Hlavní navigace

Dubnové pročištění podle čínské medicíny

4. 4. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Očistu organismu máme obvykle spojenou s jarem. Tradiční čínská medicína ovšem na základě ročního rytmu organismu předpokládá celoroční detoxikaci. Na duben připadají játra a žlučník.

Těšíte se na jaro, jenže pak vás skolí únava. Přes okna šimrají ještě nepříliš hřejivé sluneční paprsky, ale nejraději byste v té posteli zůstali. Co s tím? Možná, že váš organismus prostě jen potřebuje pročistit. Doporučení, jak na to, je celá řada. Naše babičky pily hlavně odvar z kopřivy. Dnes se ale podíváme, jak očistu organismu vidí tradiční čínská medicína.

Základem dosažení trvalého zdraví je řízená vnitřní očista, která tělo zbaví nežádoucích a škodlivých toxinů. Jejich hromadění v orgánech a tkáních totiž způsobuje funkční poruchy a posléze vyvolává nejrůznější nemoci,“ říká výživová poradkyně Eva Vejskalová, která se zabývá také tradiční čínskou medicínou a odkyselováním organismu.


Autor: Isifa.cz

Ostropestřec prospívá játrům, snadno ho můžete pěstovat na zahrádce

Tradiční čínská medicína nahlíží na člověka jako na jednolitou bytost, ve které je propojena fyzická část s psychickou a ty se vzájemně ovlivňují. „Pokud se vyčistí tělo, odstraní se skutečná příčina zdravotních problémů. Zdraví je pak předpokladem ke kráse fyzické i duševní,“ uvádí výživová poradkyně.

Přečtěte si: Pomohla by vám tradiční čínská medicína?

Cykly v našem těle

Čínská medicína vychází z toho, že vegetativní nervový systém zajišťuje fungování tzv. orgánových hodin, kdy je každý z orgánů během čtyřiadvaceti hodin aktivní dvě hodiny. Zároveň řídí i tzv. roční rytmus organismu, kdy je během dvouměsíčního období aktivnější vždy jeden orgán. „To je znázorněno v tzv. pentagramu. Existuje celkem pět okruhů, z nichž každý je řízen jedním základním mateřským orgánem,“ upřesňuje Eva Vejskalová.

Přehled tzv. mateřských orgánů, ke kterým Číňané přiřazovali další orgány:

  • Srdce – přiřazeno tenké střevo
  • Plíce – přiřazeno tlusté střevo
  • Slezina – přiřazen žaludek a slinivka břišní
  • Játra – přiřazen žlučník
  • Ledviny – přiřazen močový měchýř

Pokud nejsou mateřské orgány v pořádku, projevuje se to různými poruchami celkového energetického pole, které mají dopad na funkci celého organismu, a tato nerovnováha může vyústit v nemoc,“ vysvětlu je poradkyně. Například ekzém souvisí podle čínské medicíny s toxickým zatížením plic, protože plíce jsou řídícím orgánem pro kůži.

Pojem očista organismu máme většinou spojený s jarem. Nezřídka je motivem pro změnu jídelníčku také blížící se léto, které přeje lehčímu oblečení. Tradiční čínská medicína ovšem na základě zmiňovaného ročního rytmu předpokládá celoroční detoxikaci organismu.

Kdy jaký orgán čistit podle čínské medicíny?

  • Leden – únor: močové cesty a ledviny
  • Březen – duben: játra a žlučník
  • Květen – červen: srdce a tenké střevo
  • Červenec – srpen: mozek
  • Září – říjen: slezina, žaludek, slinivka
  • Listopad – prosinec: plíce a tlusté střevo

Játrům pomohou čerstvé a průmyslově neupravené potraviny

Játra jsou velmi důležitým orgánem našeho těla – mají mj. na starost metabolismus (cukrů, tuků, aminokyselin atd.) a probíhá v nich detoxikace. Játra mají silnou schopnost regenerace a očisty, nicméně existují látky, které jaterní tkáň zásadně poškozují. Jsou označovány jako hepatoxiny a patří mezi ně především etanol, který může způsobit cirhózu jater.

