Hlavní navigace

dTest: Co všechno najdete v instantní kávě?

3. 1. 2018

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Spotřebitelský časopis dTest testoval složení a kvalitu instantních káv. Zaměřil se také na přítomnost nežádoucích látek vznikajících při pražení kávových zrn.

Časopis dTest testoval dvanáct druhů instantních káv. Ze široké nabídky si dTest posvítil na kávy označené převážně jako gold, které se v regálech prezentují jako ty kvalitnější. Laboratorně v nich nechal ověřit antioxidační schopnosti, množství kofeinu a obsah nežádoucích látek. Dále zjišťoval výskyt plísňového jedu ochratoxinu A, karcinogenního a mutagenního akrylamidu a potenciálně karcinogenního furanu. Kromě toho dTest podrobil kávy odborné ochutnávce a zkoumání údajů na obalu.

Obsahuje káva plíseň, jedovatý furan a akrylamid?

„Když jsme instantní kávy testovali před sedmi lety, jeden produkt byl vyroben z plesnivých kávových zrn. Důkazem bylo překročení limitu ochratoxinu A. Letos žádnou z káv plísňový jed netrápil,“ shrnuje hlavní poznatek testu Jan Maryška, redaktor časopisu dTest, a dodává: „Narazili jsme ovšem na vyšší obsah nežádoucího akrylamidu a furanu, které vznikají při pražení kávových zrn.“ Akrylamid je pro člověka jedovatý, protože má hned několik typů toxických účinků.

Od dubna letošního roku začne platit evropské nařízení, které pro kávu určuje směrnou hodnotu maximálně 850 mikrogramů akrylamidu na kilogram výrobku. Přestože nejde o legislativní limit, nové nařízení výrobcům ukládá úpravu výrobních procesů tak, aby jejich výrobky doporučenou hranici nepřekračovaly.

  • Limitní hodnotu 850 μg/kg překročila káva Bellarom Gold z řetězce Lidl, která měla vůbec nejvyšší koncentraci akrylamidu, a to 1100 μg/kg. 
  • V tomto ohledu vyšla s nejčistším štítem značka Billa/Clever, v níž laboratoř zjistila jen 560 μg/kg.
  • Ostatní nálezy se pohybovaly pod limitem.

Třetí hledanou nežádoucí látkou byl furan. Ten vzniká v potravinách rozkladem cukrů za vysokých teplot a jde o potenciální karcinogen. „Jistou výhodou furanu je jeho těkavost. Pokud necháte uvařenou kávu chvíli stát, část furanu z ní vyprchá. Proto pro nás bylo důležité dělat měření ihned po přípravě kávy. Ve třetině káv jsme furan v různých množstvích zjistili,“ popisuje Jan Maryška.

Nejsilnější antioxidační schopnosti kávy má káva z Billy

O škodlivosti či prospěšnosti kávy na lidský organizmus se stále vede debata. Ale zatím to vypadá dobře, káva není karcinogenní, když ji nepijete příliš horkou, a její konzumace prý eliminuje škody, které jsme si způsobili kouřením nebo pitím alkoholu. Působí lehce antidepresivně a chrání nás před zubním kazem. „Zrníčko v sobě obsahuje až dvě stě složek, které jsou pro tělo prospěšné, jsou tam vitaminy, lipidy, proteiny, cukry a spousta dalších látek,“ řekla nám před časem baristka a zároveň pražička Kristýna Smudová z Olomouce v článku Jak pít kávu a přitom neškodit zdraví? 


Autor: Depositphotos.com

Nejsilnější antioxidační schopnosti zjistila laboratoř u kávy Clever Gold z Billy, velmi dobrou známku si pak odnesly ještě Tesco Gold a Dallmayr Gold.

Řada látek v kávě zneškodňuje volné radikály, nebezpečné reaktivní částice, které mohou poškozováním buněk přispívat ke vzniku nádorových onemocnění. „Výsledky antioxidační aktivity byly vyrovnané. Udělovali jsme pouze velmi dobré a dobré známky. Nejsilnější antioxidační schopnosti zjistila laboratoř u kávy Clever Gold z Billy, velmi dobrou známku si pak odnesly ještě Tesco Gold a Dallmayr Gold,“ říká Jan Maryška. 

Instantní káva obsahuje více kofeinu

V instantní kávě najdete téměř stejné látky jako v té zrnkové, jen zhruba ve dvojnásobném množství. Týká se to i kofeinu – v granulích je ho výrazně více než v samotných zrnech. Důvodem je způsob výroby. Instantní káva je totiž sušený extrakt z kávových zrn, a proto jsou v ní všechny kávové složky koncentrovanější. V hotovém nápoji se ovšem rozdíly mezi rozpustnou a zrnkovou kávou opět stírají díky rozdílnému dávkování. Zatímco klasická porce mleté kávy je sedm gramů na šálek, u instantní jsou to necelé dva gramy.

Zdroj: TZ dTest

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).