Hlavní navigace

Anglie chce e-cigarety na předpis a do nemocnic

16. 2. 2018

Sdílet

 Autor: Vaping360, podle licence: CC BY-SA 2.0
Spolu se stále se zpřísňujícím zákazem kouření přecházejí mnozí kuřáci cigaret na cigarety elektronické. Kontroverzní názory se ale objevují i zde. Zatímco jedni tvrdí, že elektronická cigareta je mnohem zdravější než cigareta běžná, „kouřová“, jiní poukazují na zvyšující se závislost na nikotinu, která s kouřením e-cigaret přichází.

BBC News upozorňuje na nově zveřejněné důkazy, které mluví ve prospěch elektronických cigaret. V Anglii se dokonce spekuluje o tom, že by měly být předepisovány na lékařský předpis, zaměstnavatelé by měli na každém pracovišti vybudovat místo na jejich kouření, a dokonce by e-cigarety mohly být povoleny na nemocničních pokojích.

Galerie: Kuřte! Doporučovalo devět z deseti lékařů

E-cigarety prý pomáhají odvykat kouření

Britská agentura Public Health England (PHE) tvrdí, že elektronické cigarety by měly být dostupné na předpis. Mělo by se tak stát v několika nejbližších letech. Důvodem, proč agentura vznesla tento požadavek, je vysoká úspěšnost elektronických cigaret v odvykání kouření. Nezávislá studie, publikovaná právě pod hlavičkou PHE, tvrdí, že nejméně dvacet tisíc kuřáků ročně skončí s kouřením právě díky přechodu na elektronickou cigaretu. Zpráva rovněž udává, že elektronická cigareta je až o pětadevadesát procent méně škodlivá než skutečné aktivní kouření.

PHE navrhuje, aby elektronické cigarety byly nejen prodávány přímo v nemocnicích, ale aby zde rovněž byly vyhrazeny prostory, kde by bylo povoleno jejich kouření. Poněkud úsměvné je, že agentura je natolik benevolentní, že by povolila kouření elektronických cigaret přímo na pokojích dlouhodobě hospitalizovaných pacientů.

V souvislosti s možným povolením kouření e-cigaret v nemocnicích nabádá PHE také zaměstnavatele, aby zřídili obdobné prostory na tzv. vaporizaci (z latinského vapor = pára) rovněž na pracovištích.

Waleská vláda vyzkoušela prosadit zákaz užívání elektronických cigaret na některých specifických místech, jako jsou okolí škol, nemocnice a místa prodávající potraviny, a jako důvod uvedla, že vaporizace by mohla normalizovat kouření nebo k němu lidi inspirovat. Zákaz však vydržel pouze do roku 2016.

Podpora e-cigaret a jejich výrobců

Ve Velké Británii dosud nejsou žádné elektronické cigarety licencovány jako pomoc při odvykání kouření. I to je další z důvodů, proč PHE žádá o usnadnění získání zdravotnické licence pro jednotlivé výrobce elektronických cigaret a staví se na jejich podporu.

Na druhou stranu existují posudky nezávislých expertů, kteří prospěšnost a bezpečnost elektronických cigaret zpochybňují. Mezi odborníky nepanuje shoda, pokud jde o názory na elektronické cigarety. A lze najít různé statistiky a studie o e-cigaretách, které si vzájemně odporují.

V PHE jsou přesto přesvědčeni, že existují pádné důkazy o tom, nakolik je kouření elektronických cigaret bezpečnější než běžné kouření, a to i než kouření pasivní. „Téměř polovina kuřáků nikdy nevyzkoušela elektronickou cigaretu, protože je přesvědčena o jejich škodlivosti, a to bez jakéhokoli podloženého důkazu. Opravdu chceme lidi motivovat k přechodu na elektronické cigarety, jelikož jsou mnohem lepší než kouření klasické,“ uvedl John Newton z PHE.