Je zřejmé, že játra mají s naším organismem velkou práci, zvláště pak pokud si rádi dopřáváme „dobré“ jídlo a pití. To, že jsou játra zanesená, se může projevit například zvýšenou únavou. „Mezi jarní únavou a složením stravy existuje úzká vazba. Jarní únava je nicméně přechodný stav a lze ji minimalizovat právě vhodnou úpravou stravy a životního stylu,“ uvedla Eva Vejskalová.

Čtěte téma: Chronický únavový syndrom trvá podstatně déle než jarní únava

Vhodné je jíst zejména čerstvé a průmyslově neupravené potraviny. „Nezbytně nutné je omezit konzumaci smaženého a pečeného masa, uzenin, soli, mléčných výrobků, rafinovaného cukru, kávy a alkoholu,“ doporučila výživová poradkyně s tím, že je třeba minimalizovat také veškerou chemii, která se do těla dostává.

Pročištění jater podpoří vyšší příjem vitamínu C, B12 a kyseliny listové. Nejlepší je zvolit samozřejmě takovou zeleninu, která v tomto ročním období roste.

Kalendář: Kdy co u nás roste? Galerie: České ovoce a zelenina

Jde především o petržel, pažitku, pórek, ale chutný je i salát z pampeliškových listů. „Vhodná je také bílá ředkev a ředkvičky, které podle čínské medicíny pomáhají tělu trávit tuky,“ říká poradkyně.

Jídelníček na pročištění jater:

  • Snídaně: dva plátky celozrnného chleba, žervé, ředkvičky, šťáva z červené řepy
  • Svačina: čaj z ostropestřce mariánského, jablko
  • Oběd: grilovaný pstruh, kuskus, salát z listové zeleniny sypaný semínky ostropestřce
  • Svačina: čaj z ostropestřce mariánského, ředkvičky
  • Večeře: zeleninový salát ze zeleniny stimulující činnost jater (řepa, artyčoky, chřest, listová zelenina), celozrnný rohlík, čaj z ostropestřce mariánského

Důležitý je samozřejmě i dostatečný příjem tekutin – nejlepší je teplá nebo vlažná voda a také dostatek spánku i pohybu na čerstvém vzduchu. Žlučník a játra se podle čínské medicíny regenerují po 23. hodině, proto bychom už ideálně měli být v posteli a odpočívat.

Játra vyčistí i bylinkové čaje

Bylinkou, která prospívá játrům, je ostropestřec mariánský. Odvar z této byliny játra pročišťuje a regeneruje.

Očistná kúra z ostropestřce mariánského na měsíc duben:

Ostropestřec mariánský je možné zakoupit v lékárně. Čaj z této byliny pijte 3× denně po dobu jednoho měsíce. K dostání je také tinktura z této byliny nebo je možné konzumovat přímo semínka tohoto bodláku, který vykvétá v krásný růžovofialový květ. Je jednoduché vypěstovat si ostropestřec na zahrádce – jde o velmi nenáročnou rostlinu.

Hořké bylinkové čaje jsou pak další možností, jak si játra pročistit. „Hořké bylinky stimulují vylučování žluči, což přirozeně čistí játra a zlepšuje zažívání. Je vhodné dělat saláty z těchto bylinek, popř. je do zeleninových salátů přidávat. Vhodné jsou čerstvé listy a výhonky nahořklých bylin jako smetanky lékařské, potočnice lékařské, lístky hořčice,“ poradila Eva Vejskalová.

Připravit si z nich můžete i čaj. Smíchejte tyto bylinky:

  • 2 čajové lžičky kořenu smetanky lékařské,
  • 2 čajové lžičky kořenu mahonie cesmínolisté,
  • 1 čajovou lžičku kořene zázvoru,
  • 1 čajovou lžičku kořene lékořice
  • a zalijte je 3/4 l vody. Přiveďte k varu v hrnci s pokličkou a na mírném plameni povařte 15 minut, pak slijte.

K tématu: Bylinky na detoxikaci jater: bodláky dokážou zázraky

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

O zdravý životní styl a výživu se zajímá soukromě i profesně. Ráda ochutnává dobrá jídla v restauracích, experimentuje při vaření, pěstuje vlastní zeleninu a bylinky. Píše blog o jídle www.cojime.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).