Hlavní navigace

Echinacea má větší účinky jako reklamní tahák než při léčbě nachlazení

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Podle marketingových tvrzení zřejmě není účinnějšího přírodního prostředku. Někteří lidé jsou přesvědčeni, že echinacea funguje, a sahají po ní při prvních náznacích bolesti v krku nebo začínající rýmě. Jiní si ji vezmou tehdy, když je nachlazení v plném proudu, s nadějí, že urychlí uzdravení. Otázkou je, jak se věci mají doopravdy.

Už domorodí Američané si této rostliny po dlouhá staletí vážili pro její léčivé vlastnosti hlavně při hojení ran. Její popularita ve světě se ale rozšířila až během 2. poloviny 20. století, když se její užívání při léčbě nemocí z nachlazení stalo populární hlavně v německy mluvících zemích. Každopádně dnes jsou k dostání desítky různých přípravků, které obsahují echinaceu.

Co se dozvíte v článku
  1. Echinacea proti nachlazení
  2. Zmatky kolem echinacey
  3. Vědci analyzovali předchozí výzkumy
  4. Účinky echinacey experty nepřesvědčily
  5. Za zkoušku nic nedáte

Echinacea proti nachlazení

Každých pár let je zveřejněna nová studie, která echinaceu v tomto směru buď zatracuje, nebo naopak doporučuje. Jedním z důvodů je fakt, že existuje více druhů této rostliny.

Nachlazení: co to je?

  • Nachlazení mohou způsobit více než dvě stovky virů, nejběžnější je přitom nákaza tzv. rhinoviry.
  • Jde o snadno šiřitelné infekční onemocnění horních cest dýchacích, které postihuje hlavně nos, avšak nevyhýbá se ani krku a vedlejším dutinám dýchacích cest.
  • Mezi jeho symptomy patří zejména kašel, rýma, bolesti v krku a horečka.
  • Obvykle ustupují do 7 až 10 dnů, některé se však mohou protáhnout až na 3 týdny.
  • Jedná se o nejčastěji se vyskytující infekční onemocnění u lidí, kterým se průměrný dospělý člověk nakazí dvakrát až třikrát ročně, dítě se pak může nakazit až dvanáctkrát.

Z druhů této rostliny se nejčastěji používají tři, nejběžněji využívaná a nejpopulárnější třapatkovka nachová (Echinacea purpurea), třapatkovka bledá (Echinacea pallida) a třapatkovka úzkolistá (Echinacea angustifolia).

Zmatky kolem echinacey

Aby se to ještě více zkomplikovalo, někdy se využívá kořen, jindy květ, či dokonce celá rostlina. Lisuje se z nich šťáva, zpracovávají se na tinkturu nebo se suší a vyrábějí se z ní tablety.

Různé studie používají různé přípravky, takže je obtížné jednotlivé případy srovnávat. Odborníci se ani přesně neshodnou, které složky v echinacee mohou zabránit plnému propuknutí nebo pomoci při zotavení z nachlazení anebo nakolik je rozhodující jejich kombinace. Echinacea obsahuje čtyři typy sloučenin, které mohou posílit imunitní systém: alkamidy, glykoproteiny, polysacharidy a deriváty kyseliny kávové. Ne všechny se však vyskytují ve všech druzích echinacey a také ne ve všech částech rostlin.

Vědci analyzovali předchozí výzkumy

Aby se dostali hlouběji k jádru problému, provedli v roce 2007 vědci z americké University of Connecticut metaanalýzu, ve které se zaměřili na 1600 údajů z předchozích studií. Její výsledky se mohly zdát jako dobrá zpráva pro všechny příznivce této rostliny, avšak původní studie zahrnovaly nejenom různé druhy echinacey, ale také různé části rostliny zpracované různými způsoby, což samozřejmě vedlo ke zkreslenému výsledku.

V roce 2014 však přišel nejkomplexnější přehled, provedený nezávislými odborníky z organizace Cochrane, který bral v potaz jen randomizované kontrolované studie, kde dobrovolníci dostávali buď echinaceu, nebo placebo, ale ani oni, ani medicínští profesionálové v jejich průběhu netušili, jaké přípravky kdo užívá.

Účinky echinacey experty nepřesvědčily

Výsledky však nejspíše budou mírným zklamání pro ty, kteří doufali, že jim echinacea pomůže vyhnout se nachlazení. Když se vědci podívali na všechny vybrané a korektně vedené studie, žádný konkrétní jednotlivý výsledek neprokázal, že by tomu tak bylo.

Pozitivnější zprávou je, že když tyto výsledky shromáždili a posuzovali tak větší skupinu lidí, ukázalo se, že u těch, kteří echinaceu užívali, existuje asi o deset až dvacet procent menší pravděpodobnost, že onemocní. Autoři naznačují, že důvodem, proč se tyto účinky v jednotlivých studiích neprojevily, je to, že se jich účastnil tak malý počet lidí. Samozřejmě se společným výsledkem stále existuje problém, že lidé v různých studiích užívali různé formy echinacey.

Za zkoušku nic nedáte

Je třeba také vzít v potaz to, že uvedené studie pracovaly pouze se zdravými dobrovolníky. Rozhodně vyloučily zejména lidi s různými autoimunitními onemocněními, protože zatím není jisté, jak přesně echinacea funguje. Těmto lidem také není její užívání doporučováno.

Zdraví lidé tedy rozhodně mohou echinaceu na nachlazení vyzkoušet, avšak je obtížné říct, který druh přesně je nejúčinnější a v jaké formě ho užívat. Stále tak existuje až 80% možnost, že přes její užívání přece jenom onemocníte anebo se váš zdravotní stav díky ní výrazněji nezlepší.

Sami autoři výzkumu shrnuli vše takto: „Nebylo prokázáno, že by produkty s obsahem echinacey poskytovaly benefity při léčbě nachlazení, přestože je možné, že některé produkty mají slabý přínos. Výsledky jednotlivých studií trvale ukazují u profylaxe pozitivní (avšak nevýznamné) trendy, i když potenciální účinky jsou pochybného klinického významu.“ 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).