Hlavní navigace

Hygienistka: Elektrický rotační kartáček nevratně poškodí sklovinu a dásně

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
„Většina lidí si myslí, že elektrický kartáček pracuje za ně. To je omyl,“ říká Alena Jasenovcová. Dentální hygienistka doporučuje klasické kartáčky, elektrické jsou užitečné u dětí nebo pacientů s hendikepem. Ovšem, když elektrický zubní kartáček, tak sonický.

Asi každý z nás má rád ten pocit skvěle vyčištěných zubů. Lze lepšího výsledku dosáhnout právě s elektrickými zubními kartáčky ve srovnání s kartáčkem klasickým?

Většina lidí si opravdu myslí, že elektrický kartáček vlastně pracuje za nás a že bychom tudíž měli mít lépe vyčištěné zuby než s klasickým kartáčkem. Ono tomu ale tak není. S oběma druhy kartáčku lze vyčistit jak dobře, tak špatně. Vždy záleží na výběru kartáčku a technice čištění, přičemž s obojím poradí dentální hygienistka.

Přečtěte si: Najděte si takovou dentální hygienu, která se vyplatí 

U elektrického kartáčku doporučuji zvolit spíše sonický než rotační, klasický kartáček by měl mít určitě malou hlavičku a měkké, rovně střižené štětinky.

Více o výběru zubního kartáčku: Tenhle kartáček je k ničemu. Vyberte si správně

Základní rozdělení elektrických zubních kartáčků

Rotační kartáčky, rotačně-oscilační kartáčky

  • Rotační kartáčky vykonávají 360° kruhový pohyb.
  • Kartáčky rotačně oscilační připojují ke kruhovému pohybu ještě pulzace, kdy hlavice kartáčku pulzuje ve směru štětin. Tím dochází k narušení povlaku a jejímu setření.
  • Kartáčky mívají malou kulatou hlavici.

Sonické kartáčky

  • Pracují na principu vibrací, které rozechvějí štětiny kartáčku pomocí ultrazvuku.
  • Vzniklá suspenze slin, vody a pasty se díky ultrazvuku dostane i do míst, které nepokryjí štětiny kartáčku.
  • Hlavice kartáčků bývá podlouhlá.

Máte hodně pacientů, kteří používají právě elektrické zubní kartáčky, nebo dávají přednost spíše klasice? 

Musím říct, že i když je výběr elektrických kartáčků na trhu čím dál větší a mnoho lidí se nechá ovlivnit reklamou v televizi, tak u nás převážná většina pacientů používá klasický měkký kartáček. Pokud někdo zatouží po změně, tak se většinou s námi poradí, jestli je právě pro něj elektrický kartáček vhodný.

Doporučujete svým pacientům elektrické zubní kartáčky? 

Elektrické kartáčky převážně nedoporučujeme, vždy primárně volíme měkký kartáček s malou hlavičkou a rovně zastřiženými štětinkami. Jsou ale případy, kdy je elektrický kartáček efektivnější. Jedná se například o hendikepované pacienty nebo pacienty s horší jemnou motorikou, pro které je čištění s elektrickým kartáčkem podstatně jednodušší.

Určitě bych ho ale nedoporučovala pacientům s obnaženými krčky a vysokou citlivostí, došlo by ke zhoršení stavu. A také bych se mu vyhýbala u pacientů s parodontózou a zvýšenou viklavostí zubů.

Používáte vy sama elektrický zubní kartáček?

Já sama elektrický kartáček nepoužívám, ale uvažuji o koupi sonického kartáčku, který je šetrnější k zubům a dásním než rotační elektrický kartáček.

Přehled typů najdete na serveru 120na80.cz v sekci Elektrické zubní kartáčky.

Jaké výhody a nevýhody má podle vás právě elektrický zubní kartáček? 

Výhody bych shledala pouze u elektrického sonického kartáčku, který čistí zuby jemnými vibracemi, a tudíž je šetrnější k zubní sklovině a dásním. Díky malé a úzké hlavičce se s ním lépe dostaneme na hůře přístupná místa, jako jsou poslední stoličky nebo vnitřní strana chrupu. Nevýhody má určitě elektrický rotační kartáček, který při dlouhodobějším používání poškozuje zubní sklovinu a dáseň. Vznikají tak obnažené krčky, které nám často mohou život znepříjemnit svou zvýšenou citlivostí.

Setkala jste se někdy s těmito případy u svých pacientů? S jakými konkrétními potížemi? 

Ano, s takovými problémy se opravdu nejčastěji setkávám u pacientů, kteří používají (nebo používali dlouhodobě v minulosti) elektrický rotační kartáček. Tento stav je už bohužel nevratný, ale pokud pacient začne používat měkký kartáček a správnou techniku čištění, nebude se stav zhoršovat. Pokud jsou krčky hodně obnažené a navíc citlivé, lze je překrýt bílou fotokompozitní výplní, kterou zhotoví zubní lékař.

V dnešní době existují elektrické zubní kartáčky už i pro děti. Jaký na to máte názor? 

Dětské elektrické kartáčky opravdu už na trhu jsou a to opět rotační a sonické (na výběr je i mnoho barevných variant). Mám několik dětských pacientů, kteří používají právě ten sonický kartáček a ústní hygiena je u nich několikanásobně lepší, než u předchozího používání klasického měkkého kartáčku. Čištění s elektrickým kartáčkem děti navíc neskutečně baví, tudíž si s ním vydrží čistit i delší dobu a rodiče je tak nemusí do této ne vždy zábavné denní činnosti nutit. Opět ale dávám důraz na používání sonického kartáčku, ne rotačního, který může způsobit nevratné poškození skloviny a dásní.

Můžete na závěr popsat nějakou svou zkušenost, uvést zajímavost či „perličku“, která se této tématiky týká? 

Vzpomínám si na jednu pacientku, která ke mně chodí a také používala elektrický kartáček. Byl to kartáček rotačně-oscilační s opravdu silnými vibracemi, které byly nepříjemné už jen při samotném držení kartáčku v ruce. Pacientka s ním ale byla spokojená, nechtěla se ho jen tak vzdát. Po delším povídání se ale zmínila, že často trpí na silné bolesti hlavy, které občas přejdou až v migrénu. Doporučila jsem jí, aby kartáček přestala používat do příští návštěvy, a uvidíme. Jaký byl výsledek, asi už tušíte. Bolesti hlavy přestaly a pacientka se od té doby elektrického kartáčku už ani nedotkla.

Alena Jasenovcová, DiS.

dentální hygienistka pražského Zubního centra Ořechovka

Registrovaná diplomovaná dentální hygienistka působí od roku 2012 v týmu dentálních hygienistek Zubního centra Ořechovka v Praze 6. Ošetřuje všechny věkové skupiny pacientů. Mimo jiné umí řešit i problémy dentální hygieny u pacientů s parodontitidou, s vysokou kazivostí zubů, s protetickými náhradami. Pečuje rovněž o mnoho pacientů s implantáty. Má bohaté zkušenosti jak s ordinačním, tak s domácím bělením zubů. V zájmu všech svých pacientů se pravidelně zúčastňuje vzdělávacích akcí určených pro dentální hygienistky.

www.orechovka67.cz, www.facebook.com/zubnicen­trumorechovka

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).