Hlavní navigace

Dýně v kuchyni – receptem to končí, důležitý je už výběr a skladování

12. 11. 2012

Sdílet

 Autor: Copyright (c) 123RF Stock Photos
Přestože dýně letos mají svůj nejslavnější den už za sebou, pořád jsou hojně k mání a stále z nich můžeme vařit, péct či smažit. Vlastně až do jara, při dobrém skladování vydrží dlouho.

Dýně poslouží jako hezká podzimní dekorace a v kuchyni pak na mnoho způsobů. Můžete ji zpracovat hned nebo uložit – ne k ledu, ale do chladu určitě. Pokud dýni kupujete s úmyslem uchovat ji na později, sledujte při výběru, jestli není povrch plodu porušený, zdravá dýně vydrží při skladování na chladném místě klidně tři měsíce i déle.


Autor: SXC

Každý z mnoha druhů dýní je k něčemu dobrý

Jak vybrat tu pravou a co pak s ní? Přečtěte si Sezóna dýní začala. Umíte ji připravit?

Jako u ostatních potravin i u dýně platí, že když už ji jednou načnete, „doba spotřeby“ se krátí. I načatou dýni uchovávejte v chladu, ale pokud ji nezabalíte do fólie, bude okorávat, a pozor, načatá dýně může během několika dnů začít plesnivět. A jestli dýni nemáte kde uchovat, můžete si ji i zavařit.

Jedním z nejpopulárnějších druhů je dýně Hokkaidó, jejím specifikem a výhodou je, že není nutné ji loupat. Více v článku: Dýně Hokkaidó – nejlepší je pečená.

Na vydlabání semínek a vláken poslouží lžička či lžíce podle velikosti plodu, Hanka Michopulu ve své kuchařce Recepty z farmářského trhu doporučuje použít obrácenou lžíci na zmrzlinu. Další dýňové triky, k čemu je tahle zelenina krom chuti ještě dobrá, tipy na pěstování a pár originálních receptů navrch najdete v článku Tisíc dobrých důvodů, proč zasadit dýni.

A nakonec – pěkné dýně koupíte na farmářských trzích. A kde jsou farmářské trhy zjistíte snadno v našem přehledu:

Připravili jsme pro vás:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).