Hlavní navigace

Duševní detox: Vymeťte si z hlavy, co vás tíží

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Naše duše je provázána s tělem, a pokud trpíme po psychické stránce, brzy se to projeví i po té fyzické a naopak. Předejděte zdravotním problémům, oprostěte se od starostí, špatných myšlenek a nahromaděných křivd, u kterých jste si přísahali, že je prostě odpustit nedokážete.

Přinášíme tahák, jak po psychické stránce upustit páru.

Zbavte se tzv. citových upírů

Tito upíři z vás nebudou vysávat krev, ale energii, radost a dobrou náladu. Dobře si proto vybírejte, s kým se stýkáte. Pokud vám osobní setkání s dotyčným nedělá dobře, máte plné právo odmítnout pozvání a zcela zpřetrhat vazby. Naopak se obklopte lidmi, co vás mohou v lecčems inspirovat a jsou to „rození“ optimisté. Vodítkem a indikátorem toho, že si s daným člověkem rozumíte, také může být vědomí, že se nemusíte přetvařovat, dělat ze sebe někoho jiného. V kontaktu s ním prostě můžete být sám sebou.

Jakým způsobem redukovat špatné myšlenky?

„Každý den v našem mozku vznikne přibližně pětasedmdesát tisíc myšlenek. Je dokázáno, že osmdesát pět procent z nich jsou myšlenky negativní. A teď jde o to, jak s těmito myšlenkami pracovat, abychom neměli špatnou náladu, nebyli sami negativní, či dokonce neovlivňovali své okolí negativismem. Pokud jsme schopni rozklíčovat, jaký spouštěč má ta či ona negativní myšlenka a uvědomit si ji – můžeme s ní dále pracovat,“ vysvětluje osobní a profesní koučka Zdeňka Kárná a představuje praktický návod, jak pracovat se špatnými myšlenkami a celkově je umravnit.

Tipy, jak se zbavit negativismu

  • Sedneme si, zhluboka dýcháme a představíme si myšlenku, která nás trápí, jako nějaký tvar. Obvykle si lidé představují lichoběžníky různého typu, velké či malé koule, nebo dokonce tmavé škaredé oblaky.
  • Když máme tento tvar zakotvený v mysli, pokusíme se ho zlikvidovat. To znamená, že sedíme a silou mysli tento tvar pošleme do zemského jádra. Nejdříve projde zeminou, pak skálami a dostane se do zemského jádra s mnoha tisíci stupni Celsia. Představujeme si, jak červená láva postupně naši škaredou myšlenku ztělesněnou do tvaru pohlcuje, sedíme, dýcháme a necháme mysl „makat“.
  • Je dobré si na podobný rituál vyhradit místo a stejný čas, pokud chceme likvidovat něco, co nás trápí dlouhodobě. Tuto metodu se však pro dosažení pocitu úlevy doporučuje opakovat po dobu tří týdnů.
  • Takto lze pracovat i s nárazovým stresem – před důležitou schůzkou si udělejte dvě minuty čas a zatočte se stresem stejným způsobem jako u příkladu výše.

Odpustit, nebo zapomenout?

Stali jste se obětí nespravedlnosti, někdo z blízkých vás podrazil, nebo vás opustil partner? Bohužel život, potažmo lidi, dokáží slovem i činy silně ublížit. Netušíte, jak se máte zachovat a zda je nutné odpustit, nebo pouze „zapomenout“? „Myslím, že zapomenout úplně nelze, ale je možné změnit postoj k situaci nebo události, na kterou chci zapomenout. Lze vše rozpitvat krok po kroku, popsat doslova situaci, která pro nás byla nepříjemná nebo ve které jsme dle našeho soudu selhali, přiřadit si své emoce či spouštěče. Prostě být upřímný sám k sobě a pojmenovat věci pravým jménem a hlavně si nelhat,“ radí Zdeňka Kárná a připojuje návod, jak špatnou zkušenost dostat z hlavy.

Tip, jak „zapomenout“

  • Pokud bychom chtěli v naší mysli situaci tzv. zapomenout nebo zlikvidovat – vezměte si papír, napište si situaci velkým písmem např. záviděl jsem, ublížil(a) jsem mu (jí) a nad velkým popelníkem papír zmačkejte, zapalte a prožijte likvidaci.

Netrýzněte se za chyby, kterých jste se dopustili

Pokud budete své neúspěchy považovat za klíčové a za příčinu svého nezdaru, s největší pravděpodobností se zhroutíte. Vizte v nich lekce a příležitosti, jak se stát lepším. Jedině tehdy vás nepoloží na lopatky, ale budou odrazovým můstkem pro nové výpady vpřed.

Mějte se rádi

Tam, kde existuje sebeláska, existují zároveň blahodárné podmínky a výživná půda, ze které vám vyraší radost, úspěch, štěstí a spokojené vztahy. Možná to zní jako klišé, že byste své já měli zalívat sebeláskou, ale nikdy vám nevyroste rostlina, když ji nevysadíte. A tak je to i s láskou. Nejprve ji musíte zasadit v sobě, aby dala vyrůst té partnerské.

Odborná spolupráce

PhDr. Zdeňka Kárná

Osobní a firemní kouč

www.zdenkakarna.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spolupracuje s několika lifestylovými magazíny a její práce je jí zároveň životním koníčkem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).