Hlavní navigace

dTest našel v cyklosedačkách rizikové chemikálie

16. 4. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
dTest testoval dětské cyklosedačky a kromě testu bezpečnosti ho zajímal i obsah nežádoucích chemických látek v použitých materiálech. Jak si osmnáct cyklosedaček vedlo?

Spotřebitelský časopis dTest podrobil testování třináct zadních a pět předních modelů dětských cyklosedaček. Zkoumal v nich mimo jiné obsah nežádoucích chemických látek. Jak testování dopadlo? A co všechno nadbytečná chemie může způsobit?

Nežádoucí látky byly nalezeny

V několika modelech cyklosedaček našel dTest polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH), které sice do produktů denní potřeby nejsou přidávány záměrně, ale jsou součástí například některých používaných plastů. Nebezpečné mohou být zejména proto, že jde o potenciální karcinogeny, uvádí dTest. „I když jsme stopy PAHů našli hned v několika modelech, příslušnou limitní hranici překročila pouze sedačka Belleli Tiger Relax. V částech, s nimiž může přijít do kontaktu dítě či dospělý, jsme našli naftalín, fenanthren, pyren i další PAHy,“ říká šéfredaktorka spotřebitelského časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Řada polyaromátů jsou látky mutagenní a karcinogenní. V pokusech na zvířatech byly pozorovány nepříznivé účinky na kůži a krvetvorbu, poškození dýchacího a imunitního systému, reprodukce atd.

Zdroj: Wikipedie

Navzdory tomu, že některé cyklosedačky obsahují nežádoucí látky, neznamená to, že by tyto výrobky byly nutně zdraví, nebo snad životu nebezpečné. „V rámci předběžné opatrnosti v našich testech dlouhodobě zdůrazňujeme, že pokud rizikové chemikálie ve výrobcích nejsou nutné, pak by v nich ani být neměly. Děti i dospělí jsou dennodenně z různých zdrojů vystavováni celé řadě nebezpečných látek, a tak není třeba, aby se s nimi dostávali do styku i tam, kde to není nezbytné,“ radí Hana Hofmannová.

Pozor i na toaletní papír a saponát

Nález látek, které jsou v běžně užívaných věcech tzv. nadbytečné, mohou v některých případech způsobit kopřivku či jinou kožní vyrážku. Již dříve jsme vás informovali o nárůstu alergických reakcí na chemikálie, kterými se barví látky. Takoví lidé se osypou, ledva sednou na nový gauč nebo si zkusí džíny ve zkušební kabince. Jenže zatímco džíny můžete vyprat, u gauče to tak snadné není, stejně jako u věcí denní potřeby.

Narůstají i alergie na nikl, barvy, toaletní papír, kosmetické ubrousky nebo stíny na oči. Výjimkou bohužel není alergie na saponáty, v nichž jsou kontaktní alergeny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).