Hlavní navigace

Důležité omega-3 mastné kyseliny nově získáme i z chleba

6. 3. 2019

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
Chléb obohacený o omega-3 mastné kyseliny je skvělou možností, jak si obohatit zdroje těchto pro naše zdraví nezbytných látek. Brzy se objeví v českých obchodech.

Vysoký obsah vlákniny, kyseliny alfa-linoleové, a především vysoký obsah omega-3 mastných kyselin jsou hlavními nutričními přínosy nové řady pekárenských výrobků, které na trh uvádí značka společnosti Odkolek ze skupiny United Bakeries. Spotřebitelé se s nimi setkají v maloobchodní síti již na přelomu letošního března a dubna.

Jak přitom informoval generální ředitel společnosti Ivan Flek, v první fázi půjde o tři výrobky – omega-3 chléb o hmotnosti 500 gramů, omega-3 veku o hmotnosti 360 gramů a omega-3 spitz.

Omega-3 mastné kyseliny

  • nenasycené mastné kyseliny důležité pro lidský metabolismus a správné fungování organismu,
  • lidské tělo tyto tuky nedokáže samo vytvořit, je proto nutné je přijímat ve stravě,
  • zdrojem jsou např. ryby či rostlinné oleje, zejména lněný,
  • nedostatek může způsobit i vážné zdravotní potíže.

V praxi půjde o první pekárenské produkty na trhu s vyšším obsahem omega-3 mastných kyselin z průmyslové pekárny, které budou k dostání ve většině velkých maloobchodních sítí, například v sítích Tesco, Billa, Ahold, Lidl či Penny Market. Od srovnatelných výrobků by se přitom neměly příliš lišit ani cenou – například zmiňovaný chléb bude pekárna Odkolek do obchodních sítí dodávat za ceny zhruba o dvě koruny vyšší, než stojí její běžný půlkilogramový chléb.

Jak se do pečiva dostane omega-3?

Omega-3 mastné kyseliny do složení pekárenských produktů dodává drcené a lámané lněné semínko, respektive lněný olej. Odkolek má k tomu i specifickou technologii k termizování lněných semínek zajišťující, aby olej neoxidoval, a měl tak delší trvanlivost. Kromě toho se terminací eliminuje odér omega-3 mastných kyselin, které jsou cítit po rybách.

Právě ryby jsou hlavním zdrojem těchto pro lidský organismus nezbytných látek, a vzhledem k tomu, že v naší zemi je spotřeba ryb dlouhodobě na velmi nízké úrovni (z vyspělých zemí světa vůbec nejnižší), jeví se způsob dodání do organismu prostřednictvím pekárenských produktů jako optimální.

Výhody obohaceného chleba: omega-3 a vláknina

Podle Ivana Fleka zajistí denní doporučenou dávku omega-3 mastných kyselin již dva až tři krajíčky lněným olejem obohaceného chleba. To se docela hodí i pro každodenní rituály – místo toho, aby si našinec po ránu doplňoval omega-3 kyseliny lžičkou lněných semínek, což někteří jedinci činí, může se stejným efektem posnídat chléb s máslem (nebo s něčím jiným).


Autor: Nina Havlová

Na přelomu března a dubna 2019 uvede Odkolek na trh několik druhů omega-3 pečiva. V první fázi půjde o tři výrobky – omega-3 chléb o hmotnosti 500 gramů (na snímku), omega-3 veku o hmotnosti 360 gramů a omega-3 spitz.

Že je takový chléb významným zdrojem vlákniny a zmiňovaných kyselin, posvětil ostatně i Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), který v tomto případě uznal taková výživová tvrzení, budou-li na obalech výrobků uváděny, jako legitimní.

Dočkáme se sytě modrých polí?

Omega-3 chléb má kromě uvedených benefitů díky přítomnosti olejnaté složky také delší trvanlivost. Podívejte se, jak a v čem ideálně uchovávat chleba:

Galerie: Stejné chleby, různé obaly – kde vydrží nejdéle

V praxi jde o pšenično-žitný chléb vyráběný z žitného kvasu, který je oproti běžným chlebům tmavší. Zabarvení přitom způsobuje právě lněný olej, který je také příčinou vyšší vláčnosti a pružnosti chlebové střídy. Ne nepodstatnou informací je také to, že lněné semínko používané k jeho výrobě je tuzemského původu. Pokud by se tak výrobky s ním v dostatečném objemu prosadily na našem trhu, můžeme se v budoucnosti častěji než v současné době setkat při cestách mezi poli atraktivních sytě modrých ploch pěstovaného lnu, což je pohled, který se dnes naskytne opravdu málokdy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).