Hlavní navigace

dTest: Proč je lepší mýt nádobí v rukavicích?

19. 3. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Ve dřezu plném bublin denně smáčíme ruce a vůbec netušíme, že saponáty určené k mytí nádobí obsahují kontaktní alergeny, které by mohly u citlivých osob způsobit podráždění pokožky.

Najít dnes dospělého člověka, který na něco není alergický, je takřka nadlidský úkon. Začíná to atopickým ekzémem, který se vyskytuje nejčastěji kolem třetího měsíce života. S přibývajícími měsíci přibývají potravinové alergie, nato následuje postižení respiračního traktu, recidivující bronchitidy a astma bronchiale. „Tento sled manifestací alergického onemocnění, to znamená na kůži, v zažívacím ústrojí a postupný přestup na dýchací ústrojí, se nazývá atopický pochod, kdy genetická predispozice k alergické reakci, atopie, přestupuje z jednoho orgánu na druhý,“ řekl nám prof. František Kopřiva z Dětské kliniky FN a LF UP v Olomouci.

Alergičtí jsme od mala

Alergičtí jsme na roztoče, pyly, chlad, na potraviny, na nový gauč a na montérky – a asi vůbec nejhorší je, když se alergie zkříží. Proto je vhodné se rizikovým místům a věcem vyhýbat. Jednou z nich je mytí nádobí bez rukavic. Navzdory tomu, že už spousta lidí doma využívá myčku, stále ještě si bez saponátu nevystačíme a zcela běžně ho používáme.

„Saponáty často obsahují kontaktní alergeny, které by mohly u citlivých osob způsobit podráždění pokožky,“ uvádí Hana Hoffmannová z časopisu dTest, který testoval osmnáct mycích prostředků. Zkoumal u nich jejich účinnost, ale i hospodárnost mytí a posuzoval seznam obsažených látek z etiket.

Galerie: Alergie na roztoče: věčný boj proti prachu

„V patnácti případech výrobci použili potenciálně alergenní konzervanty methylisothiazolinon a benzisothiazolinon. Obešly se bez nich jen značky Ecover, Frosch a Nuk. Ty byly konzervovány jinými látkami, například šetrnější kyselinou mléčnou. V jedenácti výrobcích se vyskytovaly alergenní parfémy, například limonen či geraniol,“ říká Hana Hoffmannová. Bez alergenních parfémů si vystačil Feel eco Washing Up Liquid, Real Green Clean Nádobí, Jar Platinum Lemon & Lime a Frosch Dish Balsam Citrus.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).