Hlavní navigace

dTest: většina známých balzámů na rty v testu propadla

13. 10. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Mažete si pravidelně rty balzámem, abyste je neměli vysušené a pálivé? Dobře děláte, jen dejte pozor na to, čím si rty mažete. Většina balzámů je totiž plná chemických látek, které prakticky všechny slížete.

I ten, kdo si přes rok běžně lůj na rty nemaže, si během posledních větrných a chladných dnů nějakou tu ochranu na rty pořídil. S příchodem sychravého počasí se totiž rty většiny lidí změní v šupinaté a pálivé oblasti, které se bez „hýčkání“ stanou nevzhledné a bolestivé. Pro ty nejhorší případy lze vyrobit domácí peeling na rty, koupit balzámy na přírodní bázi, s UV faktorem, s vitamíny i s kokosovým olejem.

Ať už ale zvolíte jakoukoliv variantu, vězte, že většinu z těchto balzámů a krémů slížete, takže dobře zvažte, jaký vyberete. Třeba vám s výběrem pomůže hodnocení spotřebitelského časopisu dTest, který testoval balzámy na rty s cílem prověřit jejich kvalitu a případnou přítomnost nežádoucích chemikálií. Laboratorní zkoušky odhalily, že více než polovina testovaných pomád na rty obsahuje potenciálně rizikové složky minerálních olejů.

Co stav rtů zhoršuje

  • Časté olizování rtů: suché rty zásadně neolizujte. Ačkoli to přináší krátkodobé zlepšení, po olíznutí se rty ještě více vysuší.
  • Používání některých rtěnek a pomád s minerálními oleji: vytvářejí na rtech film, ale nevsakují se; vyhněte se přípravkům s velkým podílem „chemie“, ty mohou podrážděnou pokožku ještě více poškodit.
  • Konzumace alkoholu: alkohol spotřebovává velké množství vitaminu B, při jehož nedostatku se objevuje i suchá pokožka na rtech.
  • Nedostatek vitaminu B.
  • Nedostatečný pitný režim.

Pokud používáte balzám na rty několikrát denně, můžete nechtěně „sníst“, resp. ze rtů olízat či s jídlem sníst i dvacet gramů těchto výrobků ročně. To odpovídá zhruba čtyřem balením o průměrné hmotnosti pět gramů. Možnost opakovaného „požití“ balzámu na rty byla důvodem, proč byla pro otestování těchto kosmetických produktů nastavena kritéria na obsah chemických látek velmi přísně. Jedenáct z osmnácti testovaných balzámů na rty propadlo v laboratorních testech kvůli výskytu aromatických uhlovodíků (MOAH) a nasycených uhlovodíků (MOSH) minerálních olejů.

MOSH a MOAH jsou problém

„Inspirovali jsme se přístupem naší německé partnerské organizace Stiftung Warentest. Ta prověřovala balzámy na rty začátkem tohoto roku a v řadě z nich objevila potenciálně rizikové složky minerálních olejů, konkrétně nasycené uhlovodíky (MOSH) a aromatické uhlovodíky (MOAH), jež se v kosmetice používají hlavně pro svůj zvlhčující efekt a schopnost vytvářet lesklý povlak. První z nich jsou problematické proto, že se mohou hromadit ve vnitřních orgánech, hlavně v játrech a slezině, druhé jsou potenciálně karcinogenní. Obě skupiny chemikálií jsme v pomádách na rty našli i my,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Fotogalerie: Výroba domácí kosmetiky – balzám a peeling na rty

Přítomnost MOAH a MOSH v produktech, u kterých lze předpokládat požití, považuje dTest za natolik významnou, že balzámy s nežádoucími složkami minerálních olejů ohodnotil celkově nedostatečnou známkou a dalším testům už je nepodroboval.

V testu propadly tyto výrobky:

  • Astrid Ochranný lůj na rty regenerační
  • Bebe Young Care Classic
  • Blistex Lip Relief Cream
  • Carmex Classic
  • Eucerin Lip Aktiv
  • Helle Balzám na rty Neutral
  • Jelení lůj tradiční
  • La Roche Posay Nutritic
  • Labello Original
  • Neutrogena Lippenpflege
  • Yves Rocher Lipbalm Macadamia
(Zbylých sedm výrobků, které byly hodnoceny, jsou zveřejněny na webu dTest.cz.)

Stejně jako v případě jiných potenciálně rizikových látek i zde platí, že pokud lidé používají velmi často výrobek s obsahem i minimálního množství těchto škodlivin, jejich množství se sčítá a kombinuje s dalšími zdroji těchto i jiných chemických látek. Dochází tak k tzv. koktejlovému efektu, což může pro organizmus znamenat riziko.

Variantou, jak rty zvláčnit a nenechat je trpět chemickými koktejly, je výroba vlastního balzámu na rty. K němu vám bude stačit jen bambucké máslo, jojobový olej a včelí vosk. Jak postupovat krok za krokem, vám ukážeme v našem v článku Jak se „vaří“ balzám na rty.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).