Hlavní navigace

EMA sleduje efekt očkování proti covidu, ovlivní budoucí strategii vakcinace

13. 1. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Státní ústav pro kontrolu léčiv zveřejnil předběžné údaje k účinnosti vakcín proti covidu-19 na variantu omikron. Evropa vyhodnocuje data i z jiných částí světa.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) nadále monitoruje nově se objevující údaje o účinnosti očkovacích látek proti covidu-19, včetně onemocnění způsobeného variantou omikron, která se nyní rychle šíří v rámci celé EU. Informuje o tom na svém webu Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL):

Nižší riziko hospitalizace při variantě omikron

Ačkoli se zdá, že omikron je nakažlivější než jiné varianty, studie z Jižní Afriky, Velké Británie a některých zemí EU vykazují nižší riziko hospitalizace po infekci omikronem. Na základě těchto studií se riziko v současné době odhaduje na třetinu až polovinu rizika oproti variantě delta.

Účinnost vakcín u omikronu

Výsledky nedávno publikovaných studií ukazují, že účinnost vakcín proti symptomatickému onemocnění je u přípravku omikron nižší než u jiných variant a má tendenci klesat v čase. V důsledku toho je pravděpodobné, že se onemocnění způsobené omikronem rozvine u více očkovaných lidí.

Studie však také ukazují, že očkování nadále poskytuje vysokou úroveň ochrany proti závažnému průběhu onemocnění a hospitalizaci v souvislosti s variantou omikron. Nejnovější důkazy, které zahrnují data o účinnosti na základě použití vakcín v „reálném světě“ (Real World Evidence), také naznačují, že lidé, kteří dostali posilovací dávku, jsou lépe chráněni než ti, kteří podstoupili pouze základní očkování.

Údaje z Jihoafrické republiky ukazují, že lidé, kteří dostali dvě dávky vakcíny proti covidu-19, mají až 70% ochranu před hospitalizací v důsledku covidu-19; podobné údaje z Velké Británie ukazují, že zatímco ochrana klesá několik měsíců po očkování, po posilovací dávce se ochrana před hospitalizací opět zvyšuje na 90 %. (Jak SÚKL uvádí, EMA vychází z údajů zveřejněných na konci prosince 2021.)

Dopad na další očkovací strategii

EMA bude i nadále přezkoumávat údaje o účinnosti vakcín a závažnosti onemocnění, jakož i o vývoji situace, pokud jde o cirkulující varianty a přirozenou expozici variantě omikron, jakmile budou tyto údaje k dispozici. Výsledky těchto posouzení mohou mít dopad na budoucí strategie očkování v členských státech EU/EHP.

„EMA zdůrazňuje, že očkování zůstává nezbytným nástrojem boje proti probíhající pandemii. V souladu s doporučeními vnitrostátních orgánů by mělo pokračovat úsilí o zvýšení plné proočkovanosti u osob, které v současné době nejsou očkovány nebo jsou očkovány jen částečně, a o urychlení zavádění posilovacích dávek,“ uzavírá informaci SÚKL.

Sledování bezpečnosti vakcín

SÚKL sleduje také bezpečnost vakcín proti covidu a hlášené nežádoucí účinky či reakce na toto očkování. Na svých webových stránkách každý první čtvrtek v měsíci zveřejňuje přehled obsahující počet přijatých hlášení a také oznámené reakce.

Jde o podezření, se kterými se dále pracuje a na základě dat z celého světa je hodnocena možná souvislost s očkováním. Více k tomuto tématu v článku Nejčastější reakce po očkování proti covidu. S čím počítat a kdy vyhledat lékaře.

Chcete mít každé ráno v mailu přehled aktuálních článků z Vitalia.cz? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze i týdenní přehled nebo také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).