Hlavní navigace

Dvojitá brada: proč vzniká a jak se jí zbavit

19. 9. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Příčinou podbradku je obvykle nadváha, ale vliv má i genetika. Dvojitou bradu může dokonce způsobit i špatný postoj. Cviky proti podbradku podle lékařů příliš nefungují, k odstranění používají laser.

Dvojitá brada neboli také podbradek trápí mnoho lidí napříč všemi věkovými skupinami, mezi muži i ženami. Často je spojována pouze s váhou, ale může trápit lidi i z genetických důvodů či vzniká z nevhodného postoje.

Nejčastější příčina podbradku: nadváha

Asi nejčastější příčinou druhé brady je nadváha, kdy je tzv. „double chin“ způsobena ukládáním tuku do podkoží brady.

Dalším důležitým faktorem je také věk. S „nástupem“ gravitace a úbytkem elastických a kolagenních vláken dochází k uvolnění a poklesu kůže.


Autor: Perfect Clinic

Zkušenosti s dvojitou bradou ukazují, že cviky příliš nezmohou

Vliv má částečně i genetika, která může určit tvar brady. Podle některých zkušeností mají větší sklon k tvorbě podbradku lidé s malou ustupující bradou než lidé s bradou rostlou normálně či bradou vyčnívající dopředu. Můžeme zdědit i jisté dispozice k obezitě a to ještě není všechno. „Často se dědí i špatná elasticita pokožky,“ říká plastický chirurg Lukáš Frajer z Perfect Clinic.

Změny v oblasti krku ale mohou ukazovat také na potíže se štítnou žlázou, proto je vždy vhodné poradit se s odborníkem.

Cvičení proti dvojité bradě

Dvojitá brada může podle lékaře ve skutečně raritních případech vzniknout u některých lidí i ze špatného postoje těla. Nevhodné držení těla totiž může oslabit špatně používané svaly krku a brady, například při dlouhodobém hrbení. A hrbíme se nejenom v práci nad počítačem, ale třeba také při některých sportech, typicky při florbalu.

Cviky doporučované proti druhé bradě

  • Každý den několik minut vyslovujte za sebou písmeno O a X, co nejvýrazněji a nahlas.
  • 10× přitlačte jazyk na spodní patro, deset vteřin zvyšujte napětí svalu brady a pomalu povolte.
  • Zakloňte hlavu a pohybujte s ní z jedné strany na druhou pomalými pohyby. 
  • Vyslovte široké „e“ a roztáhněte koutky rtů co nejvíce do stran.
  • Několikrát za sebou vysouvejte dopředu dolní čelist a povolte. Když budete mít pod bradou ruku, ucítíte, jak pracují svaly.

Existuje mnoho cvičení, která by měla „zaručeně“ dvojí bradu odstranit. Nicméně podle plastického chirurga tato cvičení fungují spíše jako placebo, tzn. pro lepší pocit, ale zpevnit oblast kolem krku ve skutečnosti příliš nepomohou.

S odstraněním podbradku pomáhá laser

„Pacient, který nepovažuje druhou bradu za esteticky přijatelnou, může vyhledat pomoc plastického chirurga. Většinou se tak děje ze dvou důvodů: Buď ho trápí dvojitá brada s tukovým polštářem podbradku a kožním nadbytkem, či mu vadí naopak vyhublý vzhled krku s rozestupem platysmatu a velkými kožními nadbytky a tvorbou typických kožních řas na krku,“ říká Lukáš Frajer.

Galerie: Nežádanější zákroky plastické a estetické medicíny

Prosté nahromadění tuku v oblasti dvojité brady lze dnes velmi úspěšně ošetřit laserovou liposukcí: „I malé kožní nadbytky jsou korigovány laserem na principu smršťování kůže po prohřátí laserovou energií. Tento výkon vyhledávají často i mladší pacienti s nadváhou či lidé obézní a výsledek je pak závislý právě na anatomii krku jako celku,“ popisuje lékař.

U starších a hubenějších pacientů s nadbytky kůže v oblasti krku s poklesem obličeje a krku je nejlepší metodou odstranění kožních nadbytků. V tom případě se jedná buď o celkovou operaci obličeje a krku, tzv. facelifting, či izolovanou operaci krku v podobě neckliftingu.

Odborná spolupráce:

MUDr. Lukáš Frajer

Plastický chirurg. Působí v centru estetické medicíny Perfect Clinic, kde se věnuje estetickým operacím, a na oddělení plastiky  FN Motol, kde řeší zdravotní indikace u výkonů rekonstrukčních, replantačních, onkochirurgických a mikrochirurgických.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).