od 1500 korun do zhruba čtyř tisíc.  

Stopurin

Chmelový výtažek, který díky svým vlastnostem a základním účinným složkám pomáhá dětem naučit se ovládání nutkání na močení nebo se zbavit úniků moči ve spánku.

Je vhodný pro děti od tří let. Přípravek se kape na polštář nebo na odličovací tampon či vatu, kterou umístíte co nejblíže k dítěti.

  • Cena: od 600 korun / 20 ml.

Homeopatie

Homeopatické léky proti nočnímu pomočování dětí dávkujeme 5 granulí večer před spaním. 

  • Belladonna 9 CH: Vhodný pro děti, které mají tvrdý spánek. 
  • Pulsatilla 15 CH: Vhodný pro citlivé děti s fixací na matku (např. špatně snášejí odloučení).

Lékař homeopat případně doporučí jiný lék.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).