Hlavní navigace

dTest testoval majonézy. Vyhrála ta levná

7. 11. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Při domácí výrobě majonézy víme, co jíme, ale jak je to v případě majonézy, kterou kupujeme v obchodech? Který výrobce používá nejvíce žloutků a který nejméně? Nejen to u osmnácti majonéz zjišťoval dTest.

Spotřebitelský časopis dTest testoval složení a kvalitu kupovaných majonéz. Zaměřil se mj. na to, kolik žloutků studené omáčky obsahují. Když majonézy časopis testoval naposledy v roce 2012, tři výrobky ze sedmnácti testovaných propadly kvůli nedostatečnému obsahu žloutků, který majonéze nařizuje česká vyhláška. Jak dopadl test letos?

Kolik vajec je v kupované majonéze?

Nabídka majonéz na českých pultech je poměrně široká, časopis dTest z nich vybral osmnáct ve sklenicích a nechal v nich laboratorně ověřit obsah vajec, tuku a konzervačních látek. Kromě toho podrobil majonézy odborné ochutnávce a zkoumání údajů na obalu.

Co musí obsahovat majonéza

Pokud má světlá omáčka na svém přebale nápis majonéza, musí dle vyhlášky obsahovat alespoň 2 % vaječných žloutků a 50 až 85 % tuku.

Zatímco většina domácích receptů se shoduje, že na přípravu majonézy postačí žloutky, olej a pár kapek citrónové šťávy nebo octa, přičemž další suroviny mohou tvořit například sůl, pepř nebo hořčice, u kupovaných majonéz je to trochu jinak. Když doma na tři sta mililitrů oleje využijeme obvykle dva žloutky (jde o cca 40 g žloutků), budou v majonéze tvořit jedenáct procent obsahu. V kupované majonéze je jich ale výrazně méně.

Nejméně žloutků najdete v majonéze Hellmann’s Original Majonéza (2,7 % žloutků), nejvíce pak v majonéze značky Albert quality (7,9 %), která se zároveň stala vítězem celého testu.

A jakou mají majonézy chuť?

V senzorickém testu kladl dTest největší důraz na chuť. Chuť by slovy vyhlášky měla být nakyslá a bez cizích pachutí. To se soudě podle známek a komentářů hodnotících úplně nepodařilo čtyřem hodnoceným majonézám, přičemž nejhůře dopadla druhá nejdražší majonéza v testu Marks and Spencer / Simply M&S Mayonnaise.

Občas nás výrobce klame

„Když jsme majonézy testovali před pěti lety naposledy, tři výrobky ze sedmnácti testovaných propadly kvůli nízkému obsahu žloutků. Náš letošní test majonéz žádné podobné skandální odhalení nepřinesl. Celkově dopadly majonézy dobře, horší známky jsme udělovali například za konzervanty a problematické označování,“ shrnuje výsledky testu šéfredaktorka nezávislého spotřebitelského časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Občas se totiž v dTestu setkali s tím, že výrobce uváděl na obalu „bez konzervantů“, laboratorně však konzervant odhalen byl. Jindy se zas hodnotitelé setkali s tvrzeními, za která snižovali známku. Šlo například o uvedení nápisů „Poctivý obsah vajec“ nebo „Vejce z dobrého chovu“, což jsou označení neurčitá a zavádějící.

Galerie: Nejhorší potraviny roku 2016

Zdroj: dTest

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).