Hlavní navigace

Elektronické cigarety – menší zlo a zdravější kouření

27. 11. 2012

Sdílet

 Autor: Photl.com
Kouření leze do peněz, je nezdravé a smrdí. Minimálně dvě poslední nevýhody postrádají e-cigarety. Mohou se tak stát lepší variantou pro ty, kdo nedokážou dát cigaretě sbohem docela.

Kouření je jeden z rizikových faktorů vzniku kardiovaskulárních chorob, rakoviny plic a dalších závažných onemocnění. Prostředkem, jak přejít na „zdravější kouření“, mohou být elektronické cigarety. Poslední výzkumy například prokázaly, že elektronické cigarety nemají oproti klasickým cigaretám vliv na kardiovaskulární systém. Shodla se na tom Evropská kardiologická společnost na kongresu v Mnichově.


Autor: Photl.com

Raději e-cigaretu než tuhle

Výzkumný tým provedl první klinickou studii, která zkoumá bezprostřední vliv užití elektronické cigarety na kardiovaskulární systém. Výsledky této studie byly porovnány s výsledky skupiny lidí, kteří kouří klasické cigarety. Po použití jedné elektronické cigarety dochází v lidském organismu pouze k nepatrnému zvýšení krevního tlaku. Oproti tomu po jedné klasické nikotinové cigaretě dochází ke zvýšení tepové frekvence, zvýšení krevního tlaku a srdeční činnosti.

Výhodou elektronických cigaret je pak především fakt, že kuřák vdechuje pouze nikotin z náplně a vydechuje čistou páru. Protože elektronická cigareta nehoří, nevznikají při jejím užívání zplodiny jako dehet nebo oxid uhelnatý.

Přečtěte si: Smím kouřit, když neobtěžuju jiné?

E-cigaretu jen od osvědčeného prodejce

Nebezpečí e-cigaret tak alespoň podle dostupných závěrů tkví zřejmě především v pochybné kvalitě některých druhů. Na našem trhu se etablovalo zhruba osm významných velkoobchodních prodejců a kamenných obchodů s elektronickými cigaretami je v České republice již více než čtyři sta. „Na trhu je ale i množství jednorázových bezejmenných prodejců, kteří nakoupí levné kusy v Číně a pak je prodávají na slevových serverech,“ upozorňuje Aleš Drnovský, majitel značky SuperSmoke. „To samozřejmě škodí celé branži a hází špatné světlo na poctivé prodejce.

Solidní značky staví na kvalitě, potvrzené i nezávislým testováním. Například výsledky aktuálních atestů na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze prokázaly, že zkoumané náplně značky SuperSmoke neobsahují mimo deklarovaného množství nikotinu žádné další zdraví škodlivé látky.

Právě díky zdravotním výhodám trh s elektronickými cigaretami v České republice nadále roste. „Zhruba každý desátý kuřák už vyzkoušel elektronickou cigaretu, pravidelných zákazníků je pak v řádech desítek tisíc lidí,“ dodává Aleš Drnovský.

Jak funguje elektronická cigareta

Potažením z e-cigarety se díky energii z baterie rozpálí tzv. „atomizér“ na teplotu, při které se začne vypařovat z náplně nikotinová pára a kuřák tuto nikotinovou směs vdechuje. Elektronická cigareta nehoří, proto při jejím užívání nevznikají žádné zplodiny a škodlivé látky. Kuřák vdechuje pouze nikotin a vydechuje čistou páru. Samotná náplň může mimo nikotinu obsah i různé příchuti (ovocné, kávové apod.).

Elektronická cigareta zbavuje kuřáky škodlivých látek z cigaretového kouře: dehtu,
oxidu uhličitého a dalších zplodin vznikajících hořením. Jedinou škodlivou látkou je samotný nikotin. Pára z elektronické cigarety je zcela čistá, nehrozí tedy žádné pasivní kouření. Tím odpadá i další nepříjemný aspekt provázející běžné cigarety – zápach.

K tématu: Vyžeňte zápach cigaret z oblečení i nábytku

Načichlé vlasy a oblečení často nejsou příjemné ani samotnému kuřákovi. Elektronická cigareta nehoří, nevypouští dehet, proto nepáchne kouřem a nezanechává stopy ani na oblečení. Pára z elektronické cigarety se rozplyne beze zbytku.

Z porovnání cigarety a e-cigarety vychází ta druhá vítězně. I podle Evy Králíkové, která se dlouhodobě zabývá kouřením a pomáhá lidem zbavujícím se závislosti, je e-cigareta rozhodně menším zlem. „Kdyby všichni kuřáci přešli na e-cigarety, bylo by to vážně fajn,“ říká lékařka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).