Hlavní navigace

dTest: Ovocné čaje jsou plné pesticidů, i ty pro děti

7. 2. 2019

Sdílet

 Autor: dTest.cz
dTest otestoval dvaadvacet ovocných čajů, z nichž tři byly určené pro děti. Některé čaje klamou už na obalu, další v sáčcích obsahují nepřípustné množství pesticidů. Zarážející je to zejména u čajů určených pro děti od šesti či devíti měsíců.

Výrobci doporučují zařadit ovocné čaje do pitného režimu dětí už v prvním roce života. Rodiče právem očekávají, že přinejmenším dětské čaje budou v odpovídající kvalitě. dTest otestoval porcované ovocné čaje a přinesl nepříjemná zjištění – deset z nich propadlo kvůli četným nálezům pesticidů. Mezi nimi byly také tři čaje určené dětem, z toho jeden bio.

Dvacet dva druhů čajů prošlo laboratoří

Ze široké nabídky si dTest posvítil na čaje s příchutí lesních plodů, které jsou běžně k dostání v českých obchodech. Nakoupil dvacet dva druhů ovocných čajů a nechal v nich mimo jiné laboratorně ověřit přítomnost nežádoucích látek. Plísně ani mykotoxiny se sice nenašly, zato na pesticidy byly čaje bohaté. Podobně jako při loňském testování. Tehdy v dTestu testovali bylinné čaje, i dětské, a třetina z nich právě kvůli přítomnosti pesticidů a jedovatého plevele propadla.

Pesticidy se používají v zemědělství v boji proti škůdcům a mohou se dostat do potravinářských výrobků. Kvůli jejich toxicitě pro ně existují v mnoha potravinách legislativní limity. To ovšem neplatí pro běžné, mnohasložkové a různorodé, ovocné čaje. Na dětské a bio čaje se legislativní limity ale vztahují.

Laboratoř odhalila, že tři čaje obsahují nepřípustné množství pesticidů, a to VeltaTea – Čaj Malé čarodějnice s příchutí lesní směs (čaj určený dětem od 9. měsíce věku), babio – Dětský bio čaj lesní plody (čaj určený dětem od ukončeného 6. měsíce věku) a Krtečkův čaj – Lesní směs (čaj určený dětem od 9. měsíce věku). „Zarazilo nás, kolik různých zbytkových pesticidů a v jak velkém množství obsahují čaje určené dětem. Kvůli těmto prohřeškům jsme podali podnět k prošetření situace Státní zemědělské a potravinářské inspekci,“ komentuje závěry Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Problém s mnohačetnými nálezy pesticidů mělo dalších sedm ovocných čajů, a to:

  • Jemča Lesní plody
  • Penny/Tea Party Forest Fruit Tea
  • BioGena Lesní plody
  • Zlatý šálek Lesní směs
  • Mokate Minutka Ovocný čaj s příchutí ostružiny, maliny a borůvky
  • Grešík Lesní plody
  • Loyd Lesní plody

Vyjmenované výrobky obdržely od dTestu nedostatečnou známku. Hodnocení vychází z principu předběžné opatrnosti, podle kterého mohou nahromaděné chemické látky způsobovat nevyzpytatelný koktejlový efekt.

Hlásí, že je bio, přitom není

V jednom případě bylo problematické označení na obalu. „Mezi testovanými výrobky se objevil čaj BioGena Lesní plody, který evokuje bio kvalitu, ale nemá biocertifikaci. Běžný spotřebitel může snadno nabýt dojmu, že jde o bio výrobek z produkce ekologického zemědělství, ačkoli tomu tak není. Upozornili jsme na něj proto Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci,“ vysvětluje Hana Hoffmannová.

Přehled testovaných ovocných čajů najdete na webu www.dtest.cz. Kompletní výsledky testu přineslo únorové vydání časopisu dTest.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).