Ann McNeil, profesorka věnující se závislosti na tabákových výrobcích při King’s College London a hlavní autorka zprávy PHE, tvrdí, že je opravdu alarmující, jak chabé znalosti mají kuřáci o tom, co je na kouření skutečně nebezpečné. „Když lidé kouří běžné cigarety, vdechují smrtící směs téměř sedmi tisíc kouřových složek, z nichž u sedmdesáti je prokázáno, že způsobují rakovinu,“ říká profesorka. „Naopak v elektronických cigaretách nejsou tyto kouřové složky buď obsaženy vůbec, nebo v podstatně nižším množství. Právě to dokazuje, že e-cigarety jsou daleko méně zdraví škodlivé než kouření cigaret.“

Na vině není nikotin

Podle Ann McNeil kouří většina kuřáků proto, že potřebuje nikotin. Navzdory všem zažitým předsudkům však právě nikotin způsobuje nejmenší škody. Není to primárně nikotin, co zaviňuje nemoci a smrt. Je to toxický kouř, který je hlavní příčinou nemocí i úmrtí souvisejících s kouřením. Zpráva dále uvádí, že existuje jen velmi málo důkazů o tom, že by elektronické cigarety přivedly mladé lidi ke kouření. Výzkum ukazuje, že méně než jedno procento mladých lidí, kteří nikdy nekouřili, používá elektronické cigarety pravidelně. Stejně tak povzbudivě klesá počet mladých, kteří se vůbec pro kouření rozhodnou.

Výhrady k e-cigaretám

Je to „čistá pára“, tvrdí se. Elektronické cigarety obsahují nikotin, vodu a solventy neboli rozpouštědla, obyčejně glycerin nebo propylenglycol. Kromě toho mohou rovněž obsahovat nejrůznější příchuti. Zatímco skuteční „kuřáci“ preferují oleje a roztoky bez příchutí, silné, většinou označované jako černý tabák, jiní si vychutnávají příchuti karamelu, lesních plodů nebo třeba Baileys. Ačkoli jednotlivé složky mohou na první pohled vypadat neškodně, vzhledem k tomu, že neexistuje žádná regulace e-cigaret, mohou jejich užíváním vznikat škodlivé chemikálie, uvádí server Livescience.com. Neplatí to samozřejmě o všech produktech, ale jak říká Maciej Goniewicz, vědecký pracovník a profesor onkologie na newyorském Roswell Park Cancer Center, u několika modelů e-cigaret byly při vaporizaci zjištěny formaldehyd, acetaldehyd a aceton. „Samozřejmě jsme našli nikotin, ale objevili jsme rovněž zmíněné, potenciálně nebezpečné sloučeniny,“ uvedl profesor. „Stejně tak jsme zjistili, že při vyšší teplotě dochází k uvolnění vyššího množství chemikálií a nikotinu.“ Maciej Goniewicz současně upozorňuje, že ne každá elektronická cigareta je nebezpečná, ale risk ohrožení formaldehydem zde existuje.

Dalším mýtem podle Livescience.com je, že e-cigarety jsou naprosto bezpečné, přitom kapalný nikotin je při spolknutí vysoce toxický. Děje se tak většinou právě u silně aromatických příchutí, které ke spolknutí přímo svádějí. „Někteří kuřáci e-cigaret se domnívají, že když zakoupí své směsi v obchodě, nehrozí žádné nebezpečí. Spolknutí kapaliny ve větším množství však může být dokonce fatální,“ tvrdí Robert A. Bassett, toxikolog z Einstein Medical Center Philadelphie. Teorii dokládá na případu otravy desetiměsíčního chlapečka, který spolkl kapalný nikotin. Čajová lžička standardního kapalného nikotinu by podle něj stačila k tomu, aby zabila člověka vážícího devadesát kilogramů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mgr. Kristina Vacková – pracovala v řadě odborných časopisů jako šéfredaktorka a editorka, věnovala se PR a marketingu. V současnosti žije převážně v Egyptě, kde se živí především jako fotografka. Je aktivní cestovatelka a blogerka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).