Hlavní navigace

dTest: Které sušené výživy pro batolata obsahovaly karcinogeny?

19. 10. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Máte doma batole a kupujete mu instantní mléčnou výživu? Pak dobře vybírejte, některé sušené směsi obsahovaly monochlorpropandioly, což jsou látky, které mohou vznikat při výrobě a zpracovaní rostlinných olejů, jež jsou považovány za karcinogeny.

Nasytit vhodným způsobem batole není nic jednoduchého, zvláště pokud chceme dodržet správné poměry jednotlivých živin a přejeme si, aby dítěti naše jídla chutnala. Když tu a tam sáhneme po rohlíku se šunkou, můžeme dítě značně přesolit, i když je šunka dětská a rohlík bez solného posypu, takže se vrháme na stravu již předpřipravenou, doufajíc, že tady bude vše v limitech a v těch správných poměrech. Volbou jsou tedy kaše, jenže ani tam si nemůže být vyvážeností moc jisti, jak dokládá náš „test kaší na vlastní dítě“. Bude to jiné, lepší, v případě výběru sušené výživy pro batolata? To zjišťoval spotřebitelský časopis dTest.

Sušená výživa pro batolata z pohledu nežádoucích látek

dTest podrobil testu instantní mléčnou výživu určenou pro děti starší jednoho roku. Nejvíce ho zajímala přítomnost rizikových látek, přičemž výživovou vhodnost ponechal stranou. „Nakoupili v drogeriích celkem jedenáct sušených směsí a zjišťovali například, jestli obsahují monochlorpropandioly (MCPD), kadmium nebo olovo. Bohužel ne všechny testované výrobky by za určitých podmínek vyhověly doporučené hodnotě na maximální obsah MCPD, které mohou vznikat při výrobě a zpracovaní rostlinných olejů,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu.

Laboratorní zkoušky odhalily, že konzumací některých výrobků lze překročit tolerovatelnou denní dávku nežádoucích sloučenin MCPD. Monochlorpropandioly jsou považovány za karcinogeny. „Jejich obsah jsme nechali změřit v tuku suchého prášku a hodnoty pak přepočítali na denní dávku výživy pro devítikilové batole podle doporučení na obalu. V této zkoušce propadly výživy Bebivita Kindermilch 1 a Hero Sunar Complex 3, protože při jejich doporučeném dávkování by u takového dítěte došlo k překročení tolerovatelné denní dávky MCPD. Rodičům můžeme doporučit, aby zvážili, zda je nutné batolatům sušenou výživu pravidelně podávat. Nezávislí pediatři se shodují, že kvalitní plnotučné pasterované kravské mléko je pro batolata spolu s pestrou stravou dostačující,“ komentuje výsledky Hana Hoffmannová.

Obsah kadmia a olova je v pořádku

Je dobrou zprávou, že množství kadmia bylo u všech sušených výživ o řád nižší než zákonný limit. U olova byly nálezy vyšší než nulové, ale s překročením legislativního limitu neměl problém žádný z výrobků.

Co způsobí kadmium a olovo?

  • Toxicita kadmia je vysoká a kadmium se dokáže hromadit v lidském organizmu, hlavně v ledvinách a játrech. Detoxikace je pomalá a hrozí nebezpečí chronických otrav. U dospělých osob se trávicím ústrojím vstřebává až deset procent přijatého množství olova. U těhotných žen a malých dětí vstřebávání stoupá až na čtyřicet procent.
  • Olovo prochází placentou, a proto je při expozici matky exponován i plod. Expozice olovem může vést k poškození celé řady orgánů: ledvin a jater, nervového systému, červených krvinek, cév a svalstva. Při nižších koncentracích dochází k neurologickým poruchám a poškození rozpoznávacích funkcí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).