Hlavní navigace

dTest autosedaček: Jak obstály v crash testech?

23. 10. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Časopis dTest testoval dvanáct autosedaček. Zjišťoval, jak si vedly při simulované autonehodě, a zkoušce podrobil i materiály, z nichž byly vyrobené.

Děti jsou nejzranitelnějšími účastníky silničního provozu, proto je pořízení autosedačky do auta velmi zodpovědný úkol. Časopis dTest přinesl výsledky nezávislého testu dvanácti dětských zádržných systémů různých hmotnostních i velikostních skupin. Jak si vedly?

Většina testovaných sedaček v crash testu obstála

Základem testování je zkouška bezpečnosti při simulované autonehodě. V laboratorních podmínkách experti měří riziko poranění dítěte při čelním nárazu v rychlosti 74 km/h a při bočním nárazu v rychlosti 27 km/h. Ochrana proti zranění se testuje s různě velkými figurínami ve všech variantách, v jakých je možné sedačku nainstalovat.

„Při nárazových zkouškách se ukázalo, že většina nově testovaných autosedaček je bezpečná. Problém byl v chemickém složení potahů. U dvou autosedaček jsme našli škodlivé látky,“ komentuje výsledek testu Hana Hoffmannová, šéfredaktorka spotřebitelského časopisu dTest.

Fotogalerie: Jak probíhá testování autosedaček v německém Ulmu ve společnosti Britax

Problém byla chemie

Části sedaček, které mohou přijít do styku s dítětem, jsou pravidelně testovány na přítomnost toxických chemických látek. Laboratoř sleduje polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH), ftaláty, zpomalovače hoření, fenoly, organocínové sloučeniny, těžké kovy a formaldehyd. „Nejvyšší zamoření PAH jsme tentokrát detekovali u modelu Jané Koos i-Size, zpomalovače hoření obsahoval model Graco Turn2Reach. V sedačce Osann I-Max SP Isofix Ferrari jsme našli rozpouštědlo tributoxyethylfosfát,“ říká Hana Hoffmannová a dodává: „Špatné hodnocení obsahu nežádoucích látek nemusí nutně znamenat, že by daná sedačka představovala pro dítě bezprostřední zdravotní riziko.“

Kompletní výsledky testu dětských autosedaček vyjdou v listopadovém vydání časopisu dTest. Do konce října 2018 jsou volně přístupné i na webu dtest.cz.

Podle dTestu je jakýkoliv obsah potenciálně nebo prokazatelně škodlivých látek nežádoucí zejména u výrobků pro děti. Účinky různých nežádoucích látek, kterým je organizmus denně vystavován, se nasčítají a mohou vést ke zdravotním komplikacím.

Tipy dTestu pro správný výběr autosedačky:

  • Při nákupu si ověřte, že byla sedačka homologována, zvláště důležitá je přítomnost značky R44–04 (nejlépe) nebo R44–03.
  • Vyhněte se nákupu již použitých sedaček – nevíte, v jakém stavu se sedačka skutečně nachází a zda nebyla poškozena při autonehodě.
  • Při výběru jsou rozhodujícími údaji hmotnost a velikost dítěte. Rozhodně nekupujte příliš velkou sedačku proto, aby vám vydržela déle.
  • Pro novorozence jsou nejvhodnější tzv. vajíčka, ve kterých dítě téměř leží. Pokud máte větší děti, vyvarujte se jednoduchých podsedáků bez zádové opěrky a vždy používejte sedačky s opěradly.
  • Vybírejte sedačky s dobře označenými příchytkami na bezpečnostní pásy, které brání špatnému vedení pásu při poutání dítěte.
  • I ta nejbezpečnější autosedačka neobstojí v případě špatného upevnění do auta. V případě, že kupujete sedačku se systémem isofix, ujistěte se, že je univerzální. Jestliže tomu tak není, ověřte si, že je kompatibilní s vaším automobilem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).