Hlavní navigace

dTest: Mražený losos neobsahuje toxické látky ani vodu. Problém je ale jinde

12. 12. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
dTest zkoumal deset druhů mražených filetů z lososa, které jsou běžně k dostání na českém trhu. Zajímalo ho, zda ryby obsahují toxické látky a kolik vůbec obsahují zdraví prospěšných esenciálních mastných kyselin.

Podle výživových doporučení patří ryby do jídelníčku dvakrát týdně. Tučné mořské ryby jsou totiž dobrým zdrojem esenciálních mastných kyselin a vitamínu D. Časopis dTest otestoval kvalitu mražených lososů a zjistil obrovské rozdíly v obsahu tuku i poměru zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Má pro nás ale i pozitivní zprávy o obsahu přidané vody a toxických látek.

Co všechno bylo součástí testu

dTest poslal do laboratoře deset druhů mražených filetů z lososa, které jsou běžně k dostání na českém trhu. Jednalo se o druh lososa obecného a lososa gorbušu. Část lososů pocházela z volného moře, část z lososích farem. Experti v laboratoři pak zjišťovali přítomnost nežádoucích chemikálií, obsah a kvalitu tuku. Nezávislý test také zkoumal, jestli výrobci maso nešidí přídavkem vody.

Galerie: Jak filetovat lososa

Zdraví prospěšných omega-3 kyselin má losos málo

Odborníci v lososech měřili obsah zdraví prospěšných omega-3 nenasycených mastných kyselin. Žádoucí je jejich vysoký podíl, a hlavně velká převaha nad omega-6 mastnými kyselinami. Omega-3 jsou důležité pro celkové zdraví člověka, zejména pro jeho srdce a cévy

„Z výsledků vyplývá, že farmový losos, ačkoli je tučnější, rozhodně nemusí být až tak hodnotným zdrojem omega-3 kyselin (EPA a DHA). Má totiž zároveň i vysoký obsah omega-6. U divokého lososa sice omega-3 nad omega-6 převažují významněji, jejich množství je ale velmi malé, protože je nízká i celková tučnost těchto ryb. Spoléhat proto na jakéhokoli lososa z běžného obchodu jako na vydatný zdroj zdraví prospěšných omega-3 kyselin je trochu bláhové,“ shrnuje zjištění Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Rozdíly v podílu tuku jsou obrovské

Oficiální zdroje uvádějí průměrné hodnoty tuku pro lososa gorbušu okolo 5 %, pro lososa obecného kolem 12 %. dTest přitom zjistil u mražených filetů od 0,5 do 18 % tuku. Ve stogramových porcích testovaných lososů bylo 0,013 až 4,7 gramu omega-3 kyselin. Pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění se doporučuje konzumovat 1 g EPA a DHA denně.

 

Toxických látek se bát nemusíme

Konzumenti mořských ryb si určitě kladou otázku, nakolik je rybí maso zamořeno toxickými látkami, ať už ze životního prostředí, nebo jako důsledek velkochovu v akvakultuře. dTest u žádného vzorku nezjistil přítomnost rtuti, kadmia, olova, malachitové zeleně ani krystalové violeti.

TIP: Podvod jménem pstruh lososový

„U farmových ryb jsme se zaměřili ještě na pesticidy a antibiotika; žádné problémy se ovšem neprokázaly. Jediný nález, těsně nad hranicí detekce a hluboko pod limitem, představovalo DDT u výrobku Vici Salmon Fillet Portion. Pesticid DDT se již nepoužívá, přesto v životním prostředí přetrvává z dřívějších let,“ poznamenává Hana Hoffmannová.

Dobrou zprávou je, že žádný výrobce testovaných filet nepřidává do masa vodu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).