Hlavní navigace

Endiaron došel. Čím ho lze nahradit?

28. 2. 2018

Sdílet

 Autor: Archív 120na80.cz
Aktualizováno: Doporučení SÚKLu při průjmu při aktuálním nedostatku Endiaronu (6. 3. 2018 14:46)
Endiaron je známý především coby lék proti průjmu. Dodávky tohoto volně prodejného léku jsou od ledna přerušeny a v kamenných i online lékárnách přestává být k mání.

Lékárny mají problémy, Endiaron došel. Jak upozornil server Blesk.cz, z Endiaronu se stává nedostatkové zboží, chybí v kamenných lékárnách i e-shopech. Důvodů je zřejmě více, situaci způsobila změna majitele a výpadek na straně výrobce, kterým je společnost Zentiva, píše iDnes.cz.

Státní ústav pro kontrolu léčiv, který eviduje výpadky léků, uvádí přerušení dodávky Endiaronu v balení po dvaceti tabletách již od poloviny prosince 2017 a balení po deseti tabletách od začátku letošního roku.

Na co dát pozor při hledání jiného léku

Endiaron je známý jako lék proti průjmu, používá se u dospělých a dětí o vyšší tělesné hmotnosti než 40 kg při průjmech s pravděpodobným infekčním původem, často provázených zvýšením tělesné teploty. Dále se používá při tzv. střevních dysmikrobiích (změny biologické rovnováhy střevní flóry), průjmech vzniklých po léčbě antibiotiky a chemoterapeutiky.

Je účinný nejen proti bakteriím, ale i proti některým prvokům, kvasinkám a plísním. Jeho výhodou je, že neovlivňuje mikroorganizmy žijící normálně ve střevě, které jsou nám prospěšné pro zachování střevní rovnováhy.

Proto je namístě opatrnost při jeho nahrazování, ideální je poradit se v lékárně s farmaceutem či se svým lékařem. Pozor dejte také na vzájemné působení a kontraindikace léčiv, které se mohou týkat i bylinných přípravků a čajů. Online si můžete ověřit, zda se vaše léky snesou, v některých specializovaných poradnách.

Na co si dát pozor při volbě léčby průjmu:

  • pro léčbu je důležitá příčina a průběh průjmu,
  • pozor na možné kontraindikace s jinými léky či bylinami,
  • některé léky narušují střevní prostředí,
  • jen některé přípravky jsou vhodné i pro děti, seniory či těhotné ženy,
  • vždy je důležitá vhodná dieta a zejména pitný režim.

Průjem není radno podceňovat. Jeho příčiny i projevy jsou různé, pokud se stav nelepší nebo se vrací, je třeba vyhledat lékaře. Průjem se projevuje častým vyprazdňováním řídké, neformované stolice více než třikrát za den, případně jako vodnatá stolice s překotným vyprázdněním a s přetrvávajícím nutkáním.

Pokud trvá déle, hrozí tělu nejen ztráta tekutin a dehydratace, ale i nedostatek minerálů a vitamínů. Při průjmu je proto doporučeno držet dietu.

Průjmová dieta

Při průjmu je důležité dodat organismu tekutiny a živiny, které ztrácí. „Co při průjmové dietě jíst a co nikoli, by se mělo odvíjet i od toho, co průjem způsobilo,“ vysvětluje lékařka Eliška Bartlová, „zapomínat bychom ale neměli především na dostatek tekutin.“ Je nutné hodně pít – doporučuje se například slazený čaj, minerálky, iontové nápoje. Není vhodné pít alkoholické nápoje.

Dieta při průjmu

  • První den je ideální nejíst vůbec, druhý a třetí den zařadit suché pečivo, případně mrkvovou nebo šlemovou polévku.
  • Jezte častěji malé porce jídla (ideálně jídlo konzumujte každé dvě až tři hodiny).
  • Vyhýbejte se potravinám, které nadýmají, především pak kapustě, květáku, okurce a luštěninám.
  • Zeleninu je vhodné konzumovat vařenou nebo dušenou.
  • Ovoci se spíše vyhýbejte, především tomu nadýmavému a nezralému. Zařadit můžete nastrouhané jablko s banánem.
  • Doporučuje se konzumovat bílé pečivo – rohlíky, bagety, toustový chléb. Celozrnnému pečivu se naopak vyhýbejte.
  • Vyřaďte z jídelníčku mléko a mléčné výrobky.
  • Doporučují se potraviny bohaté na draslík a sodík, jako je rybí nebo kuřecí maso, brambory nebo mrkev.
  • Vyhněte se smaženému a ostrému jídlu.

„Důležité je, že pokud trvá průjem delší dobu, eventuálně se střídá se zácpovitou stolicí, je třeba vyhledat odborného lékaře a celý stav objektivně vyšetřit,“ dodává lékařka, která provozuje ordinaci v Brně zaměřenou na klinickou homeopatii pro děti a dospělé.

V případě, že příznaky neustoupí během sedmi dnů léčby (u dětí do tří dnů), že dojde ke zhoršení stavu pacienta nebo že se objeví ve stolici krev, je nezbytné vyhledat odbornou pomoc. Lékaře vyhledejte vždy při průjmu malých dětí do tří let.

Co nasadit při průjmu

Přípravek Endiaron tedy momentálně v ČR není k mání a pravděpodobně nebude k dostání ani v jiných státech, jelikož se jedná o výpadek ve výrobě. Důležité však je, že Endiaron lze nahradit jinými volně prodejnými léčivými přípravky: „Státní ústav pro kontrolu léčiv posoudil sice léčivý přípravek Endiaron jako nenahraditelný a to z toho důvodu, že se jedná o jediný volně prodejný léčivý přípravek ze skupiny střevních antiinfektiv, ale ke zmírnění obtíží při průjmu lze použít i další volně prodejné léky, zejména střevní adsorbencia (aktivní uhlí nebo diosmektit). V případě varovných příznaků, jako krev nebo hlen ve stolici a vysoká horečka (nad 39 °C), by měl pacienta vždy vyšetřit lékař. Stejně tak by měl pacient navštívit lékaře u průjmu, který i přes samoléčbu trvá déle než tři dny u dospělých, dva dny u dětí starších jednoho roku a více jak den u dětí mladších jednoho roku. Lékař může předepsat střevní antiinfektiva, která jsou na lékařský předpis a na trhu dostupná. Ohledně volně prodejných léků je vhodné se poradit s lékárníkem,“ říká Monika Knobová ze SÚKLu.

Často vystačíme jen s dietním opatřením. Rozšířeným lékem „proti průjmu“ je pak vedle Endiaronu tzv. živočišné uhlí, což je zastaralý výraz, správně se jedná o aktivní uhlí.

Aktivní uhlí

Aktivní uhlí je látka se silnými adsorpčními a ochrannými vlastnostmi. Po požití pokrývá sliznici trávicího ústrojí a chrání ji před dráždivými účinky některých složek potravy, váže na sebe střevní plyny, hnilobné produkty, toxiny, různé toxické produkty látkové přeměny, léčiva a jiné chemické sloučeniny. A má i žádoucí protiprůjmový účinek. „Pomáhá ale pouze v případě bakteriálních průjmů a může ovlivnit účinky dalších užívaných léků. Má schopnost toxiny vyvázat. Jeho problémem je, že vyváže i další podávané léky a ty pak nemají účinek (antipyretika, antibiotika atd.),“ vysvětluje Peter Mikolášek, lékař Kliniky dětských infekčních nemocí Fakultní nemocnice Brno.

Přírodní čištěný jíl

Populární je také přípravek Smecta, což je prášek pro přípravu nápoje, který se používá zejména k léčbě akutního a chronického průjmu. Dále slouží také k léčbě bolestivých příznaků spojených s onemocněním jícnu, žaludku, dvanáctníku a střeva.

Jde o přírodní čištěný jíl s vysokou vazebnou kapacitou, je proto schopný vázat se s hlenem sliznice zažívacího traktu a zvyšuje tak jeho kvalitu a množství. Touto cestou chrání sliznici proti infekci a škodlivým látkám a umožňuje rychlejší uzdravení. Současně umí vázat toxické látky produkované infekčním původcem průjmu.

Pro léčbu všech druhů průjmu je určen například přípravek Walmark Tammex Family (pro dospělé a děti od šesti let), Enterol nebo Sorbecta, který je vhodný pro celou rodinu včetně malých dětí či pro ženy během těhotenství a kojení. U dětí usnadňuje jeho podání banánová příchuť. Hlavní látkou je rovněž přírodní čištěný jíl.

Homeopatika

Vhodnou pomocí při průjmu pro všechny věkové kategorie, včetně dětí i seniorů, jsou i homeopatika. „Homeopatické léky na ovlivnění průjmu vás mohou překvapit rychlostí účinku,“ říká lékařka Eliška Bartlová.

V případě průjmu po požití špatné potravy provázeného zvracením doporučuje lék Arsenicum album 9 CH. China 9 CH je pak lék na bolesti břicha s nadýmáním, průjmem bez křečí, s následným vyčerpáním a únavou. China reaguje na ztrátu tekutin – vyrovnává ionty vnitřního prostředí a zkracuje rekonvalescenci. Na vodnatý, vyčerpávající průjem s křečovitými bolestmi, s „bubláním“ ve střevech je vhodný lék Podophyllum peltatum 9 CH. Na poruchy trávení s nevolností, plynatostí a pálením žáhy, zejména při konzumaci nezvyklých jídel a koření, homeopaté radí Nux vomica 9 CH. Léky se užívají 3–4× denně 5 granulí.

Přírodní terapie

Simona Procházková, přírodní terapeutka, doporučuje snadný průběh průjmu podpořit vhodnou stravou, k níž patří receptury z borůvek i odvary z rýže či ovesných vloček nebo stará dobrá česnečka, ale i teplou koupelí či střevní masáží. „Po prodělaném průjmu se nejspíše budeme cítit slabší, to je ale v pořádku. Organismus se zase velmi rychle zotaví. Vždy raději začínáme lehčí stravou a kvalitním pitným režimem,“ doporučuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